Afbeelding
Leo Janssen

Kauw behoudt koppositie op Vlaamse speelplaats tijdens vogeltelling voor scholen

16 jan 2016
Categorieën
Natuurbericht


De kauw is voor het derde jaar op rij met voorsprong de meest getelde vogel op de Vlaamse speelplaatsen. De zwarte kraai en de houtduif vervolledigen de top drie. Dat blijkt uit de vogeltelling voor scholen die Natuurpunt de voorbije week georganiseerd heeft. 253 scholen en 4408 leerlingen hebben samen meer dan 8600 vogels geteld. Nooit eerder hebben zoveel scholen deelgenomen aan de telling.

“Scholen zijn een ander biotoop dan tuinen. De speelplaats blijkt vooral interessant voor grotere vogels als de merel, houtduif, zwarte kraai en de kauw”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. Toch bleken ook kleinere, typische tuinvogelsoorten zoals pimpel- en koolmees, roodborst en huismus in ongeveer de helft van de scholen voor te komen.

De resultaten stromen nog binnen, maar voorlopig dienden 253 scholen en 4408 leerlingen telresultaten in na de vogelweek voor scholen. Daarmee werd deze derde editie een recordeditie voor de telweek. De gemeente Geraardsbergen spant voorlopig de kroon met 14 deelnemende scholen. Met 23 verschillende vogelsoorten kan de gemeente Zoersel trots zijn op de hoogste biodiversiteit aan vogels rond de speelplaats.

Ook bijzondere verschijningen als grote bonte specht, zwarte mees en staartmees werden geregeld opgemerkt (op ongeveer 5% van de speelplaatsen). Hier en daar lieten ook puttertjes, boomkruipers en goudhaantjes zich zien. Vooral scholen die over een langere periode en met grote regelmaat voederden, kregen hogere aantallen en meer soorten over de vloer. “Vogels hebben altijd een gewenningsfase nodig vooraleer ze een nieuwe voederplaats vertrouwen. Zeker op plekken waar veel mensen komen, zoals op de speelplaats”, verklaart Driessens.

De meest getelde vogel is de kauw: een kraaiachtige met een zwart verenkleed en een grijze nek die vaak in grote groepen vertoeft. De vogel valt erg op door zijn fel, lichtblauw oog. Kauwen zijn alleseters en ze zijn niet bang in de buurt van mensen. Op de tweede plaats staat de zwarte kraai, op de derde de houtduif. De enige verschuiving in de top drie ten opzichte van vorig jaar is voor rekening van de houtduif, die de merel naar een vierde plaats verwijst. Toch is diezelfde merel ook de vogel die op het grootste aantal scholen voorkwam: door 77% van de deelnemende scholen werd die gezien.

De cijfers van deze eerste telling voor scholen zijn opvallend verschillend van de jaarlijkse tuinvogeltellingen. Daarin stond in 2015 de huismus op één. De kauw was vorig jaar goed voor een vijfde plaats.

Nog het hele weekend zal er geteld worden in de tuinen tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Kleinere tuinen betekenen doorgaans minder grote vogels maar wel een grotere variatie aan soorten. “Sommige delen van Vlaanderen werden gisteren bedekt door een lokaal vrij dikke laag sneeuw. Tuinvogels zullen een aardig gedekte tafel in de vroege ochtenduurtjes des te meer in dank aanvaarden”, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt. Deelnemers aan de telcampagne kunnen hun gegevens ingeven via www.vogelweekend.be.

Afbeelding
schermafbeelding_2016-01-16_om_12.31.42.png

Afbeelding
schermafbeelding_2016-01-16_om_12.31.52.png