Afbeelding
VMM/KMI

Radarbeelden tonen rookpluim brand De Liereman

24 apr 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE BNIP
Natura 2000
Provincie Antwerpen

De uitzonderlijk droge lente van 2020 waar het KMI eerder deze week over berichtte, heeft ook directe gevolgen voor de natuur. Dat was duidelijk te merken op woensdag 22 april 2020. Die dag brak er brand uit in natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. De rookontwikkeling die met deze brand gepaard ging, was zo intens dat de rookpluim werd opgevangen door de weerradars. De rookwolk die zich op 22 april verspreidde, was vooral zichtbaar op de radarbeelden van de weerradar van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die zich situeert in Helchteren.
 

Normaal detecteert de radar alleen neerslagzones, maar de concentratie as in de rookpluim was groot genoeg om opgepikt te worden door de radar. De rookpluim verschijnt op de radarbeelden omstreeks 17 uur, en de locatie van de brandhaard is bovendien perfect in overeenstemming met de plaats waar de brand is uitgebroken. Op de daaropvolgende beelden is duidelijk te zien hoe de rookwolk groeit en zich verspreidt over een groot deel van de provincie Antwerpen. De andere storingen die ook op de animatie te zien zijn, maar niet gerelateerd lijken aan de rookpluim, zijn bijna allemaal terug te brengen tot verstoringen die veroorzaakt worden door windturbines. Zo zijn bijvoorbeeld de windmolens die zijn ingeplant langsheen de E19 richting Breda, duidelijk merkbaar op de beelden. Op de operationele neerslagbeelden die worden gebruikt door VMM en KMI (zoals in de KMI smartphone app), worden deze verstoringen efficiënt weggefilterd. Toch gebeurt het af en toe - onder specifiek meteorologische condities - dat deze opduiken op de publieke radarbeelden.

De radarbeelden laten toe om de ontwikkeling van een rookpluim in real-time te volgen, wat vooral ’s nachts nuttig is, wanneer visuele waarnemingen onmogelijk zijn. Het is echter heel moeilijk om radarbeelden te gebruiken om een brandhaard te detecteren die net is ontstaan. Het signaal van de aswolk lijkt in het beginstadium op dat van neerslag. Het ligt dus niet voor de hand om een rookpluim te onderscheiden van een lokale regenbui.

 
tekst: Maarten Reyniers (KMI)
beelden: Maarten Reyniers (KMI), radardata: VMM