Kampenhoutse bossen Onderzoek naar dagvlinders, wilde bijen en zweefvliegen

Auteurs
Ilf Jacobs
Jens D’Haeseleer
Publicatiedatum
feb 2024
Bron
Overig
Type publicatie
Rapport

Kampenhoutse bossen
Onderzoek naar dagvlinders, wilde bijen en zweefvliegen

In de gemeente Kampenhout en aangrenzend in Boortmeerbeek bevinden zich enkele grote boscomplexen. Sinds enkele jaren beheert Natuurpunt een groot deel van deze bossen (Steentjesbos, Weisetterbos, Votvinkenbos….). Een deel van deze bossen werd in het verleden in functie van een economische doelstelling beheerd, zijnde houtproductie. De uniforme bestanden van Amerikaanse eik zijn hier een restant van. Dit maakt dat deze bossen op vlak van ecologische waarde nog groeipotentieel hebben. Het verhogen van de ecologische waarde zal via twee sporen gerealiseerd worden door Natuurpunt Beheer.

Enerzijds streven we binnenin de boscomplexen naar eengeleidelijke omvorming naar een meer diverse en natuurlijke soortensamenstelling en creëren we voldoende dynamiek door middel van gevarieerde mantel-zoomvegetaties. Momenteel zijn er tussen deze boscomplexen en het aangrenzende open landschap veel ‘harde’ overgangen. Ook binnenin de boscomplexen is er een beperkte interne variatie waar te nemen door een sterke geslotenheid van het systeem. Deze harde overgangen hebben helaas een zeer beperkte ecologische waarde. Veel ongewervelden, en indirect de soorten die deze als voedselbron gebruiken, zijn net gebonden aan geleidelijke overgangsvegetaties doordat zij een hoge variatie aan microklimaat hebben. Via gerichte ingrepen wil Natuurpunt Beheer vzw  inzetten op het herwaarderen van deze waardevolle overgangszones.

Het tweede spoor waarop ingezet zal worden is het ontwikkelen en herwaarderen van ecologische verbindingen tussen de boscomplexen. In dit project wordt, naast de effectieve uitvoeringswerken, ook een basismonitoring uitgevoerd door Natuurpunt Studie. Voorliggend rapport is het resultaat van de basismonitoring met focus op wilde bijen, zweefvliegen en dagvlinders. Bijzondere aandacht werd besteed aan de typische soorten van bossen en bosranden binnen het projectgebied

Om een goed beeld te krijgen op de actuele verspreiding van een aantal focussoorten werd gewerkt met zowel de projectgegevens die verzameld werden in kader van voorliggend rapport, als de losse waarnemingen aanwezig in de online natuurdatabank www.waarnemingen.be.