Afbeelding

Wilde ganzen op wintervakantie in Laakdal

26 jan 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Vroeger waren ganzen in de regio  uitsluitend vrij zeldzame wintergasten. De naam “vriezeganzen” spreekt hierbij voor zich.

De laatste jaren worden er echter het hele jaar door ganzen in Laakdal en omgeving waargenomen. Oorspronkelijk waren dit vooral verwilderde Canadese ganzen die de laatste jaren sterk zijn uitgebreid.

Ook Nijlganzen, met oorspronkelijk Afrikaanse  roots, broeden in toenemende mate in onze moerassen.  Sinds enkele jaren is de wel Europese Grauwe gans ook serieus in opmars met meerdere broedparen in onze waterrijke natuurgebieden zoals o.a. in het Trichelbroek en  de Roost.

In de winter worden ze waarschijnlijk aangevuld met soortgenoten uit Scandinavië. Zo verblijven er op dit moment tot meer dan 100 Grauwe ganzen in de weiden in het Trichelbroek, ten noorden van Blaardonk. Op 23 december werden er maximum 126 geteld.

Opmerkelijker zijn dan weer de Kolganzen, met hun kenmerkende witte kol (voorhoofd),   die hier sinds 18 december vertoeven met tot nu toe 36 stuks als hoogste aantal op 23 januari. Het is de eerste maal dat deze soort in Laakdal overwintert. 

Sinds enkele dagen verblijft nog een derde wilde ganzensoort in onze gemeente, nl. de Toendrarietgans, herkenbaar aan hun donkere hals.  In de Peirenstraat te Veerle, nabij het natuurgebied Elschot zitten op dit moment naar schatting 500 exemplaren van deze soort op een akker. Zij doen zich hier te goed aan de oogstresten van een niet volledig gerooide aardappelakker. (zie bovenstaande foto van Paul Helsen)

Zolang er voldoende voedselaanbod is, zullen zij zich niet verplaatsen. Waarschijnlijk dezelfde groep verbleef de week daarvoor in de velden ten noorden van Zammel. Hier voeden ze zich met niet geoogste maiskolven. Zodra dit voedsel op was, zijn ze naar Laakdal verhuisd.

In ieder geval de moeite om hogervermelde plaatsen de volgende dagen nog eens te bezoeken. Grijp deze kans om deze zeldzame wintergasten te bewonderen alvorens ze kiezen om opnieuw noordwaarts te trekken.

 

 

 

Canadese gans

Nijlgans

 

Grauwe gans

 

 

 

Kolgans

Toendrarietgans

 

 

 

Herman Berghmans