Afbeelding
nature alert - red de europese natuur
WWF Policy Office BZD Flickr

Recordaantal deelnemers aan Europese consultatie over natuurwetgeving

27 mei 2015
Categorieën
Natuurbericht

Brussel, 26 mei 2015 – Meer dan 150.000 Europese burgers hebben de Europese commissie gevraagd om de Europese natuurwetgeving te behouden (de vogel- en habitatrichtlijnen) door hun handtekening te zetten onder ‘Nature alert’. Onder hen meer dan 16.000 Belgen, waardoor ons land op twee landen na de meeste ondertekenaars levert in de EU. WWF, Natuurpunt en Natagora hebben de campagne samen met 100 andere Europese organisaties gelanceerd. Op slechts 2 weken tijd behaalden de organisaties meer respons dan ooit tevoren bij een Europese bevraging.

(update: uiteindelijk verstuurden meer dan 520.325 burgers hun oproep aan de Europese Commissie: een absoluut record voor een Europese publieksconsultatie)

Voor Natuurpunt, WWF en Natagora vormt dit succes het bewijs dat de Europese burgers wakker liggen van wilde natuur in heel Europa en dicht bij hen. Dit is een belangrijk signaal aan commissievoorzitter Juncker en zijn team dat de burgers niet zullen toelaten dat de basis van de Europese natuurbescherming ondermijnd wordt, ten koste van decennialange inspanningen. Dat is vooral zo voor de Belgen, die enkel het Verenigd Koninkrijk en Duitsland moeten laten voorgaan wat het aantal ondertekenaars aangaat.

Al 16.000 Belgen hebben hun wens voor een sterke Europese natuurwetgeving kenbaar gemaakt aan de Commissie. De campagne loopt nog tot 24 juli in alle 28 lidstaten van de Europese unie. Meer dan 100 natuur- en milieuorganisaties doen mee. Mensen kunnen hier nog steeds stemmen.

Meer informatie:

-          Factsheet: http://www.natuurpunt.be/sites/default/files/images/inline/factsheet_nature_alert_nl.pdf

-          campagne Videoclip: https://youtu.be/2bV4WysLomo