Hugo Willockx

Thaborberg

Dilbeek, Sint-Agatha-Berchem
Oppervlakte
Klein gebied - Minder dan 10 hectare
 • Speelnatuur
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Toegankelijk voor rolstoelen
In Dilbeek kan je wandelen op de Thaborberg, van een natte ruigte en een amfibieënpoel naar een oud beukenbos. Natuurpunt onderhoudt het wandelpad, dat deels een natuurlijk blotevoetenpad is, en maakte natuurdoolhofjes. Dat is leuk en leerrijk voor kinderen.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Geen speciale vereisten voor schoeisel. Het smalle bewegwijzerde wandelpad start tussen de bomenrij naast de oprit van instelling Michielsheem. Het rolstoelpad is 400 meter lang en loopt door grasland, ruige vegetatie en bos van het Sint-Michielsheem in de Kasterlindenstraat tot op de top van de Thaborberg waar een rustplaats is voorzien.

 Top

Leuk voor kinderen

Natuurpunt houdt het wandelpad -deels een natuurlijk blotevoetenpad- vrij en maakte natuurdoolhofjes: leuk én leerrijk voor kinderen.

 Top

Beschrijving van het gebied

De naam Thaborberg doet denken aan de hooglanden in Afghanistan of Iran, maar dat is het niet: de Thaborberg ligt gewoon op de grens van Brussel en Dilbeek. Het is een mininatuurgebied met enkele kleine ravijnen, waterpoelen en vanzelfsprekend is er ook een kleine heuvel. Het hele gebied ligt geklemd tussen weilanden en de villawijk ernaast.

Thaborberg is een overblijfsel van een oude zandbank. Een wandelpad brengt je van een natte ruigte en een amfibieënpoel naar een oud beukenbos. De kleurrijke, maar uitheemse halsbandparkieten hebben er de nestholtes bezet. Je ziet er ook stroken bos met veel berk. De kers op de taart is een mooi ontwikkeld kalkrijk bronbos. Een hooiland met mooie bosrand, oude kastanjebomen en een nieuw aangeplant bosje zorgen voor nog meer afwisseling. 

Het is genieten: de paadjes zijn kronkelig, af en toe ligt er een boom in de weg. Eenmaal de laagliggende poel gepasseerd kom je uit bij de ’berg’. Klimmen! 

 Top

Dieren en planten

De Thaborberg herbergt ruim 150 soorten planten en meer dan 100 soorten paddenstoelen. Een aantal daarvan zijn vrij zeldzaam. Houtduiven overnachten met honderden tegelijk op de Thaborberg, maar de meest bizarre, en luidruchtige, verschijning is de alexanderparkiet, een exoot die sinds 1998 in opmars is rond Brussel. Ook zijn neefje, de halsbandparkiet, heeft een geschikte nestholte gevonden in de oude beuken van het gebied.

De meest markante plantensoorten zijn typische bewoners van oude bossen: eenbes, grote keverorchis en tongvaren. Het bos is op zijn mooist in de lente met bosanemoon, wilde narcis en veel daslook.

 Top

Natuurbeheer

Het natuurgebied beheert zichzelf grotendeels. Twee ruigtes worden een paar keer per jaar gemaaid om de bodem te verschralen en een meer gevarieerde vegetatie te krijgen. Verder probeert Natuurpunt vooral negatieve invloeden te weren. Sluikstorten en herbiciden vanuit de omringende tuinen vormen de belangrijkste problemen. 

 Top

Geschiedenis van het gebied

De Thaborberg ontstond ruim 50 miljoen jaar geleden als een zandbank in een tropische zee. Het ondiepe water krioelde van kleine eencellige wezentjes die kalkschaaltjes vormden. Wanneer ze afstierven, stapelden ze zich op in dikke pakketten. In de loop van de millennia veranderden deze pakketten in kalksteen, waarna ze in de middeleeuwen geëxploiteerd werden als bouwmateriaal. De regen spoelde de kalk uit het zand, en die sloeg dan neer als calciumcarbonaat op de resten van takken en bladeren. Zo ontstaat travertijn: plantenresten in een krokant korstje van kalk. Dit zeldzame fenomeen kan je op de Thaborberg bewonderen. De kalk in de bodem zorgt er ook voor dat planten als reuzenpaardenstaart, daslook, eenbes en keverorchis er hun stekje vinden.

Ooit was Thaborgberg een kalkzandsteengroeve. De restanten hiervan zijn de verschillende ravijnen die het gebied doorkruisen. Later bevond er zich de villa van de familie de Viron. Na de Eerste Wereldoorlog werd het goed gebruikt door de Molenbeekse pastoor Arthuur Vetsuypens als plaats van vakantiekolonies.

In 1925 kwam het in handen van 'L Oeuvre Mont Thabor' en werd 'de Thaborberg' tot 1955 gebruikt als sanatorium. Er werd ook een park aangelegd met oprijlanen en een kapel gebouwd. Een van de ravijnen werd zelf afgedamd en als karpervijver gebruikt. Nadien was het domein een dag-en vakantieverblijf, gebruikt door de Christelijke Mutualiteiten.

Even werd er zelfs aan gedacht om op deze plaats een ziekenhuis te bouwen, als tegenhanger van de vrijzinnige Franstalige hospitalen van Brussel. Een restant hiervan is afrit 12 van de Brusselse Ring. Het sanatorium werd in '96 afgebroken.

 Top

Verder wandelen

Birrebeekvallei

Kesterheide

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.00km

Thaborberg - Oranje wandeling

Toegankelijk voor kinderwagens
0.50km

Thaborberg - Rolstoelpad

Toegankelijk voor kinderwagensToegankelijk voor rolstoelen
 • Thaborberg - Vertrekpunt Thaborstraat/Kattebroekstraat

  Kruising Thaborstraat & Kattebroekstraat
  1700 Dilbeek
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Thaborberg - vertrekpunt Sint-Michielsheem

  Kasterlindenstraat 253 B
  1700 Dilbeek
Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Thaborberg groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Thaborberg".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Thaborberg verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Marc Bruneel, 02-466 63 28, www.natuurpunt.be/dilbeek

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.