Afbeelding
Wim Dirckx

Omheining moet weidevogels beschermen in het Turnhouts Vennengebied

4 sep 2023
Categorieën
Natuurbericht
LIFE Nardus & Limosa
Provincie Antwerpen


Natuurpunt is momenteel bezig met de aanleg van een vossenraster in het Turnhouts Vennengebied. Rond de belangrijkste weidevogelgebieden komt een omheining die vossen tegenhoudt zodat de populatie weidevogels meer kans heeft om te overleven. 

Weidevogels, zoals grutto, wulp, kievit en zomertaling gaan sterk achteruit in heel Europa. Het Turnhouts Vennengebied is een belangrijke broedplaats voor deze soorten, maar ook hier nemen hun aantallen elk jaar af. Om die dalende trend te stoppen, pakken we verschillende oorzaken aan: inzetten op aangepast maaibeheer om de weidevogels niet te storen in het broedseizoen, vernattingsingrepen zodat de vogels genoeg bodemdieren kunnen vangen, herstellen van bloemrijke graslanden om voldoende insecten te kunnen voorzien voor de kuikens.

Een andere belangrijke factor in het voortbestaan van de vogels is de verstoring en predatie door vossen en honden. Jaarlijks sneuvelen meerdere eieren en kuikens door deze predatoren. Daarom komen er omheiningen rond de belangrijkste weidevogelgebieden  waar de vossen niet over of onder kunnen. Er komen ook 11 toegangspoorten waarvoor we een betonnen fundering moeten leggen. Hier kunnen we helaas niet buiten, want de poorten moeten stevig verankerd zitten en laag genoeg tegen de grond, zodat de vos er niet onder kan. Het gaat telkens om een smalle strook beton van 40 cm op 5 meter.  

Slimme vossen

Vossen zijn gewiekste en behendige dieren. Ze springen of klimmen over omheiningen, graven er onderdoor of wurmen zich door de kleinste gaatjes. De nieuwe omheining is daaraan aangepast. De mazen van de draad zijn klein genoeg om vossen tegen te houden, de draad wordt ingegraven zodat hij er niet onder kan graven en stroomdraden zorgen ervoor dat hij er niet over kan klimmen.

In een gezonde natuurlijke situatie vormen vossen een evenwichtig onderdeel van het ecosysteem. Helaas is onze natuur te kwetsbaar en versnipperd geworden om dit evenwicht te kunnen houden. Een raster plaatsen doen we dan ook liever niet. We zien het dan ook als een noodmaatregel om de populatie weidevogels meer overlevingskansen te geven. We hopen dat dit een tijdelijke maatregel is. 

Aanvulling van 6 september 2023:

De dienst ruimtelijke ordening van de Stad Turnhout kwam ter plaatse om te kijken of deze aanleg helemaal volgens de wet verliep. Ze stelde vast dat voor enkele funderingen geen correcte vergunning verkregen was. 
Natuurpunt was ervan overtuigd dat de werken vrijgesteld waren van vergunning, maar het blijkt dat er enkel binnen een goedgekeurd beheerplan een vrijstelling is. Voor een aantal van de poorten is een uitbreiding van het beheerplan nog in opmaak, en is er dus nog geen vrijstelling. Uiteraard hechten wij belang aan een correcte opvolging en zetten we de procedure in gang om de fundering te kunnen regulariseren.