Afbeelding

Zeldzaam Klimopklokje duikt op in de Visbeekvallei

22 jul 2015
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie


In de Visbeekvallei in Lille en Beerse is een uiterst zeldzame plant opgedoken: het Klimopklokje. Een resultaat van gerichte maatregelen van Natuurpunt in het kader van het Europese LIFE-project.

Beheerders van de Visbeekvallei moeten grote ogen getrokken hebben toen een stukje heide plots blauw kleurde. Want daar pronkten tien exemplaren van het Klimopklokje, een mooi plantje met klimopachtige blaadjes en blauwe bloemen in de vorm van klokjes. Het Klimopklokje verkiest vochtige plekjes in de heide en is uiterst zeldzaam. In Vlaanderen komt het plantje slechts op vier plaatsen in de Kempen voor, waaronder De Zegge in Geel.

De Klimopklokjes in de Visbeekvallei kwamen dan ook niet zomaar aan de oppervlakte. Twee jaar geleden al werd de locatie afgegraven en de voedselrijke bovenlaag van de bodem afgevoerd. Hierdoor kwam een zaadbank bloot te liggen, een verzameling zaden van de oorspronkelijke vegetatie die wel in de grond aanwezig zijn maar niet verder ontwikkelen. Als er in die zaadbank voldoende zaden zitten en ze voldoende kiemkrachtig zijn, kan het afgraven van de bovenlaag helpen om de oorspronkelijke vegetatie te herstellen. En hier was het raak. De zaden van het Klimopklokje slaagden erin zich te ontwikkelen tot volwaardige plantjes die nu de Visbeekvallei sieren.

Dit beheer kadert in het LIFE-project Visbeek. De Visbeekvallei omvat de natuurgebieden Visbeekvallei-Kindernouw in Lille en Schrieken in Beerse en is uniek in Europa. Je vindt er mysterieuze broekbossen, veenmoerassen, bloemrijke graslanden, statige eikenbossen, blinkende vennen, heiden en landduinen die naadloos in elkaar over gaan. Het typische landschap is ontstaan dankzij het samenspel van mens en natuur omdat het tot de eerste helft van de 20e eeuw van belang was voor de heidelandbouw. In dit landschap voelen vele zeldzame dieren en planten zoals de Adder zich goed thuis. Door veranderd landgebruik kwamen vooral vanaf de jaren ‘50 habitats in de Visbeekvallei onder druk te staan. Met dit LIFE-project willen Natuurpunt en de gemeente Lille de natuur in de Visbeekvallei in ere herstellen, waardoor het gebied op termijn zal evolueren tot één van de nieuwe kerngebieden in het Natura 2000-netwerk.

Meer info over LIFE Visbeek: www.natuurpunt.be/inleiding-life-visbeek

Tekst: Han Lagring & Frederik Naedts, Natuurpunt