Resumé VWGNOVL 02/06/2022

30 jun 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

Eerste punt van de nieuwe voorzitters: Bart werd gefeliciteerd en bedankt voor zijn werk van 10 jaar voorzitter. De vorige 2 Coronajaren waren niet evident , maar de nieuwe voorzitters gaan trachten om in de beginfase in overleg met Bart te werken.  De link met het INBO is belangrijk.  Jan en Gerrit  gaan er voor zorgen dat tegen 22:00 u de vergadering wordt afgesloten.

Mogelijke onderwerpen voor de volgende vergaderingen zijn: rapportering van onderzoeksresultaten van lopende projecten, bespreken van interessante regionale waarnemingen, hoe werken met het platform “waarnemingen.be” ;  presentaties worden bijgevoegd in het verslag in PDF formaat.

Nieuwe taakverdeling

Gerrit en Jan V : voorzitter

Walter : website en penningmeester

Bart : coördinatie vogelatlas, ABV project; gegevensverzameling  van de vogelatlas wordt met 1 jaar verlengd wegens te kort aan waarnemers in Limburg en Antwerpen.

Vertegenwoordiging in vergaderingen:

Yves: algemene vergadering en NPM

Milieuraden: Pieter, Filip Van de Bossche, Guido Vranken (deze lijst is waarschijnlijk niet volledig)

 

Volgend punt: verslag kerkuil door Frank Vandekeere

In dit verslag worden een aantal hoofdpunten aangehaald zonder volledig te zijn.

De website (www.kerkuilwerkgroep.be) kan worden gebruikt voor registratie van kerkuilen, bijvoorbeeld voor rapportering dode dieren dit op het “meldpunt”.

Aantal broedlocaties per provincie werd getoond.  Vanaf 2020 heeft West-Vlaanderen de meeste locaties (334 in 2021).  Oost-Vlaanderen  stijgt (van 212 in 2019 tot 224 in 2021), Antwerpen daalt t.o.v. 2019 en Vlaams Brabant stijgt licht, terwijl in  Limburg  het aantal locaties laag (163 in 2021) is in vgl. met de andere provincies (kleinere provincie en minder waarnemers).  Opmerking van Bart: de spreiding op de kaart van de kerkuilenwerkgroep komt goed overeen met die van de vogelatlas.

Bespreking van de reproductie in 2021 : nestgemiddelde per provincie (aantal pulli/ aantal nesten)

Limburg: 3.8, Antwerpen: 3.7, O-VL en Vlaams Brabant: 3.2, W-Vl: 3.1 et een gemiddelde van 3.4 in Vlaanderen.

Tweede broedsels: totaal van 49 in West-Vlaanderen en beduidend meer in Vlaams-Brabant (20) dan in de andere provincies.

95% van de broedgevallen is in nestkasten.  In het begin van de waarnemingen was dit 10%.

Er zijn 177 Nesten in Oost-Vlaanderen 

Enkele data van 10 jaar gegevens over Maldegem. Het Nestgemiddelde in Maldegem in 2021 is 2.8.  Oudste dier is 9 jaar.  In 2013 was het nestgemiddelde 1.  In het begin werd 70% geringd en in 2021 werden 16 op 19 nesten geringd.  Aan de hand van de metingen in Vlaanderen weet men dat adulte kerkuilen in de broedperiode minder wegen dan jonge dieren van 4 à 6 weken.   OP 4 weken wegen de jongen ongeveer 300 gram.  Vanaf 4 weken vechten de jongen voor eten en geldt de wet van de sterkste. Jongen blazen na 3 weken en ze worden geringd na 4 weken (tussen 31 en 46 dagen).  Jongen vliegen uit na 9 weken.  Bij te weinig voedsel en honger vliegen jongen uit na 6 weken, maar meestal heeft dit slechte gevolgen.

Info over terugmeldingen in 2021.  Er zijn terugmeldingen uit Gelderland, Flevoland en Friesland in 2021. Deze verre terugmeldingen van meer dan 200 km worden verklaard door afname van veldmuizen in Nederland.

Laatste punt : groepsaankoop “handboek Europese Vogels”, Het boek geeft een zeer gedetailleerde beschrijving van de kenmerken van de West-Palaearctische soorten. De verschillende verenkleden en leeftijden worden duidelijk geïllustreerd. Jan V vraagt per mail en Whatsapp op wie inschrijft en contacteert Guido Rappé in te schrijven samen met Mergus.  Kostprijs 80€.

Varia : ABV telling , vanaf 1 juni start de 3de ronde

Er werd afgesloten met een discussie over verborgen waarnemingen en wat er mee kan/ moert gebeuren als er beschermingsprogramma’s bestaan voor de soort.