Afbeelding
Veldbezoek Zwarte Beek
Liselotte Bollen

Veenexperts ontdekken de klimaatkracht van de Zwarte Beek

21 sep 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Veen
Klimaat
Natuurherstel
Natuurbeleid

Een honderdtal internationale veenexperts zakten af naar de Vallei van de Zwarte Beek. Ze kwamen kijken en leren hoe Natuurpunt, samen met heel wat partners, werk maakt van veenherstel in Vlaanderens meest bekende veengebied. Minister Zuhal Demir ontving het gezelschap en er werd ook onverwachte financiële steun uit Duitsland aangekondigd.

De rondleiding in de Vallei van de Zwarte Beek was de afsluiter van de driedaagse veenconferentie ‘Power to the Peatlands'. Doel van deze conferentie is om de veengebieden in de kern van het Europese natuur- en klimaatbeleid te plaatsen. Het was de grootste bijeenkomst van veenexperts in Europa ooit, met meer dan 500 veenexperts uit de hele wereld. Ze verdiepten zich in de wetenschappelijke, technische en beleidsmatige kant van het herstel van veengebieden.

Het belang van veengebieden in de klimaatstrijd kan nauwelijks overschat worden. Nat veen is een enorme CO2-spons, maar als het droog valt en degradeert, wordt het een echte CO2-bom. Het komt er dus op aan om ze in gezonde staat te houden en te herstellen waar mogelijk. “De deelnemers namen deel aan lezingen, workshops en een bezoek aan een van de negen top-veengebieden in Nederland en België, waaronder ook het paradepaardje van Vlaanderen: de Vallei van de Zwarte Beek. Het opzet is om expertise en strategieën te delen voor het behoud van veengebieden”, zegt Cyr Mestdagh van Natuurpunt en projectcoördinator van de Zwarte Beek.

Afbeelding
Veenbezoek

Een gigantisch veenpakket

Uit bodemonderzoek is gebleken dat het veenpakket in de Vallei van de Zwarte Beek minstens 750 hectare groot is. In dit veengebied zit meer dan een miljoen ton koolstof opgeslagen. Door verdroging dreigt het vrij te komen in de vorm van CO2. Zaak is dus om het gebied te vernatten en de drainage te stoppen, waardoor ook de CO2-uitstoot stopt. "Daarnaast is het gebied een levensgrote spons die gigantische hoeveelheden water kan vasthouden en zo lager gelegen steden als Halen en Diest beschermen tegen overstromingen”, aldus Cyr Mestdagh van Natuurpunt, projectcoördinator van het gebied.

Ook Vlaanderen investeert in belangrijke mate in het herstel en beheer van de Zwarte Beek. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: "Het veenpakket in de Zwarte Beek slaat meer CO2 op per vierkante meter dan het Amazonewoud. Hier ligt de jaarlijkse uitstoot van maar liefst een half miljoen wagens opgeslagen. Maar door de klimaatverandering en verdroging dreigt die CO2 vrij te komen. Met de Blue Deal maatregelen herstellen we dit unieke natuurgebied om de CO2-uitstoot om te draaien in CO2-opslag. En tegelijkertijd beschermen we de regio tegen droogte en overstromingen."

Internationale steun

Voor het omvangrijke veenherstelproject in Lummen vond Natuurpunt recent steun uit onverwachte hoek via het klimaatfonds van NABU, haar Duitse zuster-natuurbeschermingsorganisatie. Via het NABU-klimafonds zorgt ze, met ondersteuning van de Duitse supermarktketen Rewe, voor een fikse financiële ondersteuning vanaf 2023. “Die middelen zullen ingezet worden om gebiedsgericht het veensysteem te herstellen. Naast NABU stonden eerder ook Candriam en Ethias al garant voor financiële steun”, zegt Filip Meyermans van Natuurpunt. Om natuur in Vlaanderen een toekomst te geven zet Natuurpunt steeds meer in op samenwerking met bedrijven.