Natuurpuntreis Bulgarije 5 tot 14 juni 2019

Reisbegeleiding: Koen De Witte – Gerald Broddelez

 

Deze reis heeft een gegarandeerd vertrek!

 

Bulgarije

Bulgarije is een van de minst bezochte bestemmingen in Europa. Toch is het een heel divers land met mooie landschappen, wiens geografische positie zorgt voor een uitzonderlijke rijkdom aan fauna en flora. Deze reis is vooral geschikt voor mensen met een brede waaier aan interesses, zowel op vlak van natuur als cultuur.

Tijdens deze reis zijn broed- en trekvogels vertegenwoordigd in grote getale, maar we zullen ons ook focussen op de talrijke vlindersoorten, libellen, planten, reptielen en zoogdieren waarvan sommige hier endemisch zijn.

Gedurende de ganse reis worden we tevens begeleid door een van Bulgarijes top specialisten met een uitzonderlijke kennis van het land en zijn bewoners.

Zwartkopgors, één van de vele kleurrijke soorten die we zullen zien op deze reis.

Reisschema

Dag 1, Woensdag 05/06/2019: Brussel – Varna – Durankulak
Dag 2, Donderdag 06/06/2019: Durankulak en omgeving
Dag 3, Vrijdag 07/06/2019: Burgas
Dag 4, Zaterdag 08/06/2019: Levka – Yerosalimova- Madjarovo  
Dag 5, Zondag 09/06/2019: Studen Kladenets – Dolna Kula – Krumovgrad
Dag 6, Maandag 10/06/2019: Smilanski Ezera – Trigrad
Dag 7, Dinsdag 11/06/2019: Popovi Livadi –Melnik 
Dag 8, Woensdag 12/06/2019: Melnik
Dag 9, Donderdag 13/06/2019: Kresna – Rila – Prdela – Vitosha
Dag 10, Vrijdag 14/06/2019: Vitosha – Sofia – Brussel
 

Reisbeschrijving

Dag 1: Brussel – Kaliakra

Vlucht tot Varna en eerste kennismaking met de lokale gids. Van hieruit rijden we gedurende ca 2uur per minibus richting Roemenië. Eenmaal aangekomen bij onze comfortabele verblijfplaats, gelegen met zicht op het Durankulak Meer en de Zwarte Zee, gaan we op eerste verkenning uit.

Meer dan 180 soorten vogels werden hier waargenomen, Bijeneter, Wielewaal, Zwartkopgors, Kleine Klapekster, Roodkopklauwier, Spaanse Mus, Griel, Appelvink, Syrische Bonte Specht en Zeearend zijn alle ‘tuin’-soorten.

Madjarovo

Dag 2: Durankulak en omgeving

De brakke moerasgebieden en meren rond Durankulak en Shabla zijn de thuishaven van een enorme variëteit aan fauna en flora. Dwergaalscholver, Purperreiger, Roerdomp, Roodhalsfuut, Witwang- en Zwarte Stern en Witoogeend behoren tot de specialiteiten van het gebied maar ook Arendbuizerd, Roodpootvalk en Kleine Klapekster broeden hier in goede aantallen. Langs de oever vinden we de Balkan ondersoort van de Gele Kwikstaart (feldegg) terwijl in het struikgewas de zang van de Sperwergrasmus weerklinkt.

Nabij Kaap Kaliakra en Yailata gaan we op zoek in Europa’s grootste maagdelijk steppegebied  naar Griel, Kalander- en Korteenleeuwerik, Sperwergrasmus,  Bonte- en Izabeltapuit, de fel gekleurde Scharrelaar, Hop en de mooie Roze Spreeuw. Hier vinden we ook een archelologisch monument en sporen van voorbije stammen die dateren van meer dan 2500 jaar geleden.

Vanop de kaap zo’n 70 m boven zeeniveau gelegen zullen we de zee afspeuren naar de Yelkouan Pijlstormvogel en Dolfijnen. Tijdens een korte wandeling in de omgeving gaan we op zoek naar endemische plantensoorten als de Paeonia tenuifolia (een pioenroos) en drie andere endemische soorten beperkt tot Bulgarije en de Balkan. Vogels als Alpengierzwaluw en Rode Rotslijster behoren tot de andere hoogtepunten. 

De steppes hier zijn ook rijk aan zoogdieren: Europese Souslik,  Hamster en de Gemarmerde Bunzing behoren tot de mogelijkheden.

Dag 3: Burgas

Na het ontbijt richten we onze blik zuidwaarts en rijden we via de talrijke moerasgebieden naar het Kamchia delta gebied. Dit gebied van meer dan 1500ha herbergt talloze meren, duinen en stranden. Tijdens ons bezoek hier gaan we op zoek naar libellen. Soorten als Kleine Roodoogjuffer, Vuurlibel, Zwervende Heidelibel, Grote Pantserjuffer en Gewone Oeverlibel. Ook planten laten ons niet onbewogen in de moerasgebieden. Echte specialiteiten zijn soorten als Silene euxina en Vlieszaad in de duinengorgel te vinden zijn. Casarca , Keizerarend en Oostelijke Bergfluiter behoren tot de mogelijkheden.

Tijdens de namiddag bezoeken we de meren van Atanosovsko, een Ramsar gebied nabij Burgas en een van de top vogelreservaten. Ook hier vinden we een rijke en gevarieerde fauna en flora terug.

Vlinders als Grote Vuurvlinder, Vetkruidblauwtje, Toortsparelmoervlinder, Kardinaalsmantel, Oranje Luzernevlinder, Kleine Parelmoervlinder maar ook Zwarte Ooievaar, Lepelaar, Kroeskoppelikaan, een pallet aan reigerachtigen, Dunbek- and Dwergmeeuw, talrijke steltlopers, Draaihals, Withalsvliegenvanger, Rouwmees, etc...

Het reservaat is ook voor de botanisten van enorme waarde en huisvest twee in Europa zeer zeldzame soorten namelijk, Vlieszaad en Lepidotrichum uechtritzianum.

Dag 4: Levka – Yerosalimova – Madjarovo

Deze morgen rijden we naar de Rhodope Bergen waar we de volgende twee nachten in een zeer comfortabel hotel verblijven aan de oevers van de Arda Rivier.

Na aankomst en intrek in het Hotel volgt een eerste kennismaking met het gebied.

Witbonte Parelmoervlinder.

Dag 5: Studen Kladenets – Dolna Kula – Krumovgrad

Vandaag staat de gehele dag in het teken van de Oostelijke Rhodope Bergen. Een uitzonderlijk gevarieerde diversiteit van roofvogels broedt hier en tot de soorten die die we hopen te vinden zijn Slangenarend, Keizerarend, Boomvalk, Arendbuizerd, Steenarend, Balkansperwer en Havik.

De impressionante vulkanische canyons van de Studen Kladenetz dam en het Arda rivier bekken, herbergen soorten als Zwarte Ooivaar die hier op de kliffen broeden.

Er zijn natuurlijk niet enkel roofvogels. De rest van de dag gaan we dan ook op zoek naar Masker- en Roodkopklauwier, Roodstuitzwaluw, Griekse- en Vale Spotvogel, Sperwergrasmus, Oostelijke Orpheusgrasmus, Alpen- en Vale Gierzwaluw, Rotszwaluw, Rotsklever, Oostelijke Blonde Tapuit, Rouwmees en Rode Rotslijster, etc...

De weilanden en bossen in de omgeving herbergen een rijke flora en hier hopen we soorten als Wantsenorchis and Vogelnestje en verschillende soorten krokussen te vinden.

Dag 6: Smilanski Ezera – Trigrad

Deze morgen rijden we naar de zeer pittoreske ravijn van Tigrad in de Westelijke Rhodope Bergen. Onderweg zullen we zien hoe het open landschap stilaan wijzigt en meer en meer valeien ons begeleiden tot we aan onze bestemming aankomen. Hier verblijven we in mooie chalets op een hoogte van ca 1400meter in het hart van de Westelijke Rhodope bergen met een fantastisch zicht in alle richtingen.

De zeer imposante Trigrad Canyon, leefgebied van de Rotskriuiper bevindt zich slechts op 40 minuten rijden!

De Bulgaarse endemische plant, Haberlea is uniek in de wereld door het feit dat ze als enige plant in haar soort in anabiose kan gaan. Zoogdieren als de Balkan Gems en de Europese Grondeekhoorn zijn hier vrij algemeen alsmede verschillende soorten hagedissen.

Rotszwaluw, Raaf en Slechtvalk broeden in de kloof, terwijl de Devil’s Throat Cave verschillende soorten vleermuizen huisvest. Tijdens een wandeling langsheen de rivier zullen we uitkijken naar de Waterspreeuw en zeldzame vlinders als Zwarte Apollo, Balkan Luzernevlinder en Nicholl’s Koevinkje.

Zuidelijke Bronlibel

Dag 7 : Popovi Livadi –Melnik  

Na ons ontbijt vertrekken we richting Melnik. Een mooi en wijnproducerend dorpje in het Zuidwesten van het land gelegen in een pitoresque kloof, tussen drie majesticale bergen die de grens vormen met Macedonie en Griekenland.

Onderweg zullen we geregeld stoppen op zoek naar de specialiteiten van dit uitzonderlijk rijke gebied. Roodkopklauwier, Roodstuitzwaluw, Rotszwaluw, Sperwer- en Oostelijke Orpheusgrasmus, Rouwmees, Ortolaan, Zwartkopgors en Grijze Gors.   

Dag 8 : Melnik

Vandaag zullen we het landelijk gebied van Zuidwest Bulgarije met zijn bijna Middelandse zee aandoende landschappen bezoeken. Gelegen op de bodem van een uitgedoofde vulkaan vlakbij de Griekse grens wordt de krater gescheiden door de Strouma rivier.

Het gehele gebied is heel rijk aan vlinders als Klein Tijgerblauwtje en Kardinaalsmantelal, maar is ook de thuishaven van interessante libellen zoals Balkan- en Zuidelijke Bronlibel.

De Luipaardslang, De Kotschy’s Gecko en twee soorten landschildpadden behoren tot de lokale reptielen gemeenschap. Onderweg zullen we ook een kort bezoek brengen aan een van Bulgarije’s oudste kloosters.

De vogelrijkdom is tevens zeer gevarieerd. We zullen op zoek gaan naar specialiteiten zoals Europese Steenpatrijs, Rode- en Blauwe Rotslijster en minder bekende soorten als Rotsklever, Oostelijke Blonde Tapuit en Rotsmus.

Dag 9 : Kresna – Rila – Prdela – Vitosha

Het Rila Nationaal Park staat vandaag op het programma. Hier gaan we op zoek  naar de vele soorten Spechten, wie weet misschien Hazelhoen, Alpenkraai, Steenarend vooraleer het Rila klooster zelf te bezoeken.

Gedurende de late namiddag bereiken we Sofia, waar we de nacht zullen doorbrengen in het hart van de Vitosha bergen ten zuiden van de hoofdstad. Deze herbergen Notenkraker, Kruisbek, Boompieper en een leuke selectie aan vlinders. 

Dag 10: Vitosha – Sofia – Brussel

We vliegen terug vanuit Sofia naar Brussel waar de reis eindigt.

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op.Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook op deze Bulgarije reis staat een Natuur.begeleider voor u klaar om er het allerbeste van te maken.

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. Een fraai geïllustreerd reisverslag, met een stevige selectie van de beste beelden, wordt op de webstek geplaatst. De prachtige reisverslagen van eerdere Natuur.reizen vind je hier. Let op: wanneer je het leest is de kans dat je meteen zal willen boeken erg groot. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

 

Inschrijven

Via Reisoperator:
TRAVEL DEDICATED sprl/bvba
Avenue Bruyère du Loup 14
1310 La Hulpe

Tel. : 0478/88.38.38 of 0473/68.14.10

mail : gerald@traveldedicated.be of georges@traveldedicated.be

Meer informatie via:

https://www.traveldedicated.be/nature-trips

 

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP