Inventarisatie wilde bijen in de Duinbossen van De Haan en advies voor beheer

Auteurs
Willem Proesmans
Publicatiedatum
jan 2020
Bron
Overig
Type publicatie
Rapport
Biodiversiteit
Biotopen en habitats
Insecten en ongewervelden
Inventarisatie & monitoring
LIFE BNIP
Natura 2000
Strand en zee
Studie

De kustduinen vormen een bijzonder en biodivers habitat, waar een zeer typische bijengemeenschap voorkomt. Onze beperkte oppervlakte kust is echter sterk verstedelijkt, waardoor duingebieden zeldzaam, klein en vaak gedegradeerd zijn. Dit heeft negatieve gevolgen voor soorten die specifiek afhankelijk zijn van habitattypes die in de duinen voorkomen. Dit geldt ook voor verschillende bijen die buiten de duinen zeer zeldzaam zijn, of zelfs strikt aan de duinen gebonden zijn in ons land.

Ondanks een aantal recente, intensieve inventarisaties is de verspreiding van wilde bijen in ons land nog vrij beperkt gekend. In de Duinbossen van De Haan waren voor dit onderzoek slechts 14 bijensoorten gekend. Gerichte inventarisaties verspreid over het jaar leverden 50 soorten op, waarvan er 39 nog niet eerder waren gezien binnen het studiegebied. Verschillende van deze soorten, zoals het Zilveren fluitje en de Duinkegelbij, zijn typische duinensoorten die afhankelijk zijn van grote oppervlakten open zandgrond.

In dit rapport bespreken we de aanwezige (micro)habitats, de troeven die het gebied kent voor wilde bijen en werkpunten die aangepakt dienen te worden om het gebied geschikter te maken voor wilde bijen. De zeldzaamste en meest typische soorten worden uitgebreid besproken.