Monitoring van het ecoduct De Munt over de E19 en HSL in Wuustwezel (T7)

Auteurs
Simon Feys
Kris Boers
Bart Hoeymans
Maarten Jacobs
Alex Lefevre
Roosmarijn Steeman
Peter Symens
Jorg Lambrechts
Publicatiedatum
mrt 2019
Bron
Overig
Type publicatie
Rapport
Biodiversiteit
Insecten en ongewervelden
Inventarisatie & monitoring
Ruimtelijke Ordening
Vlinders
Vogels
Zoogdieren

Naar aanleiding van de bouw van de Hogesnelheidslijn (HSL) Antwerpen-Breda, parallel aan de E19, werden een aantal ontsnipperende maatregelen als bindende voorwaarde opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning op het traject tussen Antwerpen en de Nederlandse grens. Daarbij o.a. de bouw van een ecoduct dat zowel de E19 als de HSL overspant.

In de loop van 2008 – begin 2009 werd de nulsituatie (T0) in de omgeving van het toen nog te bouwen ecoduct opgemeten, zowel wat betreft aanwezige flora als fauna. In 2012 (één jaar na de aanleg = T1) volgde een monitoring van het ecoduct waarbij de kernvraag was of relevante diersoorten het ecoduct effectief gebruikten als oversteekplaats. Ook de evolutie van de vegetatie op en in de directe omgeving van het ecoduct werd opgevolgd. In 2014 werd dit onderzoek herhaald (= T3) met dezelfde onderzoekstechnieken.

In 2018 werd opnieuw onderzoek verricht op en rond het ecoduct, waarbij zoveel mogelijk dezelfde technieken als in 2012 en 2014 werden gebruikt. De voornaamste vragen die hierbij dienden beantwoord te worden waren o.a. welke dieren het ecoduct gebruiken, een vergelijking tussen beide zijden en het ecoduct zelf, eventuele gebruiks- of seizoenale patronen, welke soorten vallen nog als verkeersslachtoffer, en over welke aantallen gaat het, … Ook het vergelijken van de bekomen gegevens met deze uit de T0-, T1- en T3-onderzoeken was een belangrijk aspect van het onderzoek, net zoals nagaan wat het effect is van de ecologische inrichting van de omgeving. Op basis van de bekomen resultaten kunnen dan suggesties naar inrichting en beheer toe worden geformuleerd.