Hoe leg je een ecologische tuinvijver aan?
Hoe leg je een ecologische tuinvijver aan?
Niets zo zalig om aan de rand van je eigen tuinvijver uit te rusten. Libellen en waterjuffers scheren over het water. Vogels komen drinken. Onder water hebben bootsmannetjes het rijk voor zich. Eens libellen en waterkevers je vijver ontdekt hebben wordt het helemaal feest. Zij eten muggenlarven, dus muggen hoef je deze zomer niet te vrezen in je tuin. Vissen laat je beter achterwege, zij maken het water snel troebel. Kijk snel of je in je tuin plaats hebt voor een grote of een minivijver.
Maak een minivijver in 5 stappen
Een tuinvijver hoeft niet groot te zijn. Met een minivijver creëer je al extra leven in je tuin waar iedereen van geniet. Geen tijd of plaats voor een vijvertje? Vang dan regenwater op in een regenton en gebruik het om de planten in je tuin te bewateren. Een minivijver kan je het hele jaar door aanleggen. Het duurt 1 à 2 uur.
In vijf eenvoudige stappen leg je vandaag nog je vijver aan. Je vindt het stappenplan in ons gratis e-book. Vraag het aan en download onmiddellijk onze tuingids vol ideeën en praktische tips voor je tuin, zoals een vijver!

Gratis e-book voor een tuin vol leven
Tip van Joeri Cortens
Een kleine tuinvijver is een oase van leven: libellen, kikkers of bootsmannetjes, ze komen allemaal naar dit zwem- of drinkbadje. Joeri Cortens toont je hoe je stap voor stap een ecologische vijver aanlegt in je tuin.
Maak je tuinvijver ecologisch
Als je meer plaats hebt, kan je een grotere vijver aanleggen in je tuin. Zorg ervoor dat je hem ecologisch houdt.
- De ideale ecologische tuinvijver graaf je op een zonnig plekje in je tuin.
- Hij heeft zacht glooiende oevers waarop amfibieën vlot in en uit de vijver kunnen kruipen.
- Maak je vijver dieper dan 1,5 meter. Zo kan de poel nooit tot op de bodem bevriezen, maar zorg ook voor ondiepe hoekjes die snel opwarmen.
- Vul je vijver met onderwaterplanten die voor zuurstof en beschutting zorgen en een afzetplekje zijn voor eitjes.
- Hoe groter je vijver, hoe beter, maar vijvers groter dan 30m² vereisen wel een stedenbouwkundige vergunning.
Drie groeiplaatsen voor waterplanten
Welke planten kan je in je tuinvijver aanplanten? Kies uit drijfplanten, zuurstofplanten en moerasplanten. Je vindt meer uitleg over deze planten in ons gratis e-book. Vraag het aan en download onmiddellijk onze tuingids vol ideeën en praktische tips voor vijver!
Vissen of amfibieën?
Je kan ook vissen in je vijver laten zwemmen, maar dan zal je moeten kiezen tussen vissen of amfibieën. Exotische soorten als koi, en streekeigen vissen als rietvoorn of karper zijn verlekkerd op eitjes en larven van kikkers en salamanders. Vissen laten padden echter wel ongemoeid omdat zij een gif afscheiden dat slecht smaakt. Een bijkomend nadeel van vissen is dat ze voortdurend de bodem van je vijver omwoelen waardoor het water altijd troebel is.