Afbeelding
Roland Luts

Sieralg uit het land van de farao’s in de kleiputten van Terhagen

5 feb 2018
Categorieën
Natuurbericht


Leden van Micrasterias, de sieralgenwerkgroep van Natuurpunt, hebben in de kleiputten van Rumst en Terhagen een bijzondere ontdekking gedaan. De Closterium karnakense: een nieuwe sieralg voor ons land die haar naam dankt aan haar eerste vindplaats, een vijver in de buurt van de tempels van Luxor in het Egyptische Karnak.

Tussen het Breekbaar kransblad, een kranswier dat het voornaamste voedsel uitmaakt van krooneenden die je in het gebied vindt, werd de microscopische sieralg ontdekt. Na het doorploegen van internationale literatuur bleek het te gaan om Closterium karnakense. De determinatie is intussen bevestigd door Dr. Peter Coesel, verbonden aan de universiteit van Amsterdam en auteur van de soort.

De sieralg werd in 2003 voor het eerst gevonden in een vijver in de buurt van de tempels van Luxor in het Egyptische Karnak - en dankt daar haar Latijnse naam aan. Closterium karnakense groeit in voedselrijk, elektrolietrijk water. Dat is een milieu dat weinig aantrekkelijk is voor sieralgen en dan ook vaak alleen maar weinig kieskeurige soorten trekt. Maar tegelijk vind je er ook een klein aantal specialisten die dan meestal vrij zeldzaam zijn.

De nieuwe soort is sindsdien nog maar op een zeer beperkt aantal plaatsen gevonden, in een duinmeertje in Nederland, in Duitsland en in Zuid-Italië. De vondst van Closterium karnakense in Rumst-Terhagen is de eerste voor Vlaanderen en België. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat we nog andere vindplaatsen ontdekken door gericht te zoeken, in plantenrijke diepe waters met helder water. Wordt vervolgd, dus!

Tekst: Roland Luts en Jos Gysels, werkgroep Micrasterias
Foto’s: Roland Luts, Werkgroep Micrasterias