Natuurpunt pleit voor een maximale inzet op duurzame energie maar zorgt er tegelijkertijd voor dat waardevolle natuur, soorten en landschap zo weinig mogelijk het slachtoffer worden van de energietransitie. Hernieuwbare energie en natuur moeten we samen laten vooruit gaan.
Onze afdelingen en vrijwilligers komen op verschillende manieren in contact met de Vlaamse doelstellingen voor windenergie. Enerzijds moeten we er over waken dat schade aan onze natuur (impact op vleermuizen, vogels, maar ook landschap) door inplanting van turbines zo minimaal mogelijk blijft. Anderzijds is er ook meer vraag vanuit de energiesector naar samenwerking met lokale actoren van het buitengebied zoals landbouwers en natuurbeschermers.
Om een antwoord te bieden op deze uitdagingen, werkten we een draaiboek uit. Hierin brengen we de ervaringen van vrijwilligers en professionele medewerkers met de inplanting van windturbines samen. Via dit standpunt en deze aanpak kunnen vrijwilligers en professionelen een houvast vinden hoe om te gaan met de uitbouw van hernieuwbare energie.
Kernboodschap hernieuwbare energie
Hieronder geven we op basis van eerdere beslissingen onze kernboodschappen weer ten opzichte van de uitbouw van hernieuwbare energieprojecten.
- Natuurpunt erkent ten volle dat de uitbouw van hernieuwbare energie cruciaal is om de opwarming van de aarde en de negatieve effecten hiervan op onze natuurgebieden en soorten tegen te gaan. Een dringende inhaalbeweging is nodig.
- De natuurwetgeving dient tijdens de uitrol van hernieuwbare energieprojecten gerespecteerd te worden
- Het is belangrijk dat de windproducenten gebruik maken van een participatieve aanpak waarbij belanghebbende en omwonenden op een correcte manier betrokken worden.
- Lokale en Regionale afdelingen worden gestimuleerd om zelf een windplan op te maken. Cf. Meetjesland, Natuur.koepel
- De beoordeling van afzonderlijke lokale projecten laten we op de eerste plaats over aan de betrokken afdelingen. Het secretariaat biedt daarbij inhoudelijke steun en juridisch-technisch advies en zorgt zo nodig voor een afstemming van de standpunten uit deze nota.
Nota windturbienes: beleidscontext, standpunt en draaiboek voor praktische aanpak
Met deze nota geven we onze lokale afdelingen, vrijwilligers en professionele medewerkers van Natuurpunt een overzicht van de actuele beleidscontext en het algemene verenigingsstandpunt over windturbines. Dit als leidraad voor verdere actie wanneer Natuurpunters geconfronteerd worden met plannen voor de opstal van windturbines in en
nabij natuurgebieden. Deze nota is gemaakt op basis van ervaringen, principes en overleg van een werkgroep bestaande uit bestuurders en medewerkers en biedt handvaten voor beslissing.
- We willen er graag op wijzen dat veel windturbinedossiers de gemoederen beroeren. En dat zowel binnen de vereniging als bij omwonenden en het bredere publiek. De meningen over windenergie en geschikte inplantingslocaties zijn verdeeld.
- Mede daarom ontwikkelde Natuurpunt ook dit afwegingskader en een draaiboek voor de praktische aanpak. Als afdeling of regionale kan je dat gebruiken.
- Zo’n richtinggevend kader met een duidelijk stappenplan is belangrijk. Maar het is niet alles. Minstens even belangrijk zijn jouw houding en communicatiestijl. Die kunnen zelfs de doorslag geven. Toon steeds respect voor de ander en luister naar de argumenten van de tegenpartij.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief