Grote pimpernel

De grote pimpernel is de trots van Pikhakendonk. Het is onze droom een groot genoeg leefgebied te maken voor deze plant, zodat de pimpernel weer kan voorkomen met het pimpernelblauwtje en de moerassteekmier.

Complexe wisselwerking

Het pimpernelblauwtje is zeer kieskeurig bij het leggen van haar eitjes en doet dit enkel en alleen in de bloemstengel van de grote pimpernel. Na het uitkomen, doen de rupsen zich gedurende enkele weken tegoed aan de sappige bloemdelen van de grote pimpernel. Daarna laat de rups zich op de grond vallen.

Snood plan

Vanaf dan ligt haar lot in de pootjes van de moerassteekmier. Het is de bedoeling om in het mierennest te overwinteren. Om hierin te slagen zonder opgevreten te worden door mieren heeft de rups van het Pimpernelblauwtje een snood plan in petto. Van zodra de rups wordt meegenomen door een mier scheidt ze een (mier?)zoete vloeistof af. Mieren zijn hierop verzot en laten de rups met rust, in ruil voor de zoetigheid.

Nieuwe vlinder

In het nest zal de rups zich voeden met de eitjes en de larven van de moerassteekmier en nadien het lege nest gebruiken als overwinteringsplaats. De moerassteekmier, die er meer dan één nest op nahoudt, is zo verlekkerd op de zoete vloeistof van de rups dat ze bereid is om er één van haar nesten voor op te offeren.

Na de winter verpopt de rups tot een nieuwe vlinder. Als vlinder, zal het pimpernelblauwtje zich ondermeer voeden me de nectar uit de bloemen van de grote pimpernel en hierbij ook de grote pimpernel helpen met het verspreiden van haar stuifmeel naar andere soortgenoten. Om de cyclus rond te maken, zal ze opnieuw haar eitjes leggen in de bloemstengel van de grote pimpernel.

Pimpernel.jpg