Afbeelding
merel
Francois Van Bauwel

Merel verrast op de speelpleinen tijdens recordeditie vogelweek voor scholen

28 jan 2017
Categorieën
Natuurbericht


De kauw is opnieuw de meest getelde vogel op Vlaamse speelplaatsen. Dat blijkt uit de vogeltelling voor scholen, die Natuurpunt afgelopen week voor de vierde keer georganiseerd heeft. Met 307 klassen, 4975 enthousiaste leerlingen en 9418 vogels werd het een recordeditie. De houtduif klom op naar de tweede plaats en de merel sluit verrassend de top 3 af.

De telling bevestigt in de vaststellingen van de vorige jaren: vooral grotere vogels zoeken de schoolbuurt op. “Vooral de typische stadsvogels, die geen of weinig vrees hebben van de mens, laten zich zien op speelplaatsen”, zeg Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt.

Onze kleinste kraaiachtige, de kauw, is met voorsprong de meest getelde vogel op de speelpleinen. De voorbije twee edities was dat ook al het geval. Het zijn alleseters en ze zijn niet bang van mensen. Integendeel: schoolkinderen bieden voor hen een zekerheid: eens de speeltijd voorbij is kunnen ze in alle rust gemorste kruimels en etensresten opeten. Ze zijn bijzonder pienter en werken zelfs in groepsverband. Ze broeden ook vaak in schoolgebouwen. De kauw stond in voor bijna een vijfde van de getelde vogels in en rond de school.

De opmars van de houtduif, die vorig jaar nog goed was voor een derde plaats, komt voor Natuurpunt niet echt als een verrassing: de soort is de laatste decennia een volwaardige stadsvogel geworden. Hoewel ze ook in de stad moeten uitkijken voor natuurlijke vijanden als de slechtvalk, de sperwer en de vos, hebben ze er toch meer zekerheden dan op het platteland.

Wel verrassend is dat de merel de top 3 binnengeslopen is. Het was namelijk bang afwachten na de uitbraak van het Usutuvirus vorig najaar. Toch zien we een mogelijke weerslag van het virus: in de provincie West-Vlaanderen, die gespaard bleef van het virus, waren merels op 12% van de getelde plaatsen aanwezig. In Limburg, waar de uitbraak het langst duurde, werden ze slechts op 5% van de speelplaatsen gezien. De veel grotere vogelweekendtelling zal mogelijk meer klaarheid brengen over de toestand in de gemiddelde Vlaamse tuin. De merel was dit jaar opnieuw de vogel die op het grootste aantal schoolpleinen voorkwam: hij werd op 88% van de getelde locaties gesignaleerd.

De resultaten van de scholentelling verschillen opvallend van de jaarlijkse tuinvogeltelling, die vandaag van start gegaan is. Door een ander voedselaanbod strijden daar de kleinere soorten zoals de huismus en de vink voor de eerste plaats.

“We zien prachtige voorbeelden van scholen die hun speelplaats lang op voorhand klaarmaken voor de vogeltelling en waar flink gevoederd wordt. Dat werpt zijn vruchten af: op die plaatsen kwamen groepjes vinken en groenlingen op bezoek”, vertelt Gerald Driessens.

Recordeditie

Nooit eerder telden zoveel leerlingen en zoveel klassen mee tijdens de Vogelweek voor scholen. “Het is prachtig om te zien dat zoveel kinderen de kans krijgen om een liefde voor vogels te ontwikkelen”, zegt Driessens. “De kinderen van vandaag kunnen de natuurbeschermers van morgen zijn.” Het toont ook dat er bij de kinderen heel wat animo is voor speelplaatsen met meer natuur: daar is meer te beleven.

Intussen is het startschot gegeven voor de tuintelling en het hele weekend kan iedereen de resultaten invoeren op de website van Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. “Ook de mensen die geen of zeer weinig vogels vragen we om hun resultaten door te geven op www.vogelweekend.be”, zegt Gerald Driessens. “We verwachten bijzondere resultaten tijdens deze 18de editie.” De eerste resultaten van Het Grote Vogelweekend worden maandagmiddag verwacht.

De top 10 van de meest getelde vogels op Vlaamse schoolpleinen (in absolute aantallen) is:

TOP 10

soort

aantal

1

Kauw

1764

2

Houtduif

1050

3

Merel

892

4

Zwarte kraai

756

5

Ekster

535

6

Huismus

518

7

Koolmees

482

8

Vink

463

9

Pimpelmees

443

10

Turkse tortel

435

De vogels met de meeste verspreiding op schoolpleinen (in het meest aantal scholen geteld) zijn

 

 top 10 meest frequent voorkomend

procent

1

Merel

88%

2

Houtduif

77%

3

Kauw

77%

4

Ekster

70%

5

Roodborst

65%

6

Koolmees

64%

7

Pimpelmees

63%

8

Huismus

55%

9

Turkse tortel

55%

10

Zwarte kraai

54%

Het aantal deelnemende leerlingen per provincie

Provincie

Aantal leerlingen

Antwerpen

1482

Brussel

14

Limburg

430

Oost-Vlaanderen

1181

Vlaams-Brabant

697

West-Vlaanderen

1171

foto’s:

kauw

houtduif

merel