Afbeelding
Nina Rubens

Ruim 10.000 halsbandparkieten in ons land

25 aug 2015
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

Met minstens 10.000 zijn ze, de halsbandparkieten in ons land. Dat blijkt uit simultaantellingen die Natuurpunt en haar Waalse tegenhanger Natagora deze zomer drie weekends lang hielden. Met 7671 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels.

Dit weekend werden 9145 parkieten geteld. Gecombineerd met eerdere tellingen, levert dat een schatting van 10.300 exemplaren op in ons land. Met 7671 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels.Vooral een groepje bomen aan de De Neckstraat in het Park van Koekelberg is daar de absolute topper (4725 exemplaren). In Vlaanderen werden 567 vogels geteld. Hier bleek Ekeren de meest geliefkoosde slaapplaats (360 exemplaren). In Wallonië werden dan weer 907 vogels geteld. 

Niet op alle  locaties waarvan men weet dat er halsbandparkieten zitten voerde men dit weekend tellingen uit, maar er werd op 11 locaties tegelijkertijd geteld. Aangevuld met gegevens uit twee eerdere tellingen, waarbij op 9 andere locaties werd geteld, levert dat een totaal aantal halsbandparkieten van 10.300 op.

Er kwamen heel wat reacties binnen naar aanleiding van de oproep van Natuurpunt en Natagora om slaaplocaties in kaart te brengen. Die nieuwe locaties werden onderzocht. Met de resultaten van de tellingen kunnen experts een betere inschatting maken van het precieze aantal vogels.

En dat is nodig, want de opkomst van de halsbandparkiet blijft niet zonder gevolg. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan dat de boomklever, een inheemse vogelsoort, wordt verdreven door deze tropische parkiet. Beide vogels broeden in dezelfde boomholtes. Maar omdat de halsbandparkieten eerder op het jaar beginnen te broeden, vinden de boomklevers geen geschikte broedplaatsen meer.

De halsbandparkiet is een exotische vogel, afkomstig uit tropisch Afrika en Zuid-Azië. De soort kreeg in ons land vaste voet aan de grond met het loslaten van onder andere een veertigtal vogels door de toenmalige Meli Zoo op de Heizel in 1973-1974. Sindsdien is de Brusselse populatie sterk uitgebreid en verovert de halsbandparkiet meer territorium. Overdag zwermen de halsbandparkieten uit, maar de nacht brengen ze door in de veiligheid van een grote groep. Zo verkleint de kans dat ze door roofdieren worden gegrepen.

Natuurpunt en Natagora willen de populaties blijven opvolgen. Volgend jaar worden opnieuw telingen georganiseerd. Alle tips over slaapplaatsen kunnen nog steeds gemeld worden bij Natuurpunt (Vlaanderen - [email protected]) of Natagora (Wallonië - [email protected]).