De brainstormsessies in de Europese middens bereiken een ongeziene creativiteit deze dagen. Opgejaagd door de boerenprotesten, krioelt het er van de ideeën om het Europese landbouwbeleid nóg wat minder groen te maken. Samen met meer dan 60 organisaties roepen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt vandaag Europees commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op om die plannen te laten varen en een echt antwoord te geven op de uitdagingen van de Europese landbouw.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, mag de boerenprotesten niet gebruiken als excuus om de groene architectuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verzwakken. Milieunormen mogen geen zondebok worden voor het gebrek aan sociale en economische duurzaamheid in het huidige landbouwsysteem. De boeren komen op straat om een waaier aan redenen: van oneerlijke concurrentie met import die amper aan milieunormen moet voldoen, over onevenwichtige distributie van de winsten in de voedselketen tot GLB-subsidies die de kleine spelers in een agro-industriële ratrace dwingen waar ze onmogelijk heelhuids uit geraken.
Eenzijdig de randvoorwaarden van het landbouwbeleid verzwakken is onaanvaardbaar en biedt geen antwoord op de problemen van de boeren, stellen de meer dan 60 Europese en Belgische organisaties. De voorstellen, zoals het schrappen van controles bij het leeuwendeel van de gesubsidieerde landbouwers, het versoepelen van de al zwakke milieuvoorwaarden, of het elimineren van de verplichting om pesticidengebruik nog maar te melden, zijn onbegrijpelijk voor een instelling die verantwoordelijk is voor voedselzekerheid en volksgezondheid. Bovendien faalt, zelfs mét deze maatregelen, het landbouwbeleid inzake biodiversiteit en klimaat, zoals is gebleken uit de evaluatie van de vorige GLB-periode.
“In plaats van voorstellen aan te nemen die de veerkracht van de landbouw in de Europese Unie in gevaar brengt, dient de Commissie te focussen op maatregelen die de landbouwer wél een toekomstgericht verdienmodel kunnen bieden. Hoog tijd om de overheidsmiddelen te herbestemmen richting een eerlijk landbouwsysteem en een gezonde leefomgeving.” stelt Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu.
Bovendien staat het gebrek aan transparantie en publieke betrokkenheid bij het formuleren van deze maatregelen en de “non-paper” die op tafel ligt, haaks op de kernprincipes van de Europese Unie. De organisaties wijzen ook op het potentieel dat de lidstaten zelf hebben om een correcte en eerlijke verdeling van subsidies ter ondersteuning van de landbouwers in te voeren. “Vlaanderen zou haar miljoenen landbouwsubsidies maximaal kunnen inzetten om landbouwers te vergoeden voor ecosysteemdiensten, zoals landschapsbeheer, waterberging of biodiversiteitsverhoging.” stelt Stijn Leestmans van Natuurpunt.
Helaas kiest Vlaanderen resoluut voor een Calimerohouding ten opzichte van de Europese doelstellingen en doet het zelfs aan actieve lobbying om de Europese doelstellingen te doen verdwijnen. De organisaties roepen de commissievoorzitter op om de ontmanteling van de groene architectuur van het GLB stop te zetten, en een integrale aanpak naar voren te schuiven die landbouwers ondersteunt richting een agro-ecologisch landbouwmodel.
Meer info: [email protected]
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief