Standpunt: groene dooradering van het (landbouw)landschap
Waar naartoe
46% van Vlaanderen is in gebruik voor landbouw. Dat landschap lag ooit mee aan de basis van de grote diversiteit aan wilde planten en dieren in Vlaanderen, maar de huidige gangbare landbouw vormt een van de grootste bedreigingen voor natuur. Het huidige model is (zacht gezegd) niet duurzaam voor de boer zelf en schadelijk voor de volksgezondheid. De situatie is op alle vlakken onhoudbaar. Zowel boer als boerenlandnatuur verdienen een beter perspectief.
We moeten veel meer inzetten op het behoud en herstel van de groene dooradering van het (landbouw)landschap met bijvoorbeeld een houtkantenplan en de herwaardering van bermen. Juridische bescherming (bv. breedte vanaf de rand van de weg), herstel en goed ecologisch beheer van bermen kan een wereld van verschil maken voor natuur en landbouwproductie. Het geeft kansen aan onze rijke graslandflora en aan bestuivers en natuurlijke bestrijders die de productie van landbouwgewassen kunnen opdrijven. Het vergroot bovendien de belevingswaarde van het landschap rondom dorpen met een publieke groene dooradering, wat weer (gezondheids)kansen biedt voor zowel lokale inwoners als (hoeve)toerisme.
Realiseer een groenblauwe dooradering in het landbouwlandschap goed voor 10% van het areaal
Naar analogie met de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie dient Vlaanderen in te zetten op een groenblauw netwerk (biodiverse landschapselementen) en op niet-productieve gronden in het landbouwgebied. Dat is niet alleen noodzakelijk voor de boerenlandnatuur, maar kan ook helpen bij klimaatmitigatie (koolstofopslag), klimaatadaptatie (windschermen, koeling …) en functionele agrobiodiversiteit zoals wilde bestuivers, natuurlijke pestbestrijding en herstel van bodemleven. Hagen en houtkanten helpen bijvoorbeeld in de buffering van regenval en zijn effectieve maatregelen tegen erosie. Zeker als ze op een slimme manier in het landschap worden ingepland volgens de hoogtelijnen (o.a. in erosiegevoelig gebied).
Titel tekstblok 2
Tekst
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief