Coca-Cola Foundation

De droogte heeft een enorme impact op onze samenleving. Niet alleen de natuur gaat pijlsnel achteruit, ook de landbouw komt danig in de knel. Coca-Cola is zich bewust van deze grote uitdagingen op vlak van water. In de productievestigingen in België levert het bedrijf al jaren grote inspanningen om duurzaam met water om te springen. Daarenboven helpt het bedrijf wereldwijd om wetlands te beschermen en te herstellen. In Vlaanderen zal na het Stappersven in Kalmthout en de Demervallei in Aarschot nu ook het Turnhouts vennengebied ondersteund worden

The Coca-Cola Foundation geeft water terug aan de natuur

In 2007 stelde het bedrijf een globaal, ambitieus doel: tegen eind 2020 wou het elke liter water van het totale volume verkochte frisdranken terug geven aan de samenleving. The Coca-Cola Foundation zette hiervoor projecten op in 71 landen over de hele wereld ondermeer om wetlands te beschermen en te herstellen. Ook in Vlaanderen werden verschillende projecten opgestart, in samenwerking met Natuurpunt.

Het Stappersven, een heide gebied in het Grenspark Kalmthoutse Heide-Zoom, werd over een oppervlakte van 30 hectare heringericht om zo meer ruimte te maken voor water infiltratie. In de praktijk betekende dit dat natte heide en stuifduinen werden hersteld. Beide zijn zeldzame biotopen van internationaal belang. Met goed gevolg: zeldzame planten als tengere heidorchis kwamen terug na vele jaren afwezigheid. Dit project werd afgerond in de lente van 2020.

In de Demervallei werken Natuurpunt en The Coca-Cola Foundation aan een groot natuurherstelproject.
Bedoeling is een geschikte leefomgeving voor planten en dieren, die floreren in vochtige biotopen, te herstellen door onder andere de grondwaterstanden te verhogen. Dat gebeurt door het water langer in de kleine grachten vast te houden en de oude grachten terug te gebruiken, die een langere weg naar de rivier afleggen. Tegelijkertijd wordt zo het cultuurhistorische landschap van moerassige hooilanden hersteld. Bovendien stroomt het water dat gebufferd wordt in de vallei, niet in de kelders van omwonenden en vult die natte natuur de drinkwaterreserves aan.
Dit project loopt tot eind 2021.

In 2020 wordt met het herstellen van vennen in het Turnhouts vennengebied een derde project opgestart.
“Met het herstel van de vennen in het Turnhouts vennengebied hopen we om meerdere doelstellingen te realiseren. Het beschermen van Turnhout tegen wateroverlast is er een van. Maar ook het herstel van zeldzame biotopen zoals vennen en natte heide. Dit zorgt op zijn beurt voor de mogelijke terugkeer van unieke planten en dieren zoals oeverkruid, waterlobelia en misschien wel de kraanvogel. Het project omvat ook de opbouw van kijkwanden zodat iedereen kan komen genieten van de herstelde natuur” zegt Filip Hebbrecht, verantwoordelijke samenwerking bedrijven bij Natuurpunt. Over 4 jaar zal er in totaal zo’n 825.000 euro van The Coca-Cola Foundation in het project worden geïnvesteerd.

Word ook partner

Werk samen met Natuurpunt een actie uit voor de natuur.

Word nu ook partner