Natuurpunt noorderlichtreis 2020 met de wereldberoemde Hurtigruten. 08.01 -19.01.2020

Natuurpunt en Nordic bieden je een unieke kans om op zoek te gaan naar het miraculeuze noorderlicht en te genieten van de natuurpracht in het hoge noorden aan boord van de Hurtigruten boot. Een bezoek aan de historische steden Bergen en Alesund laat je kennis maken met de lokale cultuur en gastonomie.

Tijdens deze exclusieve zeereis bestaat veel kans het Noorderlicht in al zijn grootsheid bewonderen.
We selecteerden voor u alvast de goede periode. Middenin de winter wanneer de nachten regeren.

Niet alleen het Noorderlicht  kan zorgen voor spektakel.
Ook de overweldigende landschappen in combinatie met de wilde natuur.
Walvissen, orka’s en zeehonden  komen mogelijks vlakbij.
En we hebben afspraak met ijsduikers, koningseiders en zeearenden.

Maar Noorwegen is meer dan woeste natuur. De steden aan de kust hebben een rijke geschiedenis die zich vertaald in unieke monumenten, architectuur en kunst.

Het comfortabele Hurtigruten schip vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Bergen met onderweg bezoek aan het kunstzinnige Ålesund, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel en immer inspirerende natuurschoon met het Noorderlicht als kers op de taart.

Ga mee met journalist Dirk Draulans op dit winteravontuur in Noorwegen. 

Natuurpunt leden genieten een voordeel van 75 euro/pp.

Reisprogramma

08.01.20 – woensdag: Rechtstreekse vlucht naar Bergen
We vinden elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar het centrum van de stad. Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de visverkopers. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen de ‘MS Trollfjord en haar crew je op het schip. De MS Trollfjord springt eruit met leerrijke lezingen en je kan na het dinerbuffet meteen al aansluiten. Om 22u30 beginnen we te varen door de Hjeltefjord.

09.01.20 – donderdag: de eerste aanleghaven Ålesund

Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld.

Excursiemogelijkheden:

 • 2C: Art Nouveau wandeling (€105)

 • 2D: Aquarium Atlanterhavsparken en Aksla (€ 105)

 • 2K: Kajakken in Ålesund (€ 135)

10.01.20 – vrijdag: Koningsstad Trondheim

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen blinken. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Terug aan boord navigeert ons schip secuur doorheen de uitdagende Stokksund passage en ’s avonds meren we aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheden:

 • A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursie pakket aan € 495)

11.01.20 – zaterdag: Poolcirkel en Lofoten

Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra je het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de wintergezelligheid van de uitnodigende rorbu vissershuisjes en misschien wel een stel walvissen en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk onze eerste zeearend. Verder Noordwaarts zullen er nog volgen. En hou je klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot bijna het einde van de reis sluit je haar in je armen.

Excursiemogelijkheden:

 • 4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 105 pp)
 • 4E: Lofotr Vikingfeest winter (€ 179 pp)

12.01.20 – zondag: Tromsø, poort naar de IJszee

’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van beruchte poolexpedities, waarvan het Polarmuseum en het interactieve Polaria je gretig informeren. De IJszeekathedraal heeft een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we ook een begeleide stadswandeling (onderdeel van ons excursiepakket). Let wel: als u kiest voor een optionele excursie, kan u niet deelnemen aan deze wandeling.

Excursiemogelijkheden:

 • B: Tromsø & Polarmuseum (onderdeel van excursie pakket aan € 495)
 • 5B: Winteravontuur per hondenslede (€ 303 pp)
 • 5M: Langlaufen (€ 165 pp)
 • 5N:Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 165 pp)

 

13.01.20 – maandag: Hammerfest en Noordkaap
Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Excursiemogelijkheden:

 • C: Noordkaap (onderdeel van excursie pakket aan € 495)

 

14.01.20 – dinsdag: Kirkenes, het oostelijke eindpunt
Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen : Noorwegen, Rusland en Finland, ofwel het decor voor ons bezoek aan het sneeuwhotel en de huskyfarm van Kirkenes (onderdeel van ons excursiepakket). De poolvos heeft hier z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om ’s avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheden:

 • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket aan € 445)

15.01.20 – woensdag: Hammerfest en Tromsø
In Hammerfest herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was verder de allereerste om elektrische verlichting aan te leggen in de straten en de huizen. Geïnteresseerden in de Sami geschiedenis kunnen aansluiten bij het optionele bezoek aan de hut Mikkelgammen (aan boord te boeken). Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal wordt een middernachtconcert geprogrammeerd voor een bijzondere belevenis als onderdeel van ons excursiepakket. Nachtraven kunnen zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

 • E: Middernachtconcert Tromsø (onderdeel van ons excursiepakket aan € 495)
 • 8F: met de sneeuwscooter door de poolnacht (€ 425)
 • 8B: Hammerfest, noordelijkste stad ter wereld (€ 99)

16.01.20 – donderdag: Vesterålen en Lofoten

De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de  zee-engte Risøyrenna blijft vast in uw geheugen geprint. Ook de passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij. Op sommige plaatsen is het maar 100m breed en de steile rotsen lijken perfect uitgeslepen. Bij gunstig weer varen we ook door de extreem smalle Trollfjord, het lijkt wel alsof u de rotswand hier kan aanraken vanop het dek. U waant zich temidden van versteende trollen, links en rechts. In Stokmarknes bevindt zich het Hurtigrutenmuseum. Vroeger was dit het officiële startpunt. We komen opnieuw langs Svolvær en Stamsund en tegen de avond verlaten we de eilanden en zetten we koers naar het vasteland.

Excursiemogelijkheden:

 • 9A: Eilandenwereld Vesterålen (€ 129 pp)
 • 9D: Lofoten te paard (€ 189 pp)
 • 9F: Ontdek vissersdorp Svinøya (€ 102 pp)

 

17.01.20 - vrijdag: Poolcirkel en Zeven Zusters
Vroege vogels worden beloond met de kleurrijke landschappen van de vruchtbare Helgelandoevers en het magisch gevoel opnieuw de poolcirkel over te steken. Een rijk landschap met een afwisseling van eilanden, bergen en watervallen met onder andere de roemrijke bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, doorboord met een gat van 40m diameter, een  inspiratiebron voor talrijke sagen. 

18.01.20 - zaterdag: Trondheim en Kristiansund
Wat u vorige keer gemist  hebt in Trondheim, kan u vandaag inhalen. Langs de eilanden Munkholmen

en Hitra varen we daarna verder over open zee naar Molde. Dankzij haar gunstige ligging aan de Golfstroom wordt vruchtbaar Molde de ‘Rozenstad’ genoemd. In de verte ziet u de statige toppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de NoordAtlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

Excursiemogelijkheden:

 • 11E: Marmermijn Bergtatt (€ 205 pp)

 

19.01.20 - zondag: Scherentuin, ontscheping en vlucht terug.
Ook tijdens uw laatste zeemijlen aan boord volgen  de prachtige landschappen mekaar op. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijlen zuidelijker de   monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. Als we Bergen binnenvaren komt uw zeereis tot een eind, maar de herinneringen blijven vast nog eindeloos nazinderen. U heeft een transfer naar de luchthaven en weerom een directe vlucht van Bergen naar Brussel met Brussels Airlines.

 

Natuur.reizen: net dat ietsje meer!

Natuurpunt selecteert de beste touroperators om je de mooiste natuurervaring te garanderen tegen een correcte prijs.

Deze exclusieve reis werd door Natuurpunt samen met Nordic, de specialist van Scandinavië, uitgewerkt.
Zo kunnen we je een uniek programma bieden met lezingen, excursies en uitstappen en dat alles tegen een zeer scherpe prijs.
En bovendien gaat er een Natuurpunt begeleider en een bioloog mee aan boord om je tijdens de hele reis te voorzien van weetjes over de natuur.


Als Natuurpuntlid geniet je van een mooi ledenvoordeel:
Je ontvangt 75 euro korting per boeking die bevestigd wordt voor 30.06.2019.

Vergeet je Natuurpunt lidnummer niet te vermelden als je boekt.

Inschrijven

Inschrijven kan via:

https://www.nordic.be/reizen-scandinavie/natuurpunt-noorderlicht/ 

Voor alle inlichtingen en reserveringen:
Nordic, Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel),
Tel: 052 55 52 54
mail: info@nordic.be

Disclaimer

Natuurpunt vzw is geen reisorganisator en geen reisbemiddelaar. De vereniging wil haar leden de kans bieden samen op reis te gaan, onder begeleiding van een team van Natuurpuntbegeleiders. Om dit mogelijk te maken, werkt Natuurpunt samen met verschillende reisorganisatoren uit binnen- en buitenland, wiens reisprogramma’s en filosofie aansluiten bij de missie en de visie van Natuurpunt. Het zijn reizen van deze reisorganisatoren die u op deze pagina’s terugvindt. Deze reizen worden enkel door Natuurpunt mee onder de aandacht van haar leden gebracht. Wenst u deze reizen te boeken, dan dient u zich te wenden tot (de website van) de betrokken reisorganisator. De reisvoorwaarden van de reisorganisator beheersen de uitvoering van het reiscontract. Natuurpunt komt niet tussen in de contractsluiting en draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het reiscontract.

TOP