Afbeelding
Wolf fencing
Wolf Fencing Team Belgium

Veehouders doen massaal beroep op het Wolf Fencing Team

27 mei 2022
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie
Landbouw
Samenleven
Zoogdieren

467 veehouders riepen het afgelopen jaar de hulp in van het Wolf Fencing Team Belgium om hun omheining wolfwerend te maken. Dat is een vervijfvoudiging in vergelijking met het jaar voordien. Vooral paardeneigenaars werden ongerust na de eerste aanval op een pony in september vorig jaar, maar ook steeds meer schapenhouders gaan over tot actie om hun dieren te beschermen. Het zorgt voor een wachtlijst bij het Wolf Fencing Team, maar de provincie Limburg neemt het engagement op om het team te versterken en de veehouders snel de nodige praktische hulp te kunnen bieden.

Spectaculaire stijging hulpvragen

“In de week van 13 september kwamen er op één week tijd 136 aanvragen binnen, dat is meer dan in heel 2020 (95),”, vertelt Diemer Vercayie van het Wolf Fencing Team. “Een ongeziene stijging die aanhield tot na Nieuwjaar.” Het Wolf Fencing Team is een initiatief van Natuurpunt en WWF dat met enkele professionelen en een team van een 50-tal vrijwilligers veehouders bijstaat om hun omheiningen wolfwerend te maken. “De overheid voorziet wel subsidies voor de materialen, maar er is bij de veehouders een grote nood aan advies op maat, hoe zij hun specifieke omheining wolfwerend kunnen maken en wat daarvoor nodig is,” vertelt Vercayie. 

Het Team geeft zo’n advies en wie dat wenst kan ook beroep doen op hun vrijwilligersteams voor de uitvoering van de aanpassingswerken zelf. Het Team noteert elk najaar wel een piek aan aanvragen, die samenvalt met de jaarlijkse piek in aanvallen van wolven op vee. Maar afgelopen najaar bracht de mediastorm na de aanval op een pony op 13 september heel wat extra aanvragen met zich mee. “Die sterke stijging is heel positief, want het betekent dat steeds meer veehouders de nodige aanpassingen willen doen om hun omheining wolfwerend te maken. Zo wordt samenleven met wolven in onze regio mogelijk. Maar de toevloed aan hulpvragen is nu wel een uitdaging,” klinkt het. 


Afbeelding
Aantal hulpvragen van veehouders per maand bij het Wolf Fencing Team Belgium

Paardenhouders nemen maatregelen

Waar vorige jaren vooral schapenhouders aanvraag deden, waren er afgelopen najaar bijzonder veel aanvragen van eigenaars van paarden of pony’s (169), eigenaars van meerdere diersoorten (132) en uiteraard ook nog steeds aanvragen van schapenhouders (87). Van rundveehouders kwamen ook meer aanvragen (20) dan vorige jaren. Verder wordt er hulp gevraagd door eigenaars van geiten, alpaca’s, herten en ezels. 

Vervijfvoudiging hulp door WFTB

Alle 467 veehouders kregen al advies per e-mail, met een praktische handleiding en een instructievideo, en vaak al antwoorden op specifieke vragen. Een deel kon daar mee verder, maar het merendeel vroeg een adviesbezoek ter plaatse om verder te kunnen met de aanpassing van de omheining. Er werden 145 adviesbezoeken uitgevoerd waarbij steeds een dossier opgesteld werd welke aanpassingen en welk materiaal nodig zijn. Zo werden 260 aanvragen afgerond (58%), maar zijn er nog 197 veehouders die wachten op een adviesbezoek. 

Hulp bij aanpassing aan de omheining zelf, wordt lang niet altijd gevraagd door de veehouder, maar door de beperkingen die de coronasituatie oplegde waren de mogelijkheden daartoe in 2021 ook beperkt of soms helemaal niet mogelijk. Toch werden 20 omheiningen door de vrijwilligersteams wolfwerend gemaakt en door de versoepelingen is die hulp sinds begin 2022 weer goed op gang gekomen. 

Versterking voor het Wolf Fencing Team

Om die wachtrij weg te werken en veehouders binnen een redelijke termijn verder te helpen, is uitbreiding van het Team nodig. Na overleg met de Limburgse burgemeesters, de ministers van natuur en landbouw en de provincie Limburg, besliste minister van Omgeving Zuhal Demir om via het Agentschap voor Natuur en Bos haar financiële steun voor het WFTB te verhogen. Ook de provincie Limburg springt nu in de bres voor haar veehouders en engageert zich om voor drie jaar een extra fulltime preventieadviseur bij het Team te steunen. “Daarmee moeten we binnenkort het aantal adviesbezoeken kunnen verdubbelen,” zegt Vercayie. “Tegelijkertijd zetten we ook in op het verder verspreiden van praktische kennis, zodat wie handig is, snel zelf aan de slag kan.” 


Afbeelding
Installatie wolfwerende omheining

Inzet op verspreiding kennis

Om zoveel mogelijk veehouders met praktische info op weg te helpen, wordt ook via andere kanalen op verspreiding van kennis ingezet. Na de eerdere video rond  technieken voor het plaatsen van een omheining, publiceerde het WFTB net een instructievideo die toont hoe je elk van de meest voorkomende omheiningstypes kan aanpassen zodat een wolf er niet meer in geraakt. Een nagelnieuwe brochure van het Agentschap Natuur en Bos biedt dezelfde info op papier en is (binnenkort) verkrijgbaar bij de Limburgse gemeentes. En voor wie de info graag snel uit eerste hand krijgt, organiseert vzw Vlaamse Schapenhouderij in samenwerking met WFTB de komende maand vijf infodagen. 


Het Wolf Fencing Team is een samenwerking tussen Natuurpunt, WWF en Natagora, met steun van de Vlaamse overheid. Meer info: www.wolffencing.be