biesenweide
Vilda

Biezenweiden

Willebroek
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
 • Speelnatuur
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken
De Biezenweiden ligt vlakbij Heindonk in de Rupelvallei in Willebroek. Het gebied sluit aan bij het provinciedomein Broek De Naeyer en is het hele jaar door een trekpleister voor vogels. De broedkolonie aalscholvers die er zit, is met ongeveer 100 nesten een van de grootste kolonies in Vlaanderen. Vanuit twee comfortabele hutten kan je de vogels goed bekijken. Speur er ook naar sporen van de bever.

Buizerd

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden. Stevige schoenen of laarzen zijn een aanrader. De paden zijn niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Om de rust te bewaren, zijn honden niet toegelaten in het Broek De Naeyer, ook niet aan de leiband. In de zomer is het must om je te beschermen tegen de muggen die er dan talrijk aanwezig zijn. Best zelfs insmeren onder je kleren.

Parking Antwerpsesteenweg/Hoofd of Parking achter huizen Oostvaardijk/Heindonkstraat. Neem vanaf de startplaats het veer. De veerboot vaart op het uur en het halfuur, niet om 12u30. Je kan gebruik maken van de wandelknooppuntenkaart Rivierenland.

Het gebied ligt tussen fietsknooppunten 52 en 38. Als je graag fietst, kies dan voor de fietsroute "Langs 7 waterlopen" (35 of 49 km).

 Top

Leuk voor kinderen

Volg de wandeling van 3,8 km die vertrekt aan het Sashuis met de brochure Otters en bevers op het spoor. Aan het Sashuis kan je een sleutel vragen om opdrachtjes bij de infopanelen uit te voeren. Als het Sashuis gesloten is, kan je de sleutel afhalen in Eetcafé Sachetti’s.

 Top

Beschrijving van het gebied

Hoewel het gebied nu vooral uit bos bestaat, wijst de naam Biezenweiden er duidelijk op dat het vroeger weiland was. Omdat de gronden voor de moderne landbouw niet meer interessant waren, werden ze grotendeels verlaten. Sommige stukken werden beplant met populieren, terwijl er op andere spontaan een bosvegetatie ontstond waar buizerds, boomvalken en spechten broeden. Je kan er nog sporen van het vroegere weidelandschap zien in de restanten van knotwilgenrijen, de slotenstructuur en enkele hooiweiden. 

 Top

Grote bonte specht

Hoogtepunten op de wandelroute

De Visarend is de eerste vogelkijkhut die je tegenkomt. Zoek daar tijdens het voorjaar naar elzen, waar aalscholvers aan hun nesten bouwen. Tot midden juni is het een spektakel van aan- en afvliegende vogels die er broeden en hun jongen komen voederen. Op de grote plas kan je eenden, waterhoenen en meerkoeten bekijken. Ook blauwe reigers zijn er het hele jaar aanwezig en grote zilverreigers tijdens de trekperiode. Op het bord achteaan in de hut kan je waarnemingen van de voorbije dagen bekijken.

Vanuit vogelkijkhut De Aalscholver kan je ook vogels spotten. Daar heb je een prachtig zicht op de grootste plas van Broek De Naeyer. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de mannetjes van wintertalingen, krakeenden, slobeenden, pijlstaarten, kuifeenden en tafeleenden op hun mooist. Op de plas werden enkele nestvlotjes voor visdiefjes geplaatst.

Langs berken en een open weiland bereik je de Biezenweiden. Tijdens de lente is het daar een eldorado voor kleine zangvogels. De zang van een zwartkop is het makkelijkst herkenbaar, maar ook de zang van nachtegalen zal je vergezellen. Grote bonte specht is er het hele jaar aanwezig, maar het vroege voorjaar is de beste periode om hun roffel te horen. Wanneer je het eikenbos verlaat, wandel je langs lagere begroeiing. Daar werden canadapopulieren gerooid om het stuk naar een meer natuurlijk broekbos te laten evoluren, zodat het de inheemse soorten niet verdringt.

In het eikenbos ga je over het brugje rechtdoor in de richting van het hek, zo kom je opnieuw in het Broek De Naeyer. Je wandelt langs een lange brede vijver, een van de voormalige veenputten. Kijk hier uit naar watervogels, zoals krakeenden en slobeenden en naar beversporen.

 Top

Dieren en planten

Het Broek De Naeyer is het hele jaar door een trekpleister voor vogels. De broedkolonie aalscholvers die er zit, is met ongeveer 100 nesten een van de grootste kolonies in Vlaanderen. Vanuit twee comfortabele hutten in het gebied kan je de vogels goed bekijken. Andere opmerkelijke bewoners van het Broek De Naeyer en de Biezenweiden zijn enkele beverfamilies. Wintertalingen, bergeenden en krakeenden komen regelmatig op de slikplaten langs de Rupel eten.

 Top

Galloway kalfje

Natuurbeheer

Broek De Naeyer wordt beheerd door de provincie Antwerpen. Met de aankoop van ongeveer 20 hectare natuurgebied in de Biezenweiden werd Natuurpunt in Willebroek op de kaart gezet. Veertig jaar geleden werden de natte weiden van de Biezenweiden beplant met populieren. De bomen worden nu verwijderd omdat ze een schimmelinfectie hebben. Zo blijven andere bomen gevrijwaard van deze ziekte en kan het bos spontaan verder ontwikkelen. Door het rooien van de kaprijke populieren en de begrazing door enkele runderen zal ook de populierenaanplant worden omgevormd tot een gevarieerd bos met open plekken, waar heel wat planten en dieren zich thuis voelen, zoals buizerd, boom- en torenvalk, specht.

Natuurpunt streeft dus naar een gevarieerd en open bos. Dit zal ondermeer gebeuren door runderen in te zetten. Door hun graasgedrag creëren de dieren open plaatsen en houden ze deze ook in stand. De ruigtes en een stuk weiland worden gemaaid door de professionele terreinploeg Natuur- en Landschapzorg. De natuur mag dan verder zelf haar werk doen.

 Top

Verder wandelen

Wil je nog verder wandelen, dan serveert het wandelnetwerk Rivierenland van de provincie Antwerpen 310 kilometer wandelplezier. De wandelkaart kan je verkrijgen bij toeristische diensten aan 8 euro. Volgende natuurgebieden liggen binnen hetzelfde wandelknooppuntennetwerk:

Volgend natuurgebied ligt in het aangrenzend wandelknooppuntennetwerk In het land van Stille Waters met 250 km wandelplezier:

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.60km

Biezenweiden - Volg de knooppunten 121-197-99-123-191-198-197-121 (in de zomer enkel doenbaar met een hele sterke muggencrème)

35.00km

Fietsen langs 7 waterlopen: start 64-57-99-98-65-55–51–52 (uitbreiding langs Biezenweiden, 15km: 38-1-78-52) -94-79-90-92–93–80-54-58-64

 • Biezenweiden - vertrekpunt

  Stuyvenbergbaan (ter hoogte van de Zwarte Beek)
  2830 Heindonk (Willebroek)
 • Mechels Broek - Vertrekpunt parking De Nekker (aanbevolen als je met de auto komt)

  Parking Provinciaal Domein De Nekker, Spuibeekstraat
  2800 Mechelen
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • In Klein-Willebroek zijn er verschillende eetcafés. Aan de Kaai in Boom, in de wijk Hoek en het centrum van Boom zijn er eveneens eetcafés.

Agenda

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Biezenweiden groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Biezenweiden".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Wim Candries wimcandries@hotmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.