De wereld van waarnemingsapplicaties staat niet stil: Alex Kwak heeft een versie ontwikkeld van de mobiele waarnemingsapplicatie ObsMapp die op spraakherkenning werkt. Erg handig om volledigere waarnemingsdata te verkijgen én handig om handsfree verkeersslachtoffers door te geven.
Het melden van natuurwaarnemingen zit in de lift. Jaarlijks lopen miljoenen zulke waarnemingen binnen in gespecialiseerde databanken in bijna alle landen van Europa. In België is dat www.waarnemingen.be. Wat je met al die gegevens zoal aankan, werd onder andere getoond aan de hand van de Europese trekpatronen door het EuroBirdPortal initiatief. De gegevens van waarnemingen.be worden ook gebruikt voor het opstellen van beheerplannen en voor de rapportering over de stand van zaken van onze natuur.
Maar voor de vrijwilliger in het veld was het vaak frustrerend kiezen. Alle vogels, vlinders, libellen, planten, kevers melden die je waarnam, was helaas niet haalbaar. Dan kwam je amper nog een meter vooruit. Dus werden mensen selectief: sommige soorten die ze interessant vonden, meldden ze wel, andere (vaak meer gewone soorten) sloegen ze over. Dat levert “losse waarnemingen”: toevallige meldingen waarvan je achteraf als iets niet blijkt voor te komen in de data niet meer zeker weet of er niet werd gezocht, of het niet werd waargenomen, of gewoon niet gemeld. Dat zorgt soms voor wat complicaties bij het gebruik en de interpretatie van de data.
Die keuze tussen wat wel en wat niet te registreren hoeft nu eigenlijk niet meer. Met de nieuwe spraakherkenningsversie van de mobiele app ObsMapp Speech, is het nu goed mogelijk om alle soorten die je tegenkomt meteen in te spreken in de databank. En dat zonder veel aandacht voor het terrein te moeten afleiden naar getokkel op je smartphone. Soortnaam, aantal, geslacht, gedrag, …(de volgorde heeft zelfs geen belang), je zegt het maar tegen je smartphone en het wordt meteen opgeslagen. Mensen die veel waarnemingen registreerden waren al heel interessant gebleken voor analyses omdat hun zoekinspanning beter te bepalen is. Omdat het nu mogelijk is om “alles” wat je waarneemt te registreren, kunnen we van losse waarnemingen een stuk dichter gaan naar volledige monitoringgegevens waarvan de zoekinspanning gekend is. Het systeem werkt zo vlot dat je nu makkelijk meerdere honderden waarnemingen per dag kan doorgeven: testen hebben uitgewezen dat tot 230 waarnemingen per uur en tot meer dan 1000 per dag best haalbaar zijn (afhankelijk van wat er te zien is en de kennis van de waarnemer natuurlijk).
Groot nut heeft deze nieuwe applicatie ook voor het registreren van waarnemingen tijdens het besturen van auto of fiets. Ook als de chauffeur alleen is in de auto is het nu mogelijk om handsfree verkeersslachtoffers (voor het project Dieren onder de wielen) of andere waarnemingen onmiddellijk in te spreken. Vanaf Obsmapp 6 werkt de Speech versie als een "waypoint" bij een traditionele gps. Dat wil zeggen dat op het ogenblik dat op de inspraakknop gedrukt wordt, meteen de coördinaten vastgelegd worden. Erg handig wanneer je al rijdend de exacte plaats van een verkeersslachtoffer wil registreren.
De waarnemer zal hier en daar nog wel een lesje Google logopedie moeten doormaken: zo worden bv. Tjiftjaf en Kauw maar herkend als je ze uitspreekt als Tijieftijaf en Kaaoew. Vooral tweeklanken, sisklanken en namen met koppeltekens vragen wat oefening. Voor Guichelheil, Look-zonder-look, Zwarte Zee-eend of Cirlgors is voorlopig nog geen afdoende uitspraak gevonden om ze herkenbaar te maken. Maar dat zijn hele grote uitzonderingen. Grauwe Vliegenvanger, Grote Gele Kwikstaart, Europese Kanarie, Middelste Bonte Specht, Provençaalse Grasmus, Gekraagde Roodstaart, Knoopkruidparelmoervlinder, Tweekleurig Hooibeestje, Zuidelijke Keizerlibel, Sierlijke Witsnuitlibel, Zevenstippelig Lieveheersbeestje, … enz. worden probleemloos herkend door de app.
De app ObsMapp Speech is gratis te downloaden, maar voor het gebruik van spraakherkenningstechnologie is een 3G- of 4G verbinding nodig. Uit tests blijkt dat bij intensief gebruik tot 75 Mb aan dataverkeer verbruikt wordt per dag (dus ca. 500 Mb per week). Afhankelijk van je provider komt dit neer op zo’n halve eurocent per ingesproken waarneming. Permanent online zijn en een scherm aan hebben verbruikt ook veel energie: alle kans dat na een paar uur de batterij van je gsm plat is. Een booster op zak hebben is dan ook nodig als je meer dan een paar uren het veld in trekt.
Download ObsMapp Speech https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obsmapp
Tekst: Marc Herremans, Natuurpunt Studie
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief