Afbeelding
Walter Wackenier

Natuurpunt verheugd dat redding van Zeeparkduinen nabij is

7 feb 2024
Categorieën
Natuurbeleid
Duinen
Noordzee


De Vlaamse regering gaf groen licht om de Zeeparkduinen, een gebied van tien hectare op de grens van De Panne en Sint-Idesbald, te herbestemmen naar natuur. Natuurpunt Westkust, de Kustwerkgroep en de West-Vlaamse Milieufederatie juichen deze beslissing toe. Er is nog een hele weg te gaan eer de bescherming van de Zeeparkduinen effectief een feit zal zijn, maar het toont aan dat met goede samenwerking veel mogelijk is.

Duinen horen bij onze kust maar verdwijnen vandaag de dag nog steeds onder beton. De helft van onze 67 kilometer kustlijn wordt ingenomen door bewoning, winkels, harde dijken, industriezones en havens. Natuurpunt Westkust, de Kustwerkgroep, de West-Vlaamse Milieufederatie en verschillende professoren vroegen vorig jaar aan de Vlaamse overheid om de Zeeparkduinen definitief te beschermen en ervoor te zorgen dat één van de laatste duingebieden aan onze kust behouden blijft. Minister Zuhal Demir maakt die belofte nu waar: het gebied van zo'n tien hectare zal volledig herbestemd worden naar natuur. Het is een opsteker voor het behoud van natuur, biodiversiteit en ecosystemen, die steeds belangrijker worden voor de mens in deze tijden van klimaatverandering. We juichen de moedige beslissing van de minister toe. Er is nog een hele weg te gaan eer de bescherming van de Zeeparkduinen effectief een feit zal zijn. Maar het toont aan dat met goede samenwerking veel mogelijk is.

Leefbare toekomst

Nu de Zeeparkduinen herbestemd worden vragen wij een leefbare toekomst voor mens én natuur: bescherm de duinen tegen verkaveling en laat de natuur zich volop ontwikkelen; creëer  ruimte voor mensen om er te gaan wandelen en zich te ontspannen in de duinen; ontwikkel leefgebied waarin zeldzame planten en dieren, zoals de kuifleeuwerik, een plek vinden om te leven; laat deze unieke zeeduinbiotoop haar natuurlijke plaats heroveren in een mooie en gezonde samenleving en laat de duinen hun rol kunnen spelen als een beschermende buffer tegen de stijgende zeespiegel.


Afbeelding
kuifleeuwerik_saxifraga.png

Kuifleeuwerik (c) Saxifraga-Piet Munsterman

Om dit te verwezenlijken  is het noodzakelijk dat het héle gebied gevrijwaard blijft van verkaveling. Zo hebben wind en zand vrij spel. Dit past ook binnen Kustvisie, als onderdeel van het beschermend lint bij zeespiegelstijging. 

Duinen natuurlijk laten aangroeien levert niet alleen een goede kustbescherming op, maar daarnaast ook talrijke andere ecosysteemdiensten die de mens ten goede komen. Bijgevolg is ook de maatschappelijke kosten-batenanalyse bijzonder gunstig. Ook op de Oostendse Oosteroever wil de immocratie het resterende nog  open duingebied volbouwen, in het beschermd landschap Fort Napoleon. De strijd om het behoud van de resterende duingebieden is dus nog niet voorbij aan de kust!

Tekst: Sarah Tilkin (Natuurpunt Beleid), namens Natuurpunt Westkust, Kustwerkgroep Natuurpunt en West-Vlaamse Milieufederatie