Afbeelding
Gehakkelde aurelia
Marc Herremans

Natuurpunt organiseert elfde Grote Vlinderweekend op 5 & 6 augustus

5 aug 2017
Categorieën
Natuurbericht
Vlinders


Voor het elfde jaar op rij roept Natuurpunt burgers op om de vlinders in hun tuin te tellen en de resultaten door te geven via www.vlinderweekend.be. Met de hulp van duizenden burgerwetenschappers wil de natuurvereniging jaarlijks een zicht krijgen op de vlinderpopulaties in tuinen begin augustus. “Door de uitzonderlijk vroege vlinderpiek, verwachten we dit jaar lagere aantallen”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

Omwille van hun grote verscheidenheid zijn vlinders uitstekende graadmeters voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Heel wat soorten hebben het lastig door het verdwijnen van wilde hoekjes en nectarplanten als distels in het landschap. De resultaten van de telling kunnen ieder jaar sterk verschilllen: vorig jaar werd de atalanta de grote overwinnaar. Dit jaar waren er grote aantallen dagpauwogen en citroenvlinders te zien.

Vroege piek
“De piek van heel wat vlindersoorten lag een stuk vroeger dan andere jaren”, vertelt Wouter Vanreusel. “En vlinders hebben een beperkte levensduur. Daarom zou het kunnen dat de vliegperiode voor enkele soorten al voorbij is.” Het uitzonderlijk warme weer bracht ook wel wat bijzondere vlinders op de been zoals de kleine ijsvogelvlinder, de keizersmantel en de grote weerschijnvlinder ”

“Naast een massale telling is dit tegelijk ook een bewustmakingscampagne”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt. “Want mensen kunnen zelf heel wat doen voor de vlinders in hun tuin. Een gevarieerde tuin met bloemen, planten en kruiden trekt meer vlinders.” Dat blijkt ook jaar na jaar uit de cijfers van de telling: mensen met vlinderstruiken of andere nectarplanten en met een gevarieerde tuin met wilde hoekjes hebben steevast meer vlinders.

Hoe deelnemen?
Of je nu een tuin hebt of een balkon: iedereen kan meetellen. Deelnemen is heel eenvoudig en je hoeft geen vlinderexpert te zijn. Op www.vlinderweekend.be vind je herkenningsfiches.

“Loop gedurende een kwartier een rondje door de tuin en noteer alle vlinders die je ziet. Kies daarvoor een zonnig moment waarop het niet te hard waait, want dan vliegen vlinders het liefst rond. Kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer per soort het grootste aantal. Zo vermijd je dubbeltellingen”, legt Wouter Vanreusel uit. Ook als je geen vlinders telt, is het belangrijk dat je dat meldt. Tellingen doorgeven kan tot maandagmiddag via www.vlinderweekend.be.

Vorig jaar werden tijdens de telling ruim 58.000 vlinders geteld. Een 6000-tal Vlamingen deden mee met de actie. Ieder jaar nemen duizenden Vlamingen deel aan Het Grote Vlinderweekend. Ook in Nederland en Wallonië wordt in hetzelfde weekend een tuinvlindertelling georganiseerd.  

De top 3 van de meest getelde vlindersoorten (en de top 3 per provincie) wordt maandagmiddag 7 augustus, om 11h30 bekendgemaakt.

Meer informatie over Het Grote Vlinderweekend vind je op www.vlinderweekend.be.