Afbeelding
Eric Malfait

Wat is de impact van coronamaatregelen op verkeersslachtoffers?

22 apr 2020
Categorieën
Natuurbericht


De maatregelen rond het coronavirus houden heel wat mensen thuis. Zo daalde de voorbije weken het personenvervoer op onze snelwegen met meer dan 80 procent. Natuurpunt wil nagaan wat de impact daarvan is op verkeersslachtoffers onder wilde dieren.

Het voorjaar staat voor veel diersoorten gelijk aan de voortplantingstijd. Ze leggen dan vaak een behoorlijke afstand af op zoek naar een partner, waardoor ze risico lopen bij het oversteken van een weg. Tussen half maart en half april worden gemiddeld 2.023 verkeersslachtoffers gemeld via de website Dieren onder de Wielen en www.waarnemingen.be (gegevens van de voorbije 5 jaar). Voor verschillende soorten valt uit die cijfers jaarlijks een ‘voorjaarspiek’ op in het aantal verkeersslachtoffers. Zo vormen deze weken klassiek de dodelijkste periode van het jaar voor onder meer de das, de bunzing en de haas.

Minder gegevens binnengekregen

De gegevens voor dit jaar zijn heel anders. Sinds de start van de maatregelen tegen het coronavirus, werden in totaal slechts 772 verkeersslachtoffers gemeld. Vallen er voor tal van soorten wilde dieren minder verkeersslachtoffers als gevolg van een afname van het verkeer? Of hebben we vooral te maken met een waarnemerseffect? Want ook de tellers blijven ondertussen in hun kot.

Er zijn de voorbije weken opvallend minder waarnemers op pad. Daarmee daalde ook de geïnventariseerde afstand aanzienlijk. De meeste verplaatsingen gebeuren bovendien te voet of met de fiets. De kans dat een verkeersslachtoffer wordt gedetecteerd, neemt enerzijds dus af door een afname van de onderzochte afstand. Maar anderzijds neemt de detectiekans ook toe, omdat aan lagere snelheid de wegen nauwkeuriger worden onderzocht en meer volledige gegevens opleveren dan bij routes aan hoge snelheid op snelwegen. 

De verklaring van de cijfers wordt complex, en er zijn meer gegevens nodig om de verschillen tussen jaren uit te kunnen klaren. Het is mogelijk dat ondanks de daling in het verkeer, er nauwelijks minder slachtoffers vallen omdat het verband tussen de hoeveelheid verkeer en het aantal gedode dieren niet gelijkmatig verloopt. 

Afbeelding
App dieren onder de wielen

Foto: invoeren van gegevens van verkeersslachtoffers onderweg met spraaktechnologie

Doe mee!

Wat is dan precies de impact van de corona-maatregelen op verkeersslachtoffers onder wilde dieren? Om dat na te gaan, roepen we het brede publiek op om deel te nemen aan het onderzoek. Dat doe je door bij verplaatsingen verkeersslachtoffers in kaart te brengen via je smartphone. Dat kan perfect tijdens een ontspannende wandeling of sportactiviteit, of ook tijdens essentiële verplaatsingen (de mobiele app voor iOs of Android werkt handsfree op spraakherkenning). Dit filmpje toont hoe je dat kan doen. Zo krijgen we een nauwkeurig beeld van waar en over welke afstand er op welke locaties precies werd gezocht. In deze unieke periode leveren je gegevens een belangrijke bijdrage aan het onderzoek van Dieren onder de Wielen. Zo worden knelpunten voor wilde dieren in het verkeer beter in kaart gebracht.

Tekst: Annelies Jacobs (Natuurpunt Studie)
Foto’s: Eric Malfait, Diemer Vercayie