Afbeelding
Frank Vanmuysen

Steenmarterschade neemt toe, maar is te voorkomen

30 jul 2015
Categorieën
Natuurbericht


Sorry, er ging iets mis. Voor het bericht 'Ongewoon weer brengt ongewone vlinders op de been', klik hier.

Het aantal interventies voor autoschade waarvoor steenmarters verantwoordelijk zijn, is op vijf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Touring dinsdag bekendmaakte in Het Belang van Limburg. Experts verwachten dat het aantal Steenmarters de komende jaren nog zal toenemen. Het aantal schadegevallen hoeft niet mee te stijgen: met enkele maatregelen die schade vermijden, kunnen mens en Steenmarter best samenleven.

Wat het aantal gevallen van steenmarterschade betreft is er een piek van april tot juli wanneer er een verhoogd territoriaal gedrag is (voortplanting en paartijd). Verwacht wordt dat het aantal gevallen van schade de komende jaren nog zal toenemen, vooraleer een plafond bereikt wordt. De reden daarvoor is eenvoudig: na jarenlange afwezigheid is de Steenmarter terug van weggeweest en komt de soort weer over heel Vlaanderen voor, maar de verspreiding is nog niet overal gebiedsdekkend. Regio's in Vlaanderen waar Steenmarters nog nauwelijks voorkomen zijn het uiterste noorden van Oost-Vlaanderen (het noordwestelijk deel van het Waasland en in mindere mate noordelijkste delen van het Meetjesland) en het uiterste noordwesten van de Antwerpse Kempen (Kalmthout en omstreken). Aangezien nog niet alle mogelijke leefgebieden ingenomen zijn, verwachten experts dat het aantal Steenmarters de komende jaren nog zal toenemen.

Afbeelding
kaartjesteenmarter.png

Verspreidingskaart van de Steenmarter in België toont dat de soort bijna overal voorkomt, met uitzondering van de Antwerpse kempen en het noorden van Oost-Vlaanderen (bron: waarnemingen.be)

Waar Steenmarters voorkomen kunnen zich schadegevallen voordoen. Maar dat hoeft geen reden te zijn om de Steenmarter de oorlog te verklaren. De schade is namelijk eenvoudig te voorkomen. Autoschade kan vermeden worden door een elektrische afscherming te plaatsen (die doen de Steenmarter schrikken zonder het dier blijvende schade te bezorgen). Ook een betere afscherming (kabelhulzen) helpt. Van afschrikmiddelen op basis van geluid (ultrasone toestellen) of geur (geur-spray) is de duurzame werking niet aangetoond. Wellicht wennen de intelligente dieren na verloop van  tijd aan die prikkels. En wie een garage heeft, kan uiteraard ook schade vermijden door de wagen binnen te parkeren.

Afbeelding
mardersicher_active_0.jpg

Elektrische stoottoestellen werken het best om marterschade te vermijden in de auto, de duurzame werking van geurblokjes of ultrasone geluidstoestellen is niet bewezen.

Schade in huis kan je vermijden door ervoor te zorgen dat de Steenmarter niet binnen kan. Gaten met een diameter groter dan 5 cm of spleten breder dan 4 cm maak je best dicht. Om drama’s in het kippenhok te vermijden biedt een stevig nachthok dat ’s nachts afgesloten wordt soelaas.

Steenmarters zijn beschermd. De dieren vangen en verplaatsen of doden is verboden. Maar de Steenmarter naar het leven staan zou ook geen enkele zin hebben. Een andere Steenmarter zal al snel het vrijgekomen gebied inpalmen. De toename van het aantal Steenmarters is bovendien op een natuurlijke wijze begrensd. Steenmarters dulden geen soortgenoten van hetzelfde geslacht in hun leefgebied of territorium. De grootte van het dat leefgebied verschilt naar gelang het voedselaanbod en de schuilgelegenheid: op het platteland omvat het algauw 2 à 3 vierkante kilometer, maar in een stedelijke omgeving is het soms niet groter dan enkele tientallen hectares. Mannetjes en vrouwtjes tolereren elkaar wel, waardoor er in hetzelfde gebied een heel gezinnetje kan wonen van mama, papa en enkele jongeren.

Meer informatie over de Steenmarter en wat je kan doen om schade te voorkomen, vind je op www.steenmarter.be. Heb je zelf een Steenmarter gezien? Meld het op www.waarnemingen.be en help zo mee om de verspreiding van de soort in kaart te brengen.

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie & Hendrik Moeremans, Natuurpunt 
Foto: Frank Vanmuysen & Diemer Vercayie