Afbeelding
Iwan Lewylle

Natuurorganisaties reageren scherp op de uitspraken van von der Leyen over wolven

11 sep 2023
Categorieën
Natuurbeleid


De Europese koepelorganisaties voor natuurbescherming reageren vandaag scherp in een open brief aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De communicatie over de wolf die in haar naam uitgestuurd werd, is niet alleen misleidend over risico’s die wolven zouden vormen voor mensen, ze negeert ook het eigen beleid om samenleven met wolven mogelijk te maken. Tot slot overtreedt ze op meerdere manieren de regels over fatsoenlijke bevragingen van de Commissie zelf.

Wolf geen gevaar voor mens

Het persbericht van von der Leyen insinueert dat wolven een toenemend gevaar vormen voor de veiligheid van mensen in Europa, maar objectief wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wolven in Europa geen gevaar vormen voor mensen. Ook de praktijksituatie in Vlaanderen toont dat aan: in ons dichtbevolkte land waar de wolvenroedel dagelijks door dichtbebouwde kernen of zelfs door tuinen wandelt, is nog geen enkel incident geweest.

Rad voor de ogen van veehouders

De bewering dat ‘de concentratie van wolven een echt gevaar voor vee’ geworden is, stoelt niet op wetenschappelijke kennis, noch op het reeds jaren gevoerde beleid om samenleven mogelijk te maken. Er zijn fondsen beschikbaar om schade door de wolf te vergoeden én voor maatregelen (zoals wolfwerende omheiningen of kuddebewakingshonden) om schade te vermijden. Ook de praktijk in Vlaanderen toont dat die maatregelen werken en dat conflictarm samenleven mogelijk is.

Wie insinueert dat we de bescherming van wolven moeten verlagen om vee beter te beschermen, draait veehouders dus een rad voor de ogen. Verschillende cases in Europa en wetenschappelijke studies wereldwijd hebben al aangetoond dat jacht op de wolf niet helpt om conflictarm samenleven mogelijk te maken, noch om het draagvlak te vergroten, noch om schade te vermijden. Integendeel. Wolven zijn niet meer weg te denken uit Europa en de weg vooruit is die van technische aanpassingen om het vreedzaam delen van de ruimte mogelijk te maken. Ook uit kringen van Vlaamse beroepsherders komt die boodschap.

Geen fatsoenlijke bevraging

De manier waarop de Europese Commissie nu informatie opvraagt over wolvenpopulaties via een e-mailadres gaat in tegen haar eigen ‘Better Regulation’-regels. De periode is te kort, de bevraging gebeurt niet op het daarvoor bestemde portaal en de Commissie beschikt al over grondige wetenschappelijk verzamelde informatie via de Fitness Check en de periodieke rapportage in het kader van de Habitatrichtlijn.

Integraal deel van onze Europese natuur

De wolf beschermen in Europa is niet alleen om ecologische redenen belangrijk, maar is ook een weerspiegeling van onze inspanningen voor natuurbehoud en van de waarden van samenleven en tolerantie. Wolven vormen een integraal deel van het natuurlijk erfgoed van Europa en spelen een essentiële rol in het behoud van biodiversiteit en evenwichten in het ecosysteem. De terugkeer van de wolf is een aanzienlijk succes van de inspanningen voor natuurherstel dat niet in gevaar gebracht mag worden.

Oproep aan de Europese Commissie

We roepen de Europese Commissie op om een gezond en verantwoord beleid te voeren inzake wildbeheer en natuurbescherming, gebaseerd op wetenschap in de plaats van opinies en de economische belangen van enkelingen.

Birdlife is de Europese koepelorganisatie van Natuurpunt.

>> Download hier de open brief van de Europese natuurbeschermingsorganisaties.