Afbeelding

Landschapsproject Rodeland verlengd!

13 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

Twintig betrokken partners (*), waaronder overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en onderzoeksinstellingen zijn recent plechtig en onder het goedkeurend oog van gouverneur Carine Van Cauter, overeengekomen om verder in te zetten op de ontwikkeling van het landschap rond de Makegemse bossen, het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Gondebeek, de Driesbeek en de Molenbeek.

Een brede waaier aan thema’s

Op het grondgebied van de gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele, werken de Rodelandpartners, waaronder ook Natuurpunt Boven-Schelde en Natuurpunt Oosterzele, sinds juli 2019 samen aan verschillende initiatieven om het landschap en de natuur te versterken en verder te ontwikkelen. Er wordt vooral gewerkt rond bosuitbreiding, natuurherstel, verbrede landbouw, kleine landschapselementen, integraal waterbeheer, zachte recreatie en erfgoed. Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst en een jaarlijks budget van 87.000 euro wordt het project bestendigd tot 2025. De financiering wordt gedragen door het Agentschap voor Natuur en Bos, het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen (Dienst Klimaat, Milieu & Natuur en Dienst Landbouw & Platteland), de 4 gemeenten en de Bosgroep Midden Oost-Vlaanderen.

Concrete realisaties

Naast ondermeer de intussen gekende fietstocht en onze eigen zwaluwinventarisatie, kunnen de partners van het Rodelandproject al enkele concrete realisaties voorleggen. Zo is er een poelenplan, waarbij bestaande poelen gemonitord worden en nieuwe poelen aangelegd, maar is er ook het eigen Rodelandbrood, gebakken door bakkers uit de streek met baktarwe uit Lemberge. Via het plattelands (PDPO) project ‘Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland’ wordt met landbouwers uit de 4 gemeenten samengewerkt rond bloemenranden, houtige kleine landschapselementen en bodemkwaliteit. Daarnaast ligt momenteel een voorstel voor een Water-Land-Schap project ‘Klimaatrobuuste vallei van de Molenbeek, Gondebeek en Driesbeek’ ter goedkeuring bij de bevoegde minister.

Wat de belangrijkste sponsors er van denken?

Carina Van Cauter, gouverneur en voorzitter van de stuurgroep: 

“Met het Rodelandproject werken we aan draagvlak bij alle gebruikers van deze open ruimte en ontwikkelen we dit landschap met concrete acties op het terrein. Het gaat om initiatieven waar zowel de landbouwers, de inwoners van de streek; als de Oost–Vlaamse natuurliefhebbers van kunnen meegenieten.”

Wim Smits, Agentschap voor Natuur en Bos:

“Wij verheugen ons er op dat de verlenging van het project alle stakeholders in het gebied zal stimuleren om het leefbare landschap verder te ontwikkelen. Meer bos en natte natuur, dichter bij de mens.”

(*) Agentschap voor Natuur en Bos, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeente Merelbeke, Gemeente Gavere, Gemeente Oosterzele, Gemeente Melle, Bosgroep Midden-Oost Vlaanderen vzw, Departement Landbouw en Visserij, Natuurpunt, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Boerennatuur Vlaanderen, BOS+, Forest & Nature Lab (Universiteit Gent), Proefhoeve Bottelare (Universiteit Gent & Hogeschool Gent), Hogeschool Gent, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, Regionaal Landschap Schelde en Durme, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en Landelijk Vlaanderen.

Peter Breyne