Afbeelding
Trektelpost in de regen in Averbode Bos en Heide
Maarten Jacobs

Minder overtrekkende vogels in Belgisch luchtruim tijdens natte editie EuroBirdwatch

2 okt 2017
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Vogels


Op zaterdag 30 september werden in ons land 27.688 overtrekkende vogels geteld van 115 verschillende soorten. De teldag paste in EuroBirdwatch, een jaarlijks Europees initiatief dat in België gecoördineerd wordt door Natuurpunt en Natagora. 

In totaal werden in België 54 telposten bemand en werd er 223 uren geteld. Dat leverde 27.688 vogels op, beduidend minder dan de voorgaande jaren. Zo waren er vorig jaar ruim 5 keer meer vogels te zien dan dit jaar. Voor lagere totalen dan dit jaar moeten we al teruggaan tot 3 oktober 2009.

Die lage aantallen zijn puur een gevolg van de slechte trekcondities in onze streken. Met andere woorden: de meeste trekvogels hebben de trek enkele dagen uitgesteld als gevolg van het regenweer en de slechte vliegomstandigheden. Trekvogels moeten hun energie immers perfect doseren en wachten tot de trekomstandigheden, zoals temperatuur en windcondities, ideaal zijn. Regen is voor de meeste - maar niet voor alle - soorten al snel een doorslaggevende factor om de trek eventjes te onderbreken.

Het meest gespot in Vlaanderen zijn de Vink (8464), Graspieper (6593), Aalscholver (2575) en Spreeuw (2347). Opmerkelijk: in de Kalkense meersen (Oost-Vlaanderen) werden 4 overtrekkende Velduilen gezien.

Niet alleen in België, maar verspreid over heel Europa en Centraal-Azië stonden groepjes vogelkijkers op zorgvuldig uitgekozen punten klaar om vogels te tellen. In totaal deden afgelopen weekend 41 landen mee. Samen was dat goed voor 4 miljoen vogels, ruim 21.700 tellers en bijna 1000 evenementen.

De Europese top drie zag er zo uit: Brandgans (670.000), Spreeuw (620.000) en Vink (545.000). Met 1.285.000 vogels was Finland het land met het hoogste aantal vogels. Op vele plaatsen in Noord-Europa werden Bladkoninkjes gezien (een kleine zangvogelsoort uit Azië) en enkele zeldzame dwaalgasten werden ontdekt, zoals een Blonde Ruiter in Zweden en een Woestijntapuit in Finland.

Met EuroBirdwatch wil organisator BirdLife de aandacht wekken voor vogels, die hun jaarlijkse herfsttrek naar het zuiden massaal aanvatten. De campagne wordt sinds 1993 jaarlijks georganiseerd. In België gebeurt de coördinatie door Natuurpunt en zusterorganisatie Natagora.

Tekst: Koen Leysen, Natuurpunt CVN
Foto: Maarten Jacobs