Inrichting Van de Veldereservaat

Antwerpen
Afbeelding
Van de veldereservaat
Kris Boers
Soort
Natuurherstel
Looptijd
Actief
Werking
Natuurbeheer

Van de Veldereservaat in Turnhout ingericht als natuur- en wandelgebied

Het Van de Veldereservaat in Turnhout is een groene long net ten noorden van het centrum van Turnhout. Het gebied bestond tot voor kort grotendeels uit (maïs)akkers. Natuurpunt wist een aantal percelen te kopen en richtte deze in als natuur- en wandelgebied. In april 2024, wanneer het wat droger is, volgt de officiële opening, maar wie wil kan nu al genieten van de twee grote poelen en een nieuw bos die de natuur een boost moeten geven. 

Het Van de Veldereservaat ligt tussen het kanaal Dessel-Schoten, de Noord-Brabantlaan en Kastelein in Turnhout. Tot voor kort was het een ontoegankelijk akkergebied. Natuurpunt kocht de laatste jaren enkele grote percelen aan waardoor een aaneengesloten gebied ontstond. Dat gaf kansen om het gebied in te richten als natuur- en wandelgebied.

Aangepaste poelen voor kamsalamander en poelkikker

Om de natuurwaarden te verhogen in het Van de Veldereservaat werden eerst twee grote poelen aangelegd. Hiermee creëren we extra voortplantingsplaatsen voor de kamsalamander en de poelkikker. Beide soorten zijn beschermd en kunnen een duwtje in de rug gebruiken. Voor amfibieën is het belangrijk dat de voortplantingspoel geregeld droog valt. Anders komt er vis in de poel en die eet veel eitjes en larven van amfibieën. Alleen een visvrije poel is dus een echte hulp. Door de poelen in het Van de Veldereservaat een verschillende diepte te geven, valt de ene sneller droog dan de andere.

De grond uit de poelen werd gebruikt om een 830m lang wandelpad aan te leggen door het gebied. Het pad leidt je achter de huizen van Kastelein 24-44 door, langs de onderzijde van de kanaaldijk en via de poelen door het nieuwe natuurgebied. Omdat het een vochtig gebied is, blijven laarzen wel aangeraden.

Afbeelding
Amfibieënpoel
Recent gegraven poel voor kamsalamanders en poelkikkers

Grote lindes langs het nieuwe wandelpad

Rondom de poelen en op de andere akkers werd bos geplant. Dit helpt de kwaliteit van het leefgebied  van de kamsalamander te verbeteren en zorgt op termijn voor een fijne wandelomgeving. De eerste zone werd bebost in november 2023; de tweede zone is voorzien voor november 2024. Er werden ook 70 grotere lindes aangeplant naar het nieuwe wandelpad.

In de regio ten noorden van Turnhout bevinden zich ook enkele gekende verblijfplaatsen van van rosse vleermuizen en andere boombewonende vleermuissoorten. De meeste boombewonende soorten verhuizen om de paar dagen van boomholte. Ze hebben dus een dens netwerk aan geschikte holtes nodig. Sommige soorten gebruiken tot wel vijftig holle bomen. 

Afbeelding
Rosse vleermuis

Omdat heel wat bossen in de omgeving nog erg jong zijn of voornamelijk uit naaldbomen bestaan, werden vijfenveertig vleermuiskasten opgehangen. In tegenstelling tot vogelkasten werken vleermuizenkasten dikwijls niet zo goed, maar in bossen zijn er wel betere ervaringen. Het valt echter moeilijk te voorspellen welke soorten gebruik zullen maken van de kasten en hoe lang het duurt eer de dieren de vleermuiskasten als potentiële verblijfplaats aanzien. De kasten zullen de volgende jaren worden opgevolgd om na te gaan welke soorten er gebruik van maken en hoe lang het duurt vooraleer de kasten ontdekt worden. Een duurzaam bos- en bomenbeheer met ruimte voor (zowel jonge als oude) bomen met holtes blijft voor boombewonende vleermuizen echter de beste  (en noodzakelijke) beschermingsmaatregel.

Dit project is een samenwerking tussen Natuurpunt, de stad Turnhout en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

Afbeelding
logos
NP

Partners