Natuurpunt Falcon, werkgroep natuurfotografie en -film

Natuurpunt FALCON is de werkgroep natuurfotografie en -film van Natuurpunt

Falcon is een netwerk van geëngageerde natuurfotografen en filmmakers die actief bijdragen een natuurbeleving en natuurbescherming. We willen met onze hobby bijdragen aan de doelstellingen van Natuurpunt: studie, vorming, sensibilisering, natuurbescherming ...

"een scherpe blik op natuur"

ARGUS-Natuurpunt-fotowedstrijd

Na tien jaar ARGUSfotowedstrijd heeft ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, aan Natuurpunt gevraagd om de organisatie van de wedstrijd over te nemen. Deze wedstrijd is uitgegroeid tot de meest toonaangevende wedstrijd voor beeldmateriaal rond natuur- en milieuthema's in België en Nederland. Niet enkel de kwaliteit van het beeld is hier belangrijk, maar ook de boodschap die het kan uitdragen. Dit jaar organiseert Natuurpunt de wedstrijd, met ARGUS als belangrijke partner.

www.natuurpunt.be/fotowedstrijd 

Voor wie ?

We richten ons op iedereen die graag met een camera de natuur in trekt. Wie nog maar net ontdekt heeft dat foto en film een heel leuke en interessante manier is om natuur te ontdekken, kan van ons nuttige tips verwachten. Maar we willen ook de geëngageerde natuurfotograaf en cineast kansen geven om actief bij te dragen aan natuurbescherming. Bijvoorbeeld door het ter beschikking stellen van beelden of het aanbieden van extra kansen om gebieden of soorten goed in beeld te brengen.

Er bestaat geen formeel lidmaatschap van Falcon. 

Soort activiteiten

Facebookgroep

In onze actieve facebook groep kan iedereen leuke, interessante of mooie foto's en filmpjes posten. Zo leer je van elkaar en leer je zielsgenoten kennen. Het Falcon bestuur deelt zelf ook beelden en berichtjes. Je komt er als eerste het Falcon nieuws te weten en met wat geluk (en mits je toestemming) kan je beeldmateriaal verder zijn weg vinden in de werking van Falcon.
Meer info: richtlijnen Falcon facebook groep

Foto-excursies

In elk seizoen worden uitstappen georganiseerd in functie van een gebied of een soortengroep. Je leert andere fotografen kennen, je leert al doende bij over fotografie of film en tegelijk word je ondergedompeld in een gebied of soortengroep die het fotograferen en het beschermen waard is.

Projecten

Excursies naar een gebied kunnen ook gericht zijn naar het maken van beeldmateriaal over een te beschermen gebied of een belangrijke soort. Dit gebeurt met de actievelingen die zich extra willen inzetten voor natuurbescherming. Fotografie kan ook een hulpmiddel zijn bij studieprojecten en inventarisaties. Bij voorkeur gebeuren dergelijke projecten samen met een andere werkgroep of een afdeling.

Promotie schuilhutfotografie

In een schuilhut kan je zonder te verstoren vogels en zoogdieren mooi fotograferen. Dit kan een echte fotohut zijn (te huur of in je eigen tuin), ofwel een publieke kijkhut aangepast voor fotografen (laag standpunt, voldoende grote openingen, ...). Falcon wil het gebruik ervan promoten, ook in de gebieden in beheer van Natuurpunt.

Beelden voor natuurstudie, -educatie en -behoud

Elk jaar worden miljoenen beelden geschoten in onze natuur en dit door duizenden mensen. Een deel ervan is perfect bruikbaar voor een afdelingstijdsschrift, een thematische werkgroep, als waarneming, campagnebeeld, ... Het is een uitdaging om dat beeldmateriaal zijn weg te laten vinden naar de NP-beeldredacteurs. Zie ook Foto-oproep voor Natuurpunt

Vorming

Natuurpunt Falcon wil het bestaande aanbod aan vorming rond natuurfotografie en -film verder uitbouwen in functie van de behoeften van de natuurfotograaf en -cineast. Dat kan via cursussen, workshops, artikels en tips rond verantwoord gedrag.

Natuurfotoclubs

Natuurpunt FALCON is niet te vergelijken met een fotoclub. Het kan interessant zijn om zich ook aan te sluiten bij een fotoclub die zich specialiseert in natuurfotografie. In Vlaanderen heb je volgende mogelijkheden: