Meerderheidspartijen wéér plat op de buik ten koste van waterkwaliteit

28 mrt 2024
Categorieën
Natuurbeleid
Water
Afbeelding
overstroming Blankaart
Wim Dirckx

Gisteren agendeerde de meerderheid totaal onverwacht en op de laatste knip een stemming over een wijziging aan het mestdecreet: een onverholen afzwakking van de handhaving van het mestbeleid. Het Vlaams Parlement, dat hierover moest stemmen, kreeg de wijziging pas te zien bij de stemming zelf. Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie reageren verontwaardigd: “Niet alleen ongezien in een democratisch proces, maar ook een compleet fout signaal naar de landbouwsector. De Vlaamse waterkwaliteit is immers beneden alle peil. Nu de teugels vieren en hardleerse overtreders met fluwelen handschoenen aanpakken, komt ongetwijfeld als een boemerang terug voor de hele sector.”

De Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, cd&v en N-VA zwichten opnieuw voor de tractoren. Gisteren agendeerden ze net voor de plenaire zitting van het Vlaams Parlement een wijziging aan het mestdecreet die voorziet in laksere handhaving en lagere boetes voor landbouwers die herhaaldelijk een inbreuk plegen. De nieuwe regelgeving werd vervolgens, zonder enige doorrekening, zonder enige impactanalyse, en met nul mogelijkheid tot discussie of reflectie voor stemming voorgelegd. De meerderheid ramde de wijziging van het decreet er gewoon door. Een dergelijke manier van werken ondergraaft het democratische proces en doet de geloofwaardigheid van de politiek geen deugd. Bovendien geven de meerderheidspartijen zo het signaal dat straatgeweld loont. Is het hek nu helemaal van de dam?

Maar ook inhoudelijk is het decreet een aanfluiting van goed bestuur. Jos Ramaekers van Natuurpunt reageert: “Met een abominabele waterkwaliteit in Vlaanderen, moet er geen tekeningetje bij dat het niet het moment is om de teugels te vieren. Het mestrapport 2023 toonde nogmaals dat het mestbeleid faalt: het afgelopen decennium werd nul komma nul vooruitgang geboekt. Het Hof van Justitie lonkt met stevige boetes en een Vlaamse rechter veroordeelde de Vlaamse Regering al voor haar veel te zwakke mestbeleid.”

Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu heeft geen begrip voor de meerderheid: “Net nu de waterkwaliteit op vlak van mest weer achteruitgaat, is het onbehoorlijk bestuur om maatregelen snel-snel door te voeren, zonder te weten wat de milieueffecten van de wijzigingen zullen zijn.  Dit is alweer de zoveelste verzwakking van omgevingsbeleid die eenzijdig doorgevoerd wordt, zonder consultatie, zonder impactstudie, zonder onderbouwing.”   

Ook West-Vlaamse Milieufederatie is ontgoocheld: “Dit gaat heel wat verder dan de administratieve vereenvoudiging die terecht gevraagd wordt. Terwijl we net de hardleerse overtreders sterker moeten ontraden, wordt het economisch interessanter gemaakt om de regels te overtreden en de boetes als economisch risico in te calculeren”, zucht Bart Vanwildemeersch.

Dit kan niet door de beugel. Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie roepen de Vlaamse Regering op om de milieukwaliteitsdoelstellingen hoog te houden en landbouwers te begeleiden naar een praktijk die geen onevenredige druk op onze waterkwaliteit en biodiversiteit legt. Enkel zo kan de Vlaamse regering toekomst- en rechtszekerheid garanderen. Het stikstofdossier leert ons dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Willen we echt dezelfde weg op gaan?

Meer info: [email protected]