Griesbroek
Rudi Rademaekers

Natuurpunt Balen-Nete

Natuurpunt Balen-Nete is actief in de gemeente Balen en deelgemeente Olmen. Een team van gedreven vrijwilligers maakt in natuurgebieden 'Griesbroek', 'De Vennen' en 'De vallei van de Molse Nete' werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Of heb je iets te melden? Laat het ons weten!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte van alle activiteiten in het Grote Netewoud? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.


Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
22 maart 2022
Natuurbericht
Bruinvis in warrelnet

Verduidelijking warrelnetverbod zorgt voor extra bescherming zeezoogdieren

Minister Van Quickenborne verschaft duidelijkheid rond het warrelnetverbod voor recreatieve vissers dat in 2021 (zee) en 2015 (strand) reeds in ging ter bescherming van zeezoogdieren. Concreet: het gebruik van het materiaal 'monofilament' (eigen aan warrelnetten) wordt verboden en het gebruik van een voornet bij een kartenet (wat verstrikt raken van zeezoogdieren voorkomt) over de hele strandlijn beneden de laagwaterlijn wordt verplicht. Het is de bedoeling dat ook minister Demir deze regelgeving invoert voor het gebied boven de laagwaterlijn. Een zelfde regelgeving federaal als Vlaams zorgt zowel voor de handhaving, als voor de zeezoogdieren en de strandvissers voor duidelijkheid.

Nieuws
28 december 2021
Verenigingsnieuws

Artikel Meander: De kerkuil en zijn ‘beschermengelen’

Eerder dit jaar konden we mee op nestkastcontrole met de mensen van 'Kerkuilwerkgroep Vlaanderen'. In hun spoor bezochten we de kerkuilkasten die opgehangen zijn in Balen en leerden we meer over hun werking en hun doelstellingen.

Nieuws
20 augustus 2021
Natuurbericht
Uitwerpselen van wolf

Vlaamse wolven eten vooral ree en everzwijn

Het dieet van de eerste Vlaamse wolvenroedel bestaat hoofdzakelijk uit ree, everzwijn en andere wilde prooisoorten. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Vee maakt geen groot deel uit van hun dieet, maar in de herfst van 2020, wanneer de nieuwe wolvenwelpen nog niet mee konden jagen maar wel veel voedsel nodig hadden, werd er wel meer (onbeschermd) vee gegeten.

TOP