In het Sigmagebied De Bunt in Hamme zijn deze maand Spoorkrekels opgemerkt. Het gaat om de eerste melding van deze krekelsoort in ons land. Spoorkrekels komen vooral voor in Zuid-Europa en worden de afgelopen jaren steeds noordelijker gevonden. De waarnemingen situeren zich vaak -je raadt het al- in de omgeving van spoorterreinen.
Op 15 augustus werd de nieuwsgierigheid van natuurliefhebber Laurent Van den Bergh gewekt door het geluid van een voor hem onbekende krekel. Het getsjirp kwam vanuit schrale vegetatie langs de Sigmadijk in Hamme. Hij maakte een geluidsopname en voerde die in op www.waarnemingen.be. Een expert herkende er het geluid van Spoorkrekel in: een nieuwe soort voor België! Bij een volgend bezoek werden minstens 5 zingende mannetjes geteld. Dat betekent dat er een eerste populatie in ons land aanwezig is. In dezelfde week werd ook aan de Kruibeekse en Bazelse Kreek, zo’n 12-tal kilometer noordelijker langs het overstromingsgebied van de Schelde, minstens één zingend mannetje Spoorkrekel gehoord.
De Spoorkrekel lijkt op een kleine versie van de gekende Huiskrekel. Zijn geluid is heel herkenbaar en vooral ‘s avonds en ‘s nachts te horen. In zuidelijke delen van Europa is het een algemene soort die zich specialiseert op warme, stenige plaatsen zoals droge, natuurlijke steenvlakten, steengroeves, stenige wegbermen, … De voorbije jaren werden ook steeds noordelijker exemplaren gevonden. Het is nog onduidelijk hoe de soort zich precies uitbreidt. De meeste literatuur gaat uit van passieve verspreiding met treinen of transport van grind. Sommige Spoorkrekels zijn langvleugelig tijdens het begin van hun volwassen fase, mogelijk verspreiden ze zich dus ook deels op natuurlijke wijze.
In Nederland en Duitsland werden Spoorkrekels de afgelopen jaren gevonden langs spoorwegen en rangeerterreinen, zoals aan het station van Ede-Wageningen. Vermoedelijk zijn deze exemplaren daar terecht gekomen door mee te liften. De krekels uit Hamme en Kruibeke werden telkens gevonden langs overstromingsgebieden van de Schelde, waar in recente jaren Sigmawerken werden uitgevoerd. Mogelijk zijn ze daar terechtgekomen via transport van materiaal. Indien de omgevingsomstandigheden gunstig zijn, kan deze krekelsoort zich in de toekomst ook verder uitbreiden op meer geschikte locaties in ons land.
Tekst: Laurent Van den Bergh, Natuurpunt Waasland-Zuid
Foto’s: Laurent Van den Bergh
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief