Afbeelding
Veldleeuwerik
Raymond De Smet

Veldleeuweriken doorkruisen massaal het Belgisch luchtruim

17 okt 2016
Categorieën
Natuurbericht

Op zondag 16 oktober 2016 werd een fenomenaal aantal van 871.700 overtrekkende vogels geteld. Voor de Veldleeuwerik werden op verschillende telposten de dagrecords verbroken. In totaal werd op 73 telposten meegeteld.

Spreeuwen, Vinken en Houtduiven vlogen in enorme aantallen over, maar dé soort van de dag was ongetwijfeld de Veldleeuwerik met in totaal 254.290 exemplaren. De hoogste aantallen werden in het midden van het land opgetekend, de laagste in het westen.

Op de telpost in Olen had men er 12.611 op de teller staan, op het Groot Schietveld 12.071 en op de Kalmthoutse Heide 9.795. Dat kan wat vreemd klinken, want net als andere boerenlandvogels doet de soort het als broedvogel bijzonder slecht in Vlaanderen.

Zo worden overvliegende Ringmussen tegenwoordig ook als een zeldzaamheid aanzien (dagtotaal 142 exemplaren), terwijl dat vroeger een heel gewone soort was. Wat de Veldleeuwerik betreft zijn er elders in Europa gelukkig (voorlopig) wel nog grote populaties. De vogels die hier doortrekken zijn afkomstig van Noord-Duitsland, Scandinavië tot zelfs de Baltische Staten en Noordwest-Rusland.

Afbeelding
trek04_veldleeuweriken_20121019_geitenberg_ignaas_robbe_oriolus_2013_3.jpg

Als broedvogel doet de Veldleeuwerik het barslecht in Vlaanderen. De doortrekkers die massaal door ons luchtruim kliefden, kwamen uit Noord-Duitsland, Scandinavië tot zelfs de Baltische Staten en Noordwest-Rusland. (foto: Ignaas Robbe)

De hoge aantallen zijn vooral te danken aan een omvangrijk hogedrukgebied ten noordoosten van ons. Met een zuidoostenwind en fraai zomers weer werden de Veldleeuweriken zo naar hier geloodst. Ook Roeken scoorden hierdoor nog eens een keertje goed (dagtotaal 2.890) met 356 exemplaren over telpost Maatheide Lommel. Mogelijk hebben we de 2 zeldzame Steppekiekendieven (Kijkverdriet Ravels en Kalkense Meersen) hier ook aan te danken.

In totaal werden 139 soorten geregistreerd. Daar zaten enkele bijzonderheden bij: 5 Velduilen, 1 Roerdomp (De Fonteintjes in Blankenberge), 28 Rode Wouwen boven Vlaanderen, 27 Smellekens, 683 Buizerds, 162 Boerenzwaluwen, 6 Huiszwaluwen, 4 Oeverzwaluwen, 5 Buidelmezen, 7 Baardmannetjes, 37 Beflijsters, 5 Europese Kanaries, 8 IJsgorzen en 2 Sneeuwgorzen.

Elk najaar mobiliseert Natuurpunt zoveel mogelijk vogeltellers om de vogeltrek in kaart te brengen. Op zondag 16 oktober was het tijd voor de tweede grote trekvogeltelling van deze herfst. In totaal werd op 73 telposten meegeteld, waarvan 60 in Vlaanderen en Brussel.

De eerste telling dit jaar vond plaats tijdens EuroBirdwatch op 1 oktober, maar toen lag het aantal geregistreerde trekvogels zo’n 6 keer lager doordat veel trekvogels toen nog niet aan hun terugreis begonnen waren.

Tekst: Koen Leysen, Natuurpunt CVN
Foto: Raymond De Smet, Ignaas Robbe