Hoe is het gesteld met de zuiverheid van onze Vlaamse waterlopen?
Natuurpunt zal in het kader van haar samenwerking met Aquafin voor ’t eerst de eDNA-Analyse techniek aanwenden om de aanwezigheid van topindicatorsoorten voor zuiver, stromend water in Vlaanderen aan te tonen. Het vinden van de beoogde top indicatorsoorten zou aantonen dat het water waaruit de stalen genomen werden zuiver genoeg is om hen te herbergen.
Natuurpunt zal 65 waterstalen nemen over heel Vlaanderen. Deze stalen worden in laboratoria geanalyseerd, op zoek naar DNA van moeilijk te vinden of zeldzame soorten die een directe correlatie tonen met zuiver water. Dit onderzoek zal inzichten opleveren over de eventuele aanwezigheid, de talrijkheid en de gezondheid van de betreffende populatie op de plaats waar het staal werd genomen.
Voorafgaand veldwerk, aangevuld met de eDNA-Analyse is een volledige methodiek. De technologie om staalnames te analyseren in laboratoria is de laatste jaren sterk geëvolueerd en is betaalbaarder geworden. De combinatie van expertise en know-how van Natuurpunt met de data uit waarnemingen.be, aangevuld met het eDNA-onderzoek kan ons verder brengen dan voordien mogelijk was.
Met dit onderzoek wordt een basis gelegd voor toekomstig onderzoek met eDNA-analyse, met belang voor rapportage op Europees niveau. De resultaten geven ons inzichten over de aanwezige biodiversiteit die gelinkt is aan de waterkwaliteit. Toekomstige staalnames maken het mogelijk een evolutie in die biodiversiteit vast te stellen op het hoogst mogelijke, wetenschappelijk niveau met onbetwistbare accuraatheid. Natuurpunt kan deze kennis gebruiken voor het beheer van haar terreinen die langs deze waterlopen liggen.
Het bedrijf steunt ook verschillende projecten van Natuurpunt rond openstelling voor het grote publiek en het herstel van waterrijke natuurgebieden. Zo steunde Aquafin onder meer de bouw van een vogelkijkhut in de Damvallei.
Aquafin is al jaren trotse partner én deelnemer aan Natuurpunt's avontuurlijkste campagne: Expeditie Natuurpunt. Een stevige tocht per kano, te voet of met de fiets door Vlaanderens mooiste natuur, 2 dagen lang. Overnachten in de natuur, je grenzen verleggen en gezellige gesprekken aan het kampvuur zijn inbegrepen. De gezondste teambuilding!
In de vierdelige videoreeks ‘Bruisend Water’ gaat natuurexpert Joeri Cortens elke week op speurtocht, samen met een jonge reporter. De reeks kwam tot stand in samenwerking met waterzuiveraar Aquafin. Voor aflevering 1 trekt Joeri samen met Sam naar de Noordzee. In aflevering 2 gaan we naar de Stenengootbeek, met Sus. In aflevering 3 staat de Dijle op het programma. In aflevering 4 trekken we naar de haven van Zeebrugge.
In 2018 lanceerden Natuurpunt en Aquafin samen al een gelijkaardige reeks: ‘Watermannen’. Hierin kreeg Joeri bijstand van Frank Resseler. Ze sturen elkaar iedere week het veld in met een uitdaging: een tot de verbeelding sprekend dier dat ze moeten proberen te spotten. Ze trekken daarvoor Vlaanderen rond, van de Maasvallei tot in de vallei van de Kleine Nete, en zelfs in het hartje van de Antwerpse haven.
Net zoals de campagne Bingo aan de Beek, een oproep om op zoek te gaan naar waterleven in je buurt.
Natuurpunt ondersteunt zelf ook diverse initiatieven van Aquafin, zoals Operatie Perforatie. Deze campagne van Infopunt Publieke Ruimte en Aquafin wil Vlaanderen aanzetten om bestaande verharding op te breken en de ruimte anders in te richten, met groen en plaats voor water. Dat is niet alleen slim omgaan met regenwater, maar ook bijdragen tot een grotere biodiversiteit en een aangenamere omgeving.
Werk samen met Natuurpunt een actie uit voor de natuur.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief