Afbeelding
Gesterde distelboorvlieg
Godfried Van Hertum

Nieuwe boorvlieg voor België duikt op in een Limburgse tuin

18 feb 2020
Categorieën
Natuurbericht
Insecten en ongewervelden
Tuin

Boorvliegen zijn een relatief weinig gekende groep vliegen. Nochtans zijn ze met hun mooi getekende vleugels, opvallende verschijningen. Waarnemingen van boorvliegen gebeuren vooral toevallig, wanneer een natuurliefhebber op een boorvlieg stuit en fotografeert. Dat dit soms zeer bijzondere waarnemingen oplevert bewijst de gesterde distelboorvlieg, een nieuwe boorvlieg voor België.

Op 18 mei 2011 loopt Godfried Van Hertum rond in zijn dorpstuin in Overpelt. Gewapend met een fototoestel legt hij alle diersoorten vast die hem de moeite lijken. Op enkele jaren tijd vond hij zo al 1.175 soorten in zijn 25 are grote ecologisch beheerde tuin. Plots merkt hij een leuk vliegje op een maakt er een foto van. De foto belandt echter tussen de andere foto’s op de computer en blijft daar negen jaar veilig geparkeerd.

In deze negen jaar heeft de technologie niet stilgestaan. Automatische beeldherkenning op de website www.waarnemingen.be zorgt ervoor dat foto’s veel sneller worden herkend en daarbij moeten foto’s niet meer op voorhand worden verkleind. Zo was Godfried bezig aan een inhaalslag en voerde oude foto’s in. Op één van deze foto’s stond een bijzondere boorvlieg …

De eerste voor België
Er komen in België een kleine honderd soorten boorvliegen voor, maar slechts enkele hebben een opvallende, uitgespatte vlek in de vleugeltop, de zogenaamde ‘stervlek’. Drie soorten waren al bekend uit ons land: de gesterde vederdistelboorvlieg en de kleine en grote stervlekboorvlieg. Bij het invoeren van de foto op waarnemingen.be, werd de soort herkend als de gesterde vederdistelboorvlieg, een vrij algemene soort die vrijwel overal zit waar vederdistels (Cirsium) voorkomen. Toch had deze boorvlieg een opvallend dikke band die diagonaal doorheen de vleugel loopt, terwijl die bij de gesterde vederdistelboorvlieg smal hoort te zijn. Dit deed bij de auteur een belletje rinkelen. Een extra navraag bij John Smit, een Nederlandse expert, bevestigde de waarneming. Dit was de eerste gesterde distelboorvlieg (Tephritis acanthiophilopsis) voor België.


Afbeelding
Gesterde distelboorvlieg

Het eerste Belgische exemplaar van de Gesterde distelboorvlieg - Tephritis acanthiophilopsis (foto: Godfried Van Hertum)

Toeval of niet?
In Nederland werd de gesterde distelboorvlieg in 2006 toevallig en onverwacht ontdekt in een malaiseval dicht bij de Belgische grens. Maar na deze waarneming bleef het stil rond deze boorvlieg. Een ook na de Belgische waarneming negen jaar geleden dook geen enkel ander exemplaar meer op. Het is dus niet uitgesloten dat het hier om uitzonderlijke zwervers gaat, maar dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Ook in onze andere buurlanden is de soort immers niet gekend. 

Van de ecologie van deze boorvlieg is weinig gekend, maar er wordt vermoed dat ze leeft in bloemhoofdjes van distels. Net als bij veel andere boorvliegen blijft er nog veel te ontdekken. Bij deze een oproep aan iedereen om meer naar deze bijzonder mooie vliegen uit te kijken, en zeker alle foto’s in te voeren op de website waarnemingen.be. Wie weet welke mooie ontdekkingen er nog uit de bus komen!

Tekst: Lieven Decrick, Natuurpunt Insectenwerkgroep Zuidwest-Brabant

Foto’s: Godfried Van Hertum  (www.van-hertum.be)