Afbeelding
Hond in het struikgewas
Copyright: Shutterstock

Waarom loslopende honden in een natuurgebied zo'n probleem zijn

19 mei 2017
Categorieën
Natuurbericht
Natuurbeleving


Het is lente, en dan is het fijn om met je hond te gaan wandelen in de natuur. Het kan verleidelijk zijn om je viervoeter even van de leiband te laten. Toch is dat niet zo’n goed idee. Honden (ook welopgevoede) kunnen kwetsbare dieren verstoren en zelfs aanvallen, constateren beheerders nog elke week.

Op het eerste gezicht lijkt het niet veel kwaad te kunnen om je hond even los te laten. Hij is misschien heel klein en lief of erg gehoorzaam. Toch zijn er verschillende redenen waarom je je hond beter aan de leiband houdt.

Bang

De meeste wandelaars zoeken rust en stilte in een natuurgebied. Velen onder hen zijn niet opgezet met een loslopende hond. Je hond mag nog zo braaf zijn, veel kinderen (en ook volwassenen) zijn nu eenmaal bang van loslopende honden. Joggers worden wel eens ten onrechte aanzien als speelmaatje. Of honden kunnen andere honden te lijf gaan, en dat is niet altijd een opwelling van romantische aard.

Maar ook voor de natuur vormen loslopende honden een bedreiging. Ze doen zowat alle wilde dieren opschrikken: zij beschouwen je hond namelijk als een roofdier. Wegvluchten vraagt van dieren veel kostbare energie en soms laten ze hun nest of jongen achter. Dieren die te vaak verstoord worden, zullen uiteindelijk voorgoed vertrekken uit het natuurgebied, terwijl dat net de plekken zouden moeten zijn waar ze nog rust kunnen vinden in ons drukke landschap. Bovendien zijn die plekken schaars geworden: amper 3% van Vlaanderen is natuurgebied.

Kwetsbare vogels

Loslopende honden vormen al gauw een bedreiging voor vogels. Heel wat vogels zoeken hun eten namelijk op de grond. Een al te speelse hond kan hen doen schrikken, waardoor ze steeds moeten opvliegen. Zo kunnen ze minder eten en verbruiken ze veel kostbare energie. Als dat te vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en leggen ze minder eieren. In het ergste geval vertrekken de vogels en laten ze hun nest achter.

Daarnaast broeden sommige zeldzame vogels hun eieren rechtstreeks uit op de grond (denk aan de Boomleeuwerik, Veldleeuwerik, Nachtzwaluw of Kievit), waar ze blootgesteld zijn aan veel gevaren. Een aanstormende hond kan de vogels wegjagen of het nest vernielen. Zeker nu, in de lente, zijn vogels erg kwetsbaar. De vele jonge vogels zijn gevoelig voor verstoring en weten zich nog niet goed te verweren tegen een blaffende hond.

Reeën en hun kalfjes

Ook voor Reeën is de lente een spannende periode. In veel natuurgebieden worden rond deze tijd van het jaar reekalfjes geboren. Reeën laten hun jongen vaak een groot deel van de dag alleen om eten te zoeken. De kalfjes houden zich dan schuil in het gras of struikgewas, vertrouwend op hun camouflagekleuren. Nieuwsgierige honden durven hen wel eens besnuffelen, waardoor ze flink kunnen schrikken. Minder vredelievende honden zullen hen zelfs aanvallen en bijten. Soms zitten loslopende honden ook de volwassen Reeën achterna, die zo enorm veel energie verspillen. Ze zien honden als een gevaar en vluchten. Daarbij is de kans groot dat ze in paniek een weg blindelings oversteken, met alle mogelijke gevolgen van dien. De kalfjes blijven achter en dreigen te verhongeren.

Onbewaakte Haasjes

In meer open landschappen lopen vooral Hazen gevaar. Hazen kunnen bijna het hele jaar door jongen krijgen en maken geen holen. De jongen liggen vaak zonder enige bescherming op de grond. Net zoals bij de Reeën, laten hazenmoeders hun jongen het grootste deel van de dag alleen. De onbewaakte Haasjes kunnen dan makkelijk ten prooi vallen aan een loslopende hond.

Grazers

Ook in gebieden waar grazers voorkomen, hou je je hond het best aan de leiband. Dieren die rustig aan het grazen zijn, kunnen opgeschrikt en opgejaagd worden door loslopende honden. Ze vormen dan vooral een bedreiging voor schapen, veulens en kalfjes.

Natuurgebieden zijn plekken voor mens en natuur om tot rust te komen en loslopende honden passen niet echt in dat plaatje. Hou je hond dus aan de lijn en hou hem zo goed mogelijk op de wandelpaden.

Toch loslopen? Bezoek eens een hondenweide

Wil je je hond toch even laten genieten van wat meer vrijheid? Laat hem dan los in gebieden die speciaal daarvoor ingericht zijn. Hier vind je hondenweides waar je trouwe viervoeter volledig zijn ding kan doen.

Tekst: Silke Hermans, Natuurpunt
Foto: Shutterstock