De digitale paddenstoelenpluk

Antwerpen
Limburg
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Brussel
Afbeelding
Digitale paddenstoelenpluk
NP
Soort
Biodiversiteit
Campagne
Telproject Diverse soorten
Werking
Studie
Natuurpunt

Doe mee aan de Digitale paddenstoelenpluk

Vijfde editie (2024)

Brengt deze herfst veel paddenstoelen? Alles hangt af van de hoeveelheid neerslag die er valt en de temperatuur die best niet te snel onder nul zakt. Alle hulp is welkom om de herfstige hoedjes (of bekers, korsten, kelkjes …) van het bos in kaart te brengen. Wie weet vind je wel een zeldzaamheid of beland je in de top van waarnemers die de meeste soorten vinden.

Digitaal plukken, hoe doe je dat?

Van 1 oktober tot en met 30 november kan je deelnemen aan "De Digitale paddenstoelenpluk". Het is de bedoeling om met zoveel mogelijk waarnemers samen zoveel mogelijk soorten te zien. Alle waarnemingen die in waarnemingen.be terecht komen (via de apps ObsIdentify, Obsmapp of via de website) tellen mee, ook deze zonder foto's.  

Voor beginners raden we aan om meerdere foto's op te laden. Zo kan je alle belangrijke kenmerken in beeld brengen en is de kans op herkenning door de app en admins groter. Laat rotte paddenstoelen links liggen....van de mooiste exemplaren kan je nooit genoeg foto’s maken. Ervaren paddenstoelenkenners hoeven geen foto's van veel voorkomende soorten op te laden, tenzij het natuurlijk prachtige foto's zijn. 

Eet ze niet, pluk ze niet, maar fotografeer en identificeer met 'ObsIdentify.'

  1. In Vlaanderen is het verboden om paddenstoelen te plukken in bos- en natuurgebieden. We wonen helaas met teveel mensen in een regio met te weinig natuur. 
  2. Paddenstoelen zijn belangrijk herfstvoedsel voor dieren in het bos: muizen, eekhoorns, reetjes, slakken, insectenlarven, ...
  3. Laat ze staan, zo heeft iedereen er wat aan. Wat is er fijner dan een herfstwandeling in een bos vol paddenstoelen?

Download ObsIdentify

Leer paddenstoelen herkennen

Resultaten

  • In 2023 zorgde de paddenstoelenkoorts voor 2 miljoen identificaties in Obsidentify en 385.629 waarnemingen. Ook verrassend was dat 200 mensen de online cursus van de Natuuracademie volgenden, die momenteel een upgrade kreeg waarin je een overzicht krijgt van het volledige plaatjeszwammenrijk en de boleten. 
  • In 2022 werden er maar liefst 345.601 waarnemingen ingevoerd van 1811 soorten. Het aantal waarnemers bereikte dat jaar een nieuw record en er werden weer nieuwe soorten voor Vlaanderen waargenomen waarover je hier meer leest.  
  • Ook 2021 was een overweldigend succes met 854.000 identificaties door Obsidentify en 211.607 waarnemingen van 1727 soorten. Meer ook over bijzondere soorten die dat jaar werden gevonden, lees je hier.  
  • In 2020 werden meer dan een half miljoen paddenstoelenfoto's verzameld in de app ObsIdentify. Dat leverde 111.804 waarnemingen op van maar liefst 1824 soorten. Jullie fotografeerden niet alleen veel zwavelkopjes, honingzwammen en vliegenzwammen, maar ook zeldzame paddenstoelen zoals de kammetjesstekelzwam, pruikzwam en adonismycena. 

'Joeri Buiten' over paddenstoelen

Joeri Cortens van Natuurpunt maakt een herfstige boswandeling. Daar horen natuurlijk paddenstoelen bij! In Vlaanderen is het verboden die te plukken, daarom doet Joeri het... digitaal. Met ObsIdentify waarmee je paddenstoelen op je pad kan fotograferen en insturen.

"Paddenstoelen zijn een moeilijke groep waar veel mensen weinig over weten", zegt Joeri. "Er zijn meer dan 4000 verschillende soorten." De app zal je gretig kunnen inzetten tijdens je volgende wandeling. "De volgende dagen, en zeker weken, verwacht ik veel paddenstoelen in het bos." Hoe dat komt, hoor je hier.

>> Herbeluister de uitzending (10 minuten)

Nieuws