IJzingwekkend goed - VOLZET

In 2014, 2015 en 2018 trok Natuurpunt richting Noord. De trips werden mega. Van orka naar ivoormeeuw. Van ijsbeer tot walrus. Tussendoortje op Jan Mayen, kirrende kleine alkjes. En wat te denken van 104 Groenlandse walvissen? Het werden beide legendarische sprookjesreizen met koningseider, tollende rosse franjepootjes, ijsschotsen vol zadelrob, éénzame baardrobben, verrassend veel Noordelijke butskoppen, orka’s bij de vleet en klapmutsen maar vooral een sfeer van vredige oneindigheid. Een knaller die we u met graagte nog eens aanbieden. Op de Plancius, zondermeer één van de beste schepen om dit gebied te bevaren!

 

Noordse Stormvogels

© Guy Huylebroeck

Reisprogramma

Richtdatum vertrek: 06 juni 2020

Dag 1: zaterdag 06 juni

Vertrek, naar verwachting in de loop van de middag, vanuit Vlissingen (Zeeland), via de Westerschelde naar de Noordzee. Onderweg kijken we uit naar zeevogels en zeezoogdieren. Gewone zeehond, Grijze zeehond en Bruinvis kunnen zich hier alvast op de triplijst zwemmen.

Dag 2-3: zondag 07 juni en maandag 08 juni

Twee volle dagen op zee. Vooral de Doggersbank, een ondieper stuk Noordzee dat vroeger boven water lag en dat we op vrijdag aandoen, is de moeite waard. Tijdens eerdere edities van de North Atlantic Odyssey werden in dit deel van de Noordzee o.a. Noordelijke dwergvinvis, Witsnuitdolfijn, Gewone dolfijn, Bruinvis, Tuimelaar, Stormvogeltje, Alk, Zwarte zeekoet, Papegaaiduiker, Noordse pijlstormvogel, Grote en Kleine jager gezien. Uitzonderlijk kan je hier zelfs op een groepje Orka’s stuiten. Gedurende dit deel van de reis krijgen we ook af en toe gezelschap van trekkende zangvogeltjes die een stukje meeliften met de Plancius: Zwartkop, Grasmus, Graspieper, Tapuit, Fitis, Tjiftjaf, Grauwe vliegenvanger, Boerenzwaluw...

Dag 4-5: dinsdag 09 juni en woensdag 10 juni

We verlaten de Noordzee en komen aan in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Dit worden dagen van zee, heel veel zee, met rust, golven, water en speuren, almaar speuren. In deze periode trekt een aantal walvissen naar de voedselrijke wateren voor de kust van Spitsbergen. Hopelijk kunnen we aantal zeereuzen uit de golven oppikken. In 2010 en 2012 kwam een joekel van een Blauwe vinvis op enkele meters van de boot langszij en ook groepjes nieuwsgierige Orka’s worden hier regelmatig gespot. Ronduit mega, die koele killers van de wereldzeeën.

Jan Mayen

© Guy Huylebroeck

Dag 6: donderdag 11 juni

Jan Mayen, met de Beerenberg, de meest noordelijke actieve vulkaan ter wereld,  als middelpunt. Van de flanken van deze 2.233 meter hoge vulkaan glijden imposante gletsjers recht de ijszee in. De voedselrijke wateren rond dit vulkanisch eiland zijn top voor Witsnuitdolfijnen, Noordelijke butskoppen, Noord-Atlantische dwergvinvissen en soms ook enkele Bultruggen. In 2018 zagen we hier Gewone en Blauwe vinvis zij aan zij. Het eiland zelf was tot voor kort ontoegankelijk gebied, maar met toestemming van de Noorse autoriteiten kunnen we hier toch aan land. Even de benen strekken en het weerstation bezoeken. Een maanlandschap, met Paarse steenbreek, Oesterplanten, een verdwaalde IJsgors of Tapuit. Bij Kvalrossbukta zien we de restanten van een 17de eeuwse nederzetting van Nederlandse walvisjagers. De skeletten van Groenlandse walvissen op het strand zijn een stille getuige van een driest verleden. Aan de waterlijn foerageren honderden Noordse stormvogels. We varen langs Koksletta waar duizenden Kleine alken en Kortbekzeekoeten dichtbij de gletsjer broeden, onder de hongerige blik van Grote burgemeesters.

Dag 7-9: vrijdag 12 juni tot zondag 14 juni

In de middernachtszon varen we noordwaarts, zoekend naar meer walvissen, robben en zeevogels. Het plan is om vanaf Jan Mayen zo snel mogelijk naar het noordoosten van Groenland, naar de rand van het pakijs te varen en daarvandaan het ijs te volgen richting oost, naar de kust van Spitsbergen. Met 24 uur ‘dag’licht zullen de ervaren begeleiders van Natuurpunt continu op de uitkijk staan.

Hier kan het elk moment gebeuren: een machtige ontmoeting met de Keizer van het Noorden: mister IJsbeer, zelfs midden in de nacht! En waar IJsberen zijn, zijn Ivoormeeuwen nooit veraf. Van zodra er leuke soorten worden gezien, wordt iedereen via de intercom gewekt. Zo’n botergele beer mag je gewoon niet missen. De rand van het pakijs is ook het gebied waar we uitkijken naar Groenlandse walvissen. In 2015 stootte Natuurpunt hier op een groep van maar liefst 92 Groenlandse walvissen en maakte daarmee stevige furore. Ook in 2016 dienden zich enkele Bowheads aan, en in 2018 werden hier maar liefst 104 Groenlandse walvissen geteld. Dit gebied is bovendien een hotspot voor Klapmuts, Ringelrob en Zadelrob. Soms enkele, soms met duizenden, afhankelijk van waar de ideale ijsplaten liggen. Welkom in het ijs!

Poolepynten Walrus

© Guy Huylebroeck

Dag 10: maandag 15 juni

De Plancius brengt ons aan de noordwestpunt van Spitsbergen. Hier wordt het kijken welke richting het ijs ons uitstuurt. Een bezoek aan Moffen is een optie, gesteld dat dit in het tijdschema past. Moffen is een wereldvermaard walrusreservaat, een klein eiland dat nergens meer dan twee meter boven de zee uitstijgt. Het is niet toegestaan om aan land te gaan maar vanaf het dek wordt het vast genieten van zoveel walrusserige oerkracht. Vaak blobberen enkele nieuwsgierige exemplaren tot dichtbij het schip om er hun blinkende slagtanden te showen. Mocht het ijs ons de weg verhinderen: geen erg, uitwijkmogelijkheden zat.

Raudfjord bijvoorbeeld, of één van de andere fjorden in, met kans op Baardrob, IJsbeer, Beluga. Of Fuglesangen, goed voor duizenden Kleine alken die op hun almaar flappende minivleugeltjes kirrend rond hun broedplek vliegen: een imposante ervaring. Wat we deze dag ook zullen doen: het wordt een onvergetelijk avontuur in een megamachtige setting.

Dag 11: dinsdag 16 juni

Aan de oostkant van Prins Karls Forland ligt Poolepynten, een lage wal met een binnenzee en stranden aan beide kanten. Hier gaan we nog eens op ‘walrusjacht’. De walrussen komen er aan land om te rusten en hun eten te verteren en laten zich meestal van dichtbij bekijken en fotograferen. Op de plasjes vlakbij dobberen Roodkeelduiker en Rosse franjepoot en soms zelfs een Vorkstaartmeeuw. De laatste stop wordt (normaal gezien) een landing bij Alkhornet, een enorme berg aan de ingang van Isfjorden. Op de berg broeden tienduizenden vogels die onder luid geroep, gepiep en gekakel af en aan vliegen. Aan de voet van de berg hebben verschillende Poolvossen hun burcht. Ook de kortpotige ondersoort van Rendier komt hier in flinke aantallen voor. Leuke beestjes. Koningseider en Kleinste jager pikken we normaal gezien onderweg ook wel op.

Dag 12: woensag 17 juni

We gaan in de vroege voormiddag van boord in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Hier heeft ieder de keus om meteen het vliegtuig naar huis te nemen, één of meerdere dagen langer te blijven of meteen aan boord te gaan voor een aansluitende cruise bij Spitsbergen voor een langer verblijf bij deze noordelijke archipel.

Het is mogelijk om na afloop aan boord te blijven voor de expeditiecruise Noord Spitsbergen. Meer informatie over deze mogelijkheid volgt in de loop van 2020. Als u zowel de North Atlantic Odyssey als de expeditiecruise Noord Spitsbergen boekt, steunt u Natuurpunt en krijgt u zelf ook nog eens een leuke korting op de totale reissom.

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunters die samen op reis gaan. In een ver verleden was dit een vaste traditie: de nationale Wielewaalreizen - onder deskundige leiding van de voorzitter - zitten bij de ‘oude knarren’ nog steeds in het collectieve geheugen. Spanje, Griekenland, Turkije. De bestemming maakte niet uit: samen, actief, buiten, met respect voor de natuur. Waarden die we toen maar ook nu nog hoog in het vaandel dragen. Die draad pikken we dus weer op. Aansluiten bij een traditie van weleer betekent ook dat we ze in ere willen houden. Wijlen Wielewaalvoorzitter Henri Franckx nam velen in zijn ongebreideld enthousiasme mee naar - toen nog - exotische bestemmingen. Waarheen de trip ook ging, de grote leider hoedde zijn schapen en iedereen kwam thuis met een onvergetelijke ervaring maar vooral ook met meer respect voor de natuur. Ook nu staat een ploeg van vier Natuur.begeleiders klaar om er het beste van te maken.

Wanneer uw speurvermogen begint te kraken of de koffie te lekker ruikt, blijven wij op de uitkijk staan. Voor de die-hards gelden twee harde regels: 1) verwacht het onverwachte en 2) hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Maar ook voor alle anderen willen we optimaal in info voorzien. Zeebeesten speuren is immers een discipline op zich, met een eigen jargon: van ‘blow’ tot ‘breach’, van ‘fluke’ tot ‘footprint’, van ‘banken’ tot ‘flutteren’. In een aantal geanimeerde voordrachten introduceren we u in de wondere wereld van pelagische soorten. Een Jan-van-Gent op leeftijd brengen, een snelcursus Arctische robben, of de rol van Natuurpunt in een beter maritiem beleid: het zijn maar enkele onderwerpen die we zullen toelichten. Omdat het ook wel wat luchtiger mag, gooien we er nu en dan een quiz tussendoor. De timing van de lezingen wordt optimaal afgestemd op de omstandigheden. Rond de eilanden of op uitgelezen voedselgronden van walvissen en dolfijnen willen we iedereen aan dek. Een echte IJsbeer blijft toch net dat tikkeltje leuker dan eentje op een beeldscherm. Maar wanneer Neptunus zijn zeebeesten even op stal lijkt te houden, blazen we verzamelen in de lounge voor een rits interessante babbels.

Mini-workshops

IJsbeer en Walrus zijn een makkie. Maar voor heel wat andere beesten is er toch een bakje ervaring nodig om er een juiste naam op te plakken. Hoe hou je de vier jagers uit elkaar? Hoe zit dat nu weer met die verschillende stormvogeltjes? Hoe is het gesteld met de Ivoormeeuw? Zijn er truckjes om vlot een vliegende Dikbekzeekoet van een Zeekoet te herkennen? Tijdens de trip zullen er verschillende mini-workshops worden gehouden waarbij telkens één van deze vragen aan bod komt. Geen verplichte activiteit, wel een uitgelezen kans om je determinatievaardigheden aan te scherpen. We proberen hierbij maximaal aan te sluiten op het verloop van de trip. In de workshops zullen - indien mogelijk en relevant - ook foto’s worden besproken die op de trip werden gemaakt. Zeezoogdieren gaan we evenmin uit de weg. Hier zijn de uitdagingen nog groter. De verschillende kleden van Klapmuts worden gegarandeerd voer voor boeiende determinatiediscussies. Maar ook over de spuitfonteinen van Potvis, Bultrug, Gewone vinvis of Blauwe vinvis kunnen we een aardige boom opzetten.

Nazorg

Natuurpunt drukt haar stempel op reizen van touroperators. Dat doen we niet enkel in de voorbereidende fase of tijdens de reis, maar ook na de trip houden we jou op de hoogte. De blog (die tijdens de reis wordt opgemaakt) wordt verder uitgewerkt, verlicht met fraaie platen, en in een keurig reisverslag gegoten, zomaar beschikbaar op de webstek. Enkele maanden na de trip nodigen we jullie nog eens uit. Gewoon. Gezellige babbel, leuke powerpoint, nieuwtjes delen over volgende reizen. Omdat we Natuurpunters zijn en samen een zelfde passie, missie en visie delen.

Benieuwd naar hoe we scoorden in 2014, 2015 of 2018? Surf dan gauw naar onze webpagina en duik in de reisverslagen of vergaap je aan de vele plaatjes in de twee schitterende fotoboeken. Veel kans dat de zin om mee te gaan hierna onhoudbaar zal zijn geworden. Tot in het ijs! 

Inschrijven - Deze reis is helaas VOLZET

Inschrijven kan vanaf vrijdag 12 oktober 2018 om 10:00.  Inschrijven kan op de volgende manieren:

- via de website van Inezia Tours

- per e-mail aan info@ineziatours.nl

- per telefoon: 0031 597 431 405

- per fax: 0031 877 841 999

- in persoon aan kantoor: Engelkeslaan 2, 9678 TK Westerlee, Nederland

- per post (op volgorde van binnenkomen): Engelkeslaan 2, 9678 TK Westerlee, Nederland

Alle info over deze reis vind je hier.  Het boekingsformulier voor deze reis vind je hier.  Alle contactgegevens van Inezia Tours vind je hier

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuur.begeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt vzw. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt vzw komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP