PWG VA+ Verslag Streeptocht 19 juni 2022 Nazareth – Zingem ifbl-kwartierhok D2 58 23

27 jun 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

Inventarisatie hogere planten binnen ifbl-kwartierhok D2 58 23
Gids, streeplijsten en verslag: Henk Coudenys
Deelnemers: Jan Janssens, Marie-Anne De Geest, Karel De Waele, Gilbert De Ghesquière, Roland Werbrouck & Pierre Van Vooren

Kwartierhok D2 58 23 werd uitgekozen omwille van de rijk bloeiende bermen en grachten langs de Hooghuisgaverstraat, het Moerasstraatje en de Edemolenstraat. Helaas was onze timing niet gunstig: luttele dagen voordien werden zowel de bermen als de grachten die zich op het grondgebied van de gemeente Kruisem bevinden grondiger dan grondig gemaaid, de grachten daar waar mogelijk zelfs tot op de bodem. Dit kan niet de bedoeling zijn van het bermbesluit, maar aangezien onze locale politici dit verslag niet zullen lezen, zullen dergelijke wanpraktijken wellicht nog lang blijven bestaan.
Langs en in de Leebeek kunnen we echter ons hart nog ophalen aan Bitter barbarakruid, Wolfspoot, Kluwenzuring, Zwart tandzaad en tal van andere plantensoorten die zich naast en tussen de dominante Grote lisdoddes en het Liesgras hebben gevestigd. De aanwezigheid van Duist verbaast ons omdat dit akkeronkruideerder op lemige bodems voorkomt, maar oude beken zoals de Leebeek hebben in het verleden heel wat fijn materiaal afgezet, waardoor er plaatselijk wellicht een hogere leemfractie aanwezig is.
Op weg naar de N35, die gelukkig nog niet door de maaibalk onder handen is genomen, ontdekken we een stevige populatie van de Scherpe zegge, op de grens van ons hok, in de Edemolenstraat.
De bermen en tussenbermen van de Steenweg Deinze herbergen soortenrijke vegetaties van voedselarme, droge zandgronden. Plaatselijk domineert Zilverhaver, geflankeerd door Klein vogelpootje, Kleine klaver en Liggende klaver. De Zandhoornbloem is reeds uitgebloeid maar nog net herkenbaar. Reukgras is alomtegenwoordig. Van Fijne kervel vinden we enkele uitgebloeide exemplaren die op het punt staan hun stekelige zaden te verspreiden. In de noordelijke berm vinden we Gewone zandmuur, Liggend hertshooi, Potentilla X mixta (een kruising tussen Kruipganzerink en Vijfvingerkruid) en Echt duizenguldenkruid. Aan de overzijde staat een eenzaam uitgebloeid exemplaar van de Bokkenorchis en een Asperge. In enkele grachten vinden we erg forse exemplaren van de Witte waterkers.
Een afgemaaid struikje met takdoornen doet ons eerst denken aan Wegedoorn, maar bij gebrek aan tegenoverstaande bladeren moet het wellicht om iets van het geslacht Prunus gaan. In de berm van de afgesneden bocht van de N35 groeien forse exemplaren van Havikskruid die jammer genoeg nog niet bloeien, waardoor we ze niet met zekerheid aan de sectie Sabauda (Boshavikskruid) kunnen toewijzen.
In totaal hebben we 252 soorten en ondersoorten op naam gebracht, ondanks dat we maar een fractie van ons studiegebied deftig hebben kunnen onderzoeken.