Afbeelding
Hoogveld
Erwin Derous

Natuurherstel in HOOGVELD

3 aug 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Eind 2013 startte het natuurproject Hoogveld in een samenwerking tussen de gemeente Zedelgem en Natuurpunt met de aankoop van 18 hectare bos en grasland. Intussen is het natuurgebied uitgegroeid tot bijna 30ha en kwam er 15ha nieuw bos bij, samen met een hoogstamboomgaard en een 6-tal poelen.

Hoogveld maakt sinds 20 december 2019 -samen met Doeveren en het Plaisiersbos- deel uit van het erkende natuurgebied Zilleghemveld. Bij deze erkenning werd ook een beheerplan goedgekeurd, dat o.m. beschrijft welke de doelstellingen zijn voor het natuurgebied en aangeeft welke maatregelen moeten genomen worden om dit te bereiken.

Het beheerplan voorziet voor Hoogveld in een omvormingsbeheer van het bos met een gefaseerde kap (om de 6 jaar) van invasieve exoten zoals Amerikaanse eik en een heraanplant van inheems loofhout.

Om die reden zullen in augustus van dit jaar opnieuw Amerikaanse eiken worden verwijderd. Deze bomen werden indertijd ingevoerd en aangeplant voor de houtproductie. De bomen worden komend plantseizoen meteen vervangen door streekeigen soorten. Op die manier maakt Natuurpunt werk van een biodivers en weerbaar bos. De herbebossing sluit aan op de 15 hectare nieuw bos dat er sinds 2015 in Hoogveld is bijgekomen. Na de werken kan het perceel wat minder fraai ogen. Dit is slechts tijdelijk van aard. We doen ons best om de hinder tot een minimum te beperken.

Contact: [email protected]