Afbeelding
Wetlandplan voorgesteld
Natalie Sterckx

Natuurpunt stelt Wetlandplan voor: 1500 ha vernatten om het droog te houden

2 feb 2024
Categorieën
Natuurbericht
Water
Wetlands

Vandaag, op Wereld Wetland Dag, stelde Natuurpunt in de Markvallei in Galmaarden haar Wetlandplan voor. Daarmee wil het tegen 2027 bijna 1500 ha natte natuur herstellen in Vlaanderen. Wetlands zijn uitstekende natuurlijke klimaatbuffers die beschermen tegen overstromingen en helpen tegen droogte. Natuurpunt koos achttien van haar eigen natuurgebieden uit om dit te realiseren. Het kan hiervoor rekenen op investeringen vanuit Europa maar ook op Vlaamse en private middelen.

Investeren in natte natuur en ruimte geven aan waterlopen en rivieren is een oplossing om huizen en woningen te beschermen tegen overstromingen. Dat dit geen overbodige luxe is, werd de afgelopen maanden nog maar eens duidelijk na de wateroverlast in de Westhoek en de IJzervallei en de Denderstreek. Door natte natuur te herstellen, zowel bovenstrooms als in valleigebieden, wil Natuurpunt meewerken aan een oplossing. In Vlaanderen is er een potentieel om 147.00 ha aan wetlands te herstellen. 49.000 ha ligt daarvan in een groene bestemming en met het Wetlandplan neemt Natuurpunt daarvan bijna 1500 ha voor haar rekening. 

Vernatten om het droog te houden

”We hebben 18 natuurgebieden uitgekozen over heel Vlaanderen om wetlands te gaan herstellen en op dit moment ligt er 1380 ha al vast om dat te gaan doen”, zegt Lander Wantens, projectcoördinator Natuurpunt. “Dat gaat zowel om veengebieden die ook zeer veel CO2 opslaan, natte graslanden, broekbossen en vennen. Drie van die gebieden liggen in de Denderstreek die recent te maken kreeg met overstromingen. Daar kunnen we 161 ha herstellen. De Markvallei, op de grens met Galmaarden en Geraardsbergen, is er daar één van. Door deze vallei stroomt De Mark die aansluit op de Dender. De vallei is diep uitgesleten en zorgt ervoor dat het water versneld afgevoerd wordt naar de Dender. Om wateroverlast te voorkomen in Geraardsbergen, is het cruciaal om hogerop in de Markvallei het water al tegen te houden. Natte natuur kan daar voor een extra buffer zorgen. Dat doen we door de Mark meer ruimte te geven om te overstromen in het natuurgebied”, zegt Wantens. 

Investeren in de toekomst

Natuurherstel kost geld, maar levert een veelvoud op voor de biodiversiteit, het opvangen van klimaatverandering en voor onze gezondheid en veiligheid. De kostprijs voor dit alles is 30 miljoen euro en het geld hiervoor komt onder andere van Europa via Interreg Blue Transition en LIFE Wetlands4Cities en van Vlaanderen via o.a. Blue Deal. Zelf investeert Natuurpunt 4,5 miljoen euro waarbij het kan rekenen op bedrijven zoals Google en Cummings.

Frédéric Descamps, Data Center Lead voor Google in Belgium: "We willen tegen 2030 meer water teruggeven aan de natuur dan we binnen ons bedrijf verbruiken voor onze datacenters en kantoren. In België werken we samen met Natagora en Natuurpunt om het ecosysteem rond de Schelde en de Dender te helpen herstellen. Zo zal het Meirdam-project bij Dendermonde zich richten op het herstel van wetlands door het aankopen van sleutelpercelen en het installeren van kleine dijken en sluizen om water langer bij te houden".

Internationale erkenning

Eind 2023 werd Natuurpunt partner van Wetlands International, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud en herstel van wetlands en andere natte natuur. Dit is een erkenning van de inspanningen die we doen voor wetlands en natte natuur in Vlaanderen én van onze kennis en expertise. Het internationale netwerk van Wetlands International biedt ook kansen om het wetlandherstel in Vlaanderen verder op de kaart te zetten en naar een hoger niveau te tillen. De ervaring van Natuurpunt met wetlandherstel in een sterk verstedelijkte regio als Vlaanderen is uniek en vormt een grote meerwaarde voor het internationale netwerk van Wetlands International.

Tekst: Landers Wantens (Natuurpunt Beheer)

Afbeelding
Life nieuwe logo

Afbeelding
Infographic Wetlandplan
NP
Afbeelding
Infographic Wetlandplan
NP