stadswallen damme
Vilda

Stadswallen van Damme

Brugge, Damme
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Toegankelijk voor rolstoelen
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Heb je zin om vlakbij Brugge te genieten van een unieke combinatie tussen natuur en cultuur? Bezoek dan eens de stadswallen van Damme, in de provincie West-Vlaanderen. Het wandelpad is toegankelijk voor kinderwagens en loopt bovenop de wallen. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de omringende natuur en het stadje. De oevers van de Damse vaart zijn ideaal voor mooie fietstochten. Tijdens de wandeling of fietstocht kan je talrijke amfibieën, insecten en vogels zien. In de winter is Damme gekend voor de aanwezigheid van grote groepen overwinterende ganzen.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Aangelijnde honden zijn welkom. Stevige stapschoenen zijn aangeraden.

Top

Damme

Beschrijving van het natuurgebied

Damme is niet alleen een pittoresk stadje, het heeft ook een schat aan natuur in huis. Kreekrestanten, ingepolderde gronden en met knoestige knotwilgen of populieren beplante dijken getuigen van de eeuwenlange strijd tussen mens en water. Hier kan je het verhaal van de natuur die een militaire vesting veroverde, aan den lijve ondervinden. De herstelde stadswallen betekenen een ware verademing! In de zeventiende eeuw, tijdens de Tachtigjarige oorlog tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje werd Damme een garnizoenstad. Damme was immers ideaal gelegen om Brugge te verdedigen. De Spanjaarden legden een nieuwe verdedigingsgordel aan in de vorm van een zevenster. Van op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk heb je een prachtig zicht op de restanten van de stervormige omwalling. In het centrum van Damme, waar de Kerkstraat de vesten snijdt, ligt een kazemat. Dit was oorspronkelijk een opbergplaats voor munitie, die we ombouwden tot een winterverblijf voor vleermuizen.

Top

Damme

Hoogtepunten op de wandelroutes

De Damse vaart is het kanaal dat Brugge verbindt met de Nederlandse grensstad Sluis. Ze heeft ook de bijnaam 'Napoleonvaart' omdat het kanaal gegraven werd op bevel van Napoleon. De oevers van de vaart staan bekend om hun fietsvriendelijke karakter, langs de groene polders en de krom gewaaide populieren. De vaart trekt ook heel wat watervogels aan. De fuut, de kuifeend en de aalscholver zijn er vaste gasten. Wie een stil plekje opzoekt, heeft kans om één van Dammes bekendste vissers aan te treffen: de blauwe reiger. De kleine karekiet woont in de rietoevers en ook het waterhoen en de meerkoet nestelen er. Rolstoelgebruikers en kinderwagens kunnen in de Stadwallen van Damme terecht op een wandelpad. De stadswallen hebben altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op amfibieën. De gewone pad, de bruine en de groene kikker kwamen massaal af op de nieuwe waterpartijen. Vanaf het eerste jaar gaven ze al een vrijpostig kwaakconcert.

Top

Kolganzen

Dieren en planten

In de winter verblijven er duizenden vriezeganzen op de natte weilanden. De Noord-West-Vlaamse kustpolders in het algemeen, en Damme in het bijzonder, zijn enorm belangrijk als overwinteringsplaats voor kolganzen en kleine rietganzen. Ook voor talrijke doortrekkende en overwinterende watervogels is het de uitverkoren plek. In het voorjaar broeden hier weidevogels zoals de tureluur, de grutto en de kievit.

Top

Ezels

Natuurbeheer

In 2007 restaureerde Natuurpunt een deel van de wallen met steun van Europa, de provincie West-Vlaanderen en de stad Damme. De restauratie gaat terug naar de beginsituatie. Daarvoor werd de oude stadsgracht uitgedolven en met die grond werd de buitenwal (het glacis) heraangelegd. De binnengracht werd diep genoeg uitgegraven om open water te houden. De buitengracht is minder diep zodat een rietvegetatie ontstond.

Top

Verder wandelen in de buurt

Uitkerkse Polder

Fonteintjes

Top

LIFE Oostkustpolders

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
9.00km

Stadswallen van Damme - A.S. Adventureroute

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
46.10km

Fietsen tussen Blankenberge, Brugge en Damme

Volg fietsknooppunten 76-80-89 (BC Uitkerkse Polder) -29-81-86-77-32-14-62-31-27-23-50-10-34-6-28-71-6-34-55-25-95-85-46-9-38-36-33-76
 • Stadswallen van Damme - Vertrekpunt

  Parking Damme Oost
  8340 Damme
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Vertrekpunt fietsen tussen Blankenberge, Brugge en Damme

  Station Blankenberge
  Leopold III-Plein
  8370 Blankenberge

Horeca

 • Café 't Wapen van Damme - Kerkstraat 23 - 8340 Damme

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Stadswallen van Damme groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Stadswallen van Damme".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je de Stadswallen van Damme verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek je wandeling via het online aanvraagformulier op de website van Natuurpunt Damme.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.