Nieuws

Nieuws
02 december 2023
Verenigingsnieuws
Plantdag Go-School

Gemeenschapsschool GO! Merelbeke Flora plant bomen

Een tijdje terug werden we gecontacteerd door de GO-gemeenschapschool van Merelbeke-Flora met de vraag om advies omtrent een bosplant op het schoolterrein. In het achterhoofd speelde de kritiek van onze nationale bioloog Dirk Draulans die ons verweet alleen maar op de boerenbuiten bezig te zijn en niet in de steden. Een uitgelezen kans dus om het eens anders te doen! Op de Ferrariskaart konden we zien hoe het terrein er vroeger uitzag.

Nieuws
01 december 2023
Verenigingsnieuws
Scheldemeersen in Zevergem

Zorg mee voor meer natuur

Dankzij jouw steun heeft Natuurpunt Boven-Schelde de voorbije decennia heel wat natuur veiliggesteld. Wij beheren bijna 200 ha in de Scheldevallei, een lange, groene vinger van Gavere tot Zwijnaardebrug. Vele wandelaars, fietsers, mountainbikers maken gretig gebruik van deze open ruimte. Met mondjesmaat kunnen we bijkomende gebieden verwerven en onze reservaatwerking uitbreiden. Zo konden we onlangs een mooi perceel van 1,58 ha aankopen, dat perfect aansluit op onze natuurgebieden in Zevergem.

Nieuws
26 november 2023
Natuurbericht
Splinterstreep, een bedreigde nachtvlinder

Meer dan 1.000 soorten nachtvlinders in Merelbeke!

Merelbeke wil de biodiversiteit op haar grondgebied zo goed mogelijk in kaart brengen. Hiervoor worden vrijwilligers maximaal ondersteund door het gemeentebestuur. Alle inventarisatiewerk toonde aan dat in Merelbeke heel wat soorten voorkomen. Eerder werd al bericht over de hoge aantallen amfibieën. Recent werd ook de kaap van 1.000 soorten nachtvlinders overschreden.

Nieuws
03 november 2023
Verenigingsnieuws
Rodeland wandeling

Nieuws uit Rodeland

Overleggen en netwerken is nuttig en noodzakelijk in een project met 20 partners. Realisaties bekijken, nieuwe voorstellen en ideeën bespreken, nieuwe acties voorbereiden. Nodig en interessant. Maar dat hoeft niet steeds in vergaderzalen te gebeuren, soms is het veel interessanter om samen het terrein op te gaan om ter plaatse concreet zaken te gaan bekijken en te bespreken. Dat deden we onlangs in het Aelmoeseneiebos en de Gondebeekvallei.

Nieuws
28 september 2023
Verenigingsnieuws
Meidoorn

Plant een boom of struik in je tuin

In samenwerking met de gemeente Merelbeke organiseert Natuurpunt Boven-Schelde dit najaar opnieuw een grote bomen- en struikenverkoop. Hiermee willen wij meer biodiversiteit in de gemeente brengen. Meer groen bevordert de gezondheid, bestrijdt het hitte-effect en levert nectar en honing op voor vele insecten. I

Nieuws
02 augustus 2023
Verenigingsnieuws
slim aan zet - Natuurpunt

Boeren redden nesten van vogels

In juni ll. namen een tiental boeren deel aan onze ‘boer-zoekt-natuur’ dag in de Zevergemse Scheldemeersen. Er werd op een gezellige en opbouwende manier van gedachten gewisseld over de boerenstiel en hun problemen en anderzijds onze visie op onze natuurgebieden, m.a.w. waarom we doen wat we doen.

Nieuws
09 maart 2023
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Boven-Schelde en de fietsbrug

Iedere dag opnieuw zet Natuurpunt Boven-Schelde zich in voor meer en betere natuur in jouw buurt. Soms ontstaat er echter spanning tussen ons streven naar natuurbehoud en andere belangen. Dat is het geval in het dossier van de nieuwe fietsbrug tussen Merelbeke en Zwijnaarde. Graag lichten wij ons standpunt even toe.

Nieuws
03 maart 2023
Verenigingsnieuws
Beheerwerkdag

Beheerwerkdag geslaagd

Zaterdag 11 februari was het een drukte in het noorden van de Scheldemeersen. Het lawaai van snoeizagen en de periode van het jaar deden vermoeden dat velen aan het werk waren om onze knotbomen te verzorgen. En inderdaad… 25 deelnemers concentreerden zich op het knotten en anderen zaagden de kleinere takken op een haalbare lengte.

Nieuws
01 februari 2023
Verenigingsnieuws
Onze Natuur in de Scheldemeersen

Onze Natuur in de Boven-Schelde

De populaire film 'Onze Natuur' toont hoe de natuur in België een grote schoonheid en verscheidenheid kent. Je hoeft echter niet ver te rijden om deze pracht te aanschouwen. In de Scheldemeersen valt ook veel te zien. Onlangs maakten we een mooie poster waarop je kan lezen wat er in elk seizoen te ontdekken valt.

Nieuws
01 februari 2023
Verenigingsnieuws
Natuurpunt Boven-Schelde adopteer een vierkante meter

Adopteer een vierkante meter

Onlangs lanceerde Natuurpunt Boven-Schelde de actie “adopteer een vierkante meter”. Voor 10 euro kan je symbolisch peter of meter van een stukje natuur in de Boven-Schelde worden. Met de verzamelde centen beheren we onze natuurgebieden en kopen we percelen aan. Ondertussen gingen al 44 natuurliefhebbers in op dit aanbod. Hun reacties zijn lovend!

Nieuws
13 december 2022
Verenigingsnieuws

Landschapsproject Rodeland verlengd!

Twintig betrokken partners, waaronder overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en onderzoeksinstellingen zijn recent overeengekomen om verder in te zetten op de ontwikkeling van het landschap rond de Makegemse bossen, het Gentbos, het Aelmoeseneiebos en de beekvalleien van de Gondebeek, de Driesbeek en de Molenbeek.

Nieuws
04 december 2022
Verenigingsnieuws
Logo Rodeland

Rodelandbrood: De kortste weg van de akker naar de bakker

Onze regio heeft er een nieuw streekproduct bij: het Rodelandbrood. Merelbeke, Melle, Gavere en Oosterzele werken ervoor samen. Graan geteeld door landbouwers uit de regio, gemalen in een plaatselijke molen en gebakken door bakkers uit de omgeving.

Nieuws
21 juli 2022
Verenigingsnieuws
Populierenpijlstaart

Nachtvlinders

Om een natuurgebied goed te leren kennen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het reilen en zeilen binnen het gebied. Welke plantjes staan er? Welke vogels, zoogdieren en insecten komen er hun nest maken, eten zoeken of gewoon even rusten vooraleer verder te trekken.

Nieuws
21 juli 2022
Verenigingsnieuws

Op stap met de batdetector

Het weer was een beetje wankel op 25 juni. Regen en zon wisselden elkaar af maar in de hoop op een zachte droge avond lieten we de vleermuis activiteit toch doorgaan. De schuur in de Blijpoel in Zevergem was plaats van gebeuren. Daan De Keukeleire gaf een deskundige uitleg over de beestjes en met een nieuwsgierig enthousiasme vertrokken we richting Scheldemeersen.

Nieuws
17 mei 2022
Verenigingsnieuws
Vuursalamander

Nieuwe mogelijkheden voor amfibieën dankzij Poelenplan van Rodeland

Met onder andere de ons niet onbekende Dominique Verbelen voerde Natuurpunt Studie vorig jaar een inventarisatie uit van een dertigtal poelen, gelegen binnen de Rodeland perimeter in Gavere, Melle en Oosterzele. Op basis van vangsten met fuiken en netten, aangevuld met zicht- en hoorwaarnemingen, werd een grondig beeld bekomen van de aanwezige amfibieën in het studiegebied.

Nieuws
29 maart 2022
Verenigingsnieuws
Komkommerkruid

Bloemen -en plantenverkoop

Natuurpunt Boven-Schelde organiseert jaarlijks een bloemen-en plantenverkoop. Ook dit jaar biedt Natuurpunt Boven-Schelde prachtige bloemen en planten tegen mooie prijzen te koop aan. Met je aankoop ondersteun je de werking van onze vereniging. Plaats vandaag nog je bestelling, onze voorraad is immers beperkt. Bestellen kan tot en met zondag 17 april.

Nieuws
10 februari 2022
Verenigingsnieuws
overwinterende ganzen

Kolgans op bezoek in de Scheldemeersen

De laatste jaren overwinteren er veel ganzen op de Reymere en Paardenweide in Schelderode. Naast de vele honderden brandganzen en grauwe ganzen zitten er ook steeds meer kolganzen (deze winter tot 200 vogels).

Nieuws
20 januari 2022
Verenigingsnieuws
Muisje in val

Muizen vangen

Muizen, ratten en spitsmuizen behoren tot de meest algemene zoogdiersoorten in Vlaanderen. Toch is de informatie over het voorkomen van deze soorten beperkt. Door systematisch onderzoek proberen we informatie te verzamelen over de aanwezigheid van kleine zoogdieren.

Nieuws
17 december 2021
Verenigingsnieuws
Scheldemeersen

Profiteer van 45% belastingvoordeel en steun je favoriete natuurgebied

Tijdens de eindejaarsfeesten gaan veel mensen ook eens uitwaaien in één van onze natuurgebieden. Wij hebben de natuur immers nodig om tot rust te komen. Maar de natuur heeft ook jou nodig.

Nieuws
01 december 2021
Verenigingsnieuws
Paardenweide in de Scheldemeersen

Vogels voelen zich thuis

Een regenboog boven de Paardenweide aan mijn achterdeur. Effe gaan piepen tussendoor en doorweekt worden. De greppels in de Paardenweide staan boordevol water. Ze kregen in 2015 een onderhoudsbeurt. Een stuw ter hoogte van Langeweide regelt de controle van het waterniveau.

Nieuws
23 november 2021
Verenigingsnieuws
Spechtinktzwam

Verrassend natuurschoon in onze streek

Elk jaar opnieuw genieten we van de seizoenen en van al het moois wat de natuur met zich meebrengt. De vele kleurschakeringen van groen, oranje en bruin overweldigen. Bijzonder natuurschoon komt ook in onze streek voor. Je hoeft je er niet ver voor te verplaatsen, zomaar naast je deur.

Nieuws
20 oktober 2021
Verenigingsnieuws
beheerwerkdag

Handen uit de mouwen

Enkele weken geleden was het voor de beheerploeg verzamelen geblazen in het natuurgebied De Spanjaardmeers in Zevergem. Naast het inzaaien van wilde bloemen en het herstellen van afsluitingen moesten die dag verschillende wilgen worden geknot.

Nieuws
13 oktober 2021
Verenigingsnieuws
Spreeuwenwolk

Waarom vogels in een zwerm nooit botsen

Het is volop vogeltrek. Sommige soorten, zoals de zwaluw zijn al een tijdje vertrokken Veel andere vogels vliegen nu van hieruit naar het zuiden naar hun overwinteringsoord, andere passeren hier ‘en route’ vanuit meer noordelijke gebieden en houden eventueel een korte tussenstop. Nog andere vanuit het hoge noorden overwinteren hier.

Nieuws
20 september 2021
Verenigingsnieuws
Klimaatbetoging 2019

Kom jij mee op straat voor natuur en klimaat?

Terwijl de klimaatverandering natuurrampen veroorzaakt, ecosystemen verstoort en soorten bedreigt, blijft België achterop hinken in de klimaatstrijd. Tijd voor een ambitieus beleid! Stap daarom samen met Natuurpunt mee in de Klimaatmars van 10 oktober in Brussel.

Nieuws
07 september 2021
Verenigingsnieuws
Tijger of wespspin

Femme fatale

Een forse kruisspin, die je nu alom ziet, doet je toch wel wat rillingen krijgen. Uit de kluiten gewassen huisspinnen lopen zonder schroom kriskras door het huis. Het zijn mannetjes, op zoek naar een vrouwtje. Zo naarstig en onbezonnen op zoek dat ze onoplettend worden en wel eens in het bad glijden en er niet meer uitraken. Overal merk je spinnenwebben op, door de dauw glinsterend in het ochtendlicht.

Nieuws
28 augustus 2021
Verenigingsnieuws
Reuzenbalsemien

Indrukwekkend, Mooi,…, Ongewenst

Ben jij een reuzenbalsemien-type? Ben je van nature ongeduldig, rusteloos en prikkelbaar? Het gaat nooit snel genoeg en je hebt een hekel aan tijd verdoen? Een extract van reuzenbalsemienbloesems helpt je een goed evenwicht te vinden zodat je de tijd kan nemen om op een normaal ritme te genieten van het leven.

Nieuws
22 augustus 2021
Verenigingsnieuws
eikengalboorder

Parasiteren op een parasiet

Een specialleke is de eikengalboorder die net als de eikelboorder afhankelijk is van eiken voor de voortplanting. Maar de eikels vindt hij maar niets. De eikengalboorder is een hyperparasiet die zijn eitjes legt in de gallen van de aardappelgalwesp die zelf parasiteert op eikenbomen. Hoe moeilijk en complex kan je het leven maken? Om dit uiteen te zetten, eerst iets over de aardappelgalwesp zelf. En neen, die leeft dus niet op aardappelen maar op eiken.

Nieuws
16 augustus 2021
Verenigingsnieuws
Hazelnootboorder

Schattige Snuitjes of Snuitige Schatjes

Het zijn in elk geval snuitkevers. Een superfamilie van kleine kevers die wereldwijd maar liefst 97,000 soorten telt. Een deel daarvan hoort bij de Curculio of notenboorders. Daarvan vinden we er een achttal bij ons. De kastanjesnuitkever, de grote en kleine eikelboorder, de hazelnootboorder en de eikengalboorder zijn de bekendste.

Nieuws
02 augustus 2021
Verenigingsnieuws
Bloeiend boerenwormkruid

Palullekrut

“Ga je eens een paar blaadjes ‘palullekrut’ plukken?”, vroeg mijn moeder toen ik klein was. Als ze pannenkoeken maakte, moesten er steeds een paar vers versnipperde blaadjes van het boerenwormkruid in de deeg gemengd worden. Een palulle is een pannenkoek in het Zuid-West-Vlaams dialect.

Nieuws
24 juli 2021
Verenigingsnieuws
Scheldemeersen in bloei

Natuurpunt Boven-Schelde kandidaat voor prijs onroerend erfgoed

De Provincie Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks een wedstrijd uit voor de toekenning van de Prijs Onroerend Erfgoed. Dit jaar werd als thema ‘Landschap en houtig erfgoed’ gekozen.

Nieuws
24 juli 2021
Verenigingsnieuws
Wegwijzer Rodeland fietstocht

Het Landschap van Rodeland bewonderen per fiets

De fietstocht van vorig jaar was een succes, ook al zorgde corona toen voor veel beperkingen. Dit jaar gaan we er opnieuw voor met een nieuwe, nog interessantere tocht voor jong en oud doorheen Gavere, Merelbeke, Oosterzele en Melle. Langs de bewegwijzerde route verwachten de Rodelandpartners jullie op 12 september, tussen 13u en 18u op 16 stopplaatsen.

Nieuws
11 juli 2021
Verenigingsnieuws
Moerasspirea (Filipendula ulmaria)

Wilde aspirine in het veld

Toen dafalgan nog niet zo populair was, slikten we veelal aspirine bij koorts en allerlei pijntjes. Aspirine, of acetylsalicylzuur, is een synthetische variant van salicylzuur, een stof die ook in de natuur voorkomt en heilzame eigenschappen heeft. De naam weerklinkt in de wetenschappelijke benaming van wilg: Salix. En inderdaad, de schors van wilgen bevat aanzienlijke hoeveelheden salicylzuur.

Nieuws
03 juli 2021
Verenigingsnieuws
jacobskruiskruid en sint-janskruid

Jan en Jacob

Neen, we hebben het hier niet over twee broers, maar over twee planten en twee vlinders die momenteel alom aanwezig zijn. Maar laat je niet misleiden door namen en gelijkenissen. Als plant heel makkelijk uit elkaar te houden, zonder enige twijfel.

Nieuws
18 juni 2021
Verenigingsnieuws
Stippelmottenspinsel en vlinder

Het Vraatzuchtige Leger van de Stippelmot

Ook zo’n taferelen in je tuin? Het is het werk van rupsen van stippel- of spinselmotten. Kleine, slanke nachtvlinders, ongeveer één centimeter groot met op de witte voorvleugels meerdere zwarte stippen. De eitjes worden op de schors van verschillende plantensoorten gelegd, afhankelijk van de soort stippelmot.

Nieuws
08 juni 2021
Verenigingsnieuws
Amplitude

Was 2021 een goed jaar voor de padden?

Velen hebben in februari en maart tijd opgeofferd om te helpen bij de paddenoverzetacties. Zowel bij ons in de regio, als in de rest van Vlaanderen. Een inzet die sterk geapprecieerd wordt. Maar hoe schatten we de resultaten en impact van deze acties in en wat leert het ons?

Nieuws
05 juni 2021
Verenigingsnieuws
Chinese wolhandkrab

Krabben laten zich vangen

In Merelbeke, ter hoogte van de monding van de Melsenbeek en vlak bij onze natuurgebieden, werd onlangs een nieuwe val geplaatst om krabben uit het gebied weg te houden. Die bedreigen namelijk het fragiele ecosysteem van de Scheldemeersen.

Nieuws
22 mei 2021
Verenigingsnieuws
wedstrijd bijenhotels maken

Nieuwe comfortabele onderkomens voor onze bijen

Het voorjaar was niet bepaald gunstig voor de natuur, wat weersomstandigheden betreft. Nogal aan de frisse kant, wat niet leuk is voor koudbloedige diertjes die het moeten hebben van zon en warme buitentemperaturen. Als je dan ook nog eens een groot deel van je tijd moet spenderen aan nestjes maken en eitjes leggen… Moeilijk!

Nieuws
20 mei 2021
Verenigingsnieuws
Levend Land

Leefbare landbouw - Levend land

Afgelopen jaar zijn we met zijn allen massaal gaan wandelen, niet enkel in de natuurgebieden, maar ook daarbuiten, op het platteland. De landelijke open ruimte wordt hoofdzakelijk ingepalmd door landbouw. Bijna de helft van het grondoppervlak van Vlaanderen, 48% om meer specifiek te zijn, is landbouwgebied.

Nieuws
19 mei 2021
Verenigingsnieuws
Pro Vino Vero

Verkoop biologische wijnen lente 2021

Een glaasje biologische wijn, dat kan smaken! Dat weten ondertussen al velen onder jullie. Daarom organiseert Natuurpunt Boven-Schelde voor de zevende keer een wijnverkoop met onze huisleverancier Pro Vino Vero.

Nieuws
16 mei 2021
Verenigingsnieuws
Logo Rodeland

Zet nu reeds in je agenda: Rodelanddag op 12 september

Op zondagnamiddag 12 september 2021 vindt de Rodelanddag plaats. Dan stellen de Rodelandpartners het landschapsproject graag voor aan de inwoners van Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele tijdens een mooie fietstocht door het gebied.

Nieuws
16 mei 2021
Verenigingsnieuws
Paardenbloem en vergeet-mij-nietje

Maaimeiniet, Watnamei

Tien procent van de oppervlakte van Vlaanderen bestaat uit private tuinen. Een groot deel daarvan is gazon. Ter vergelijking: de 26,000 ha aan natuurgebieden die Natuurpunt bezit, omvat slechts 2% van Vlaanderen. Gans België beschikt over bijna 90,000 voetbalvelden aan gazons.

Nieuws
25 april 2021
Verenigingsnieuws
veulen van 1 dag oud

Geboorte in de Scheldemeersen

In de derde week van april werden in De Putten in Merelbeke twee veulens geboren. De veulens zijn gezond, stonden onmiddellijk recht en blijven dicht bij hun moeder om in haar nabijheid de wereld te verkennen. De paardjes kwamen zonder hulp van een veearts op de wereld.

Nieuws
18 april 2021
Verenigingsnieuws
kievit

Een drukte van jewelste

Dieren zijn ontwaakt uit hun winterslaap. Trekvogels zijn terug in het land. Voor veel dieren is de voortplantingstijd begonnen en de natuur is één grote kraamkamer. Tegelijkertijd willen veel mensen genieten van de lentezon, willen ze er op uit en zoeken de natuur op.

Nieuws
17 april 2021
Verenigingsnieuws
Een koesterplekje

Twintig jaar Natuurpunt, 20 koesterplekjes

Natuurpunt is 20 jaar geleden ontstaan uit de fusie van Wielewaal en Natuurreservaten en viert dit jaar dus zijn jubileum. Ook Natuurpunt Boven-Schelde doet mee. Om onze regio nog meer in de kijker te zetten, gaan we op zoek naar 20 (of meer) speciale plekjes binnen ons werkingsgebied.

Nieuws
04 april 2021
Verenigingsnieuws

Nachtelijk vertier in het water

Sommige dieren hebben de onhebbelijke gewoonte om ’s nachts actief te zijn. In de koude en het donker. Wat bezielt hen eigenlijk? Logischerwijs denken ze allicht dat het veiliger is omdat ze niet worden gezien. Meestal zijn er dan ook geen storende mensen in de buurt. Wil je dieren ’s nachts aan het werk zien, moet je er dus iets voor over hebben.

Nieuws
03 april 2021
Verenigingsnieuws
Knippen van wilgen langs de Melsenbeek

Jeugdig enthousiasme, frisse krachten, samen sterk ...

Door corona kunnen de leerlingen van het Styrka secundair onderwijs in Gent niet gemakkelijk aan de slag op hun gebruikelijke stageplaatsen. Natuurpunt is blij dat ze kunnen meehelpen in onze reservaten. Noem het een win-win. Ze hielpen reeds twee dagen in Semmerzake.

Nieuws
31 maart 2021
Verenigingsnieuws
Kruisspin

Filmen in de Scheldemeersen

Momenteel worden opnames gemaakt voor een documentaire reeks "Onze natuur" die later op Canvas zal worden uitgezonden. Ook in onze reservaten wordt er dezer dagen gefilmd voor deze reeks en meer bepaald over vliegende spinnetjes in de Merelbeekse Scheldemeersen . Een zeer interessant fenomeen dat nogmaals illustreert hoe wonderbaarlijk de natuur wel is.

Nieuws
16 maart 2021
Verenigingsnieuws
Echinacea purpurea of zonnehoed

Bloemenverkoop in april

In plaats van de jaarlijkse verkoop van sleutelbloemen, opteren we dit jaar voor andere bloeiende planten. Bloemen die mooi ogen in de border of op het balkon. Uit het aanbod van de tuinbouwschool van Melle hebben we een selectie gemaakt van soorten die mooi ogen of geuren. (tagetes of afrikaantje, coreopsis of meisjesogen, ganzania of middaggoud, cosmos, echinacea purpurea of zonnehoed en veronica spicata of aarereprijs.)

Nieuws
11 maart 2021
Verenigingsnieuws

Boompjes, Bloemetjes, Bijtjes, Bestuiving…

Heb jij een fruitboom, bessenstruik of andere heester gekocht tijdens onze verkoop van bomen en struiken? Of kijk je uit naar onze nakende verkoop van border- en balkonplantjes? De meeste van die bomen, struiken en bloeiende planten hebben één gemeenschappelijke eigenschap: ze produceren nectar en trekken bestuivers aan, veelal bijen.

Nieuws
11 maart 2021
Verenigingsnieuws
Paddentunnel

Rodelandnieuws: amfibieëntunnels in de maak

Amfibieëntunnels verbinden Merelbeke en Oosterzele Alhoewel leuk, vergt een paddenoverzet organiseren heel wat tijd en moeite van meerdere vrijwilligers en ondersteuning door lokale verenigingen en instanties. Schermen plaatsen, dagelijks emmers controleren en padden overzetten. Toch wel een ganse klus. Vrije doortocht voor amfibieën

Nieuws
11 februari 2021
Verenigingsnieuws
Schaatsmogelijkheden in de Scheldevallei in Merelbeke

Snippen en schaatsen

Het vriest dat het kraakt. Mooie, zonnige ijsdagen nodigen uit tot schaatsen op natuurijs. Dat kan maar echter niet overal. Momenteel pleisteren 100den watersnippen op de Reymeren en de Paardenweide. De vogels laten zich mooi bekijken samen met kemphanen, boomleeuwerikken, graspiepers , kramsvogels, kieviten, smienten en vele andere soorten.

Nieuws
04 februari 2021
Verenigingsnieuws
Paddenoverzet in Munte

Padden op pad

Vanaf midden februari beginnen padden, kikkers en salamanders, na de winterslaap, opnieuw aan hun jaarlijkse tocht naar de poel of vijver om zich voort te planten. Vanuit bos of houtkant. Allen tegelijk. In een korte tijdspanne. Zonder op- of omkijken. In rechte lijn. Weinig oog voor loerend gevaar. Enkel paringsdrang. Veelal zijn de grootste, dodelijkste hindernissen de wegen die ze over moeten. Paddenoverzet- en andere acties helpen de diertjes een handje.

Nieuws
03 februari 2021
Verenigingsnieuws
Algemene vergadering Natuurpunt Boven-Schelde

Algemene vergadering

Jaarlijks organiseert Natuurpunt Boven-Schelde een algemene vergadering. Maar omwille van de huidige omstandigheden is het deze keer niet mogelijk om fysiek bijeen te komen. Dit jaar worden onze leden dan ook via een video over de werking van Natuurpunt Boven-Schelde geïnformeerd. Heb je vragen of opmerkingen bij datgene wat je ziet? Stuur ons dan een mailtje. We gaan graag met jou in dialoog.

Nieuws
01 februari 2021
Verenigingsnieuws
Wetland met zicht op het kasteel in Schelderode

Water in de Scheldemeersen

Door de vele regen tijdens de voorbije weken zijn de meersen in de Scheldevallei omgevormd tot heuse wetlands. In vroegere tijden was het de bedoeling dit water zo snel mogelijk af te voeren om hoge waterstanden te vermijden. Echter, om het eigenlijke karakter van de meersen te herstellen en te bewaren, en omwille van de klimaatverandering en toenemende droogte is het nu vooral zaak het water zo lang mogelijk ter plekke vast te houden.

Nieuws
20 januari 2021
Verenigingsnieuws
Exmoor pony in de sneeuw in de Scheldemeersen

Winterhard...

Afgelopen weekend kregen we een eerste laagje sneeuw en wat ijs. Dat geeft mooie witte landschappen. Veel wandelaars vinden dit een uitgelezen moment voor een mooie winterwandeling in onze Scheldevallei. Er lopen in de winter ook nog dieren buiten, dieren die helpen bij het beheer van onze gebieden. Dat zijn momenteel exmoor pony's en Herdwick schapen.

Nieuws
07 januari 2021
Verenigingsnieuws
Boom

Bomen- en struikenverkoop 2021 wegens succes stopgezet

We hebben wegens het grote succes de inschrijvingen voor de bomen- en struikenverkoop vroegtijdig moeten beëindigen. Er werden ondertussen al meer dan 1.000 bomen en struiken besteld. De voorraden zijn momenteel uitgeput. Houd voor toekomstige acties onze website en die van de gemeente Merelbeke in het oog.

Nieuws
28 december 2020
Verenigingsnieuws
Boombladeren

Bomen- en struikenverkoop start op 9 januari

Heel binnenkort biedt Natuurpunt Boven-Schelde bomen en struiken te koop aan. Dankzij het gemeentebestuur van Merelbeke kunnen inwoners van deze gemeente en haar deelgemeenten dan één boom of twee struiken gratis bestellen. Op 9 januari verschijnt op onze website het bestelformulier.

Nieuws
19 december 2020
Verenigingsnieuws
moeraswespenorchis

Steun ons project 'de groene as, van Gavere tot Gent'

Vandaag beheert Natuurpunt in Zevergem, Zwijnaarde, Semmerzake en Merelbeke al meer dan tweehonderd hectare waardevolle natuur. Om in de komende maanden en jaren bijkomende gronden te kunnen kopen, hebben wij een grootschalige fondsenwervingsactie op touw gezet. Mogen wij ook op jouw steun rekenen?

Nieuws
19 november 2020
Verenigingsnieuws

Beestige bewegingen in de Scheldevallei

Naar jaarlijkse traditie zijn de exmoorpony's terug op de Paardenweide. In de zomer grazen ze in het Burreken in Brakel en in de winter zorgen ze voor nabegrazing op de Paardenweide. Ze vormen een bijkomende attractie voor de vele wandelaars en fietsers die in deze corona-tijden onze gebieden bezoeken.

Nieuws
02 november 2020
Verenigingsnieuws
sms

Sms BOS naar 8686 voor meer bos

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen. In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Bossen barsten van het leven: naast schattige eekhoorntjes vind je er nog heel veel andere zoogdieren, insecten, paddenstoelen en planten. Maar meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Wil jij ook meer bos?

Nieuws
01 november 2020
Verenigingsnieuws
Wijn Pro Vino Vero

Natuurlijke wijnen

Na 3 wijnproeverijen organiseren we een tweede ONLINE verkoop. Drinkt u met ons een glaasje mee?

Nieuws
26 september 2020
Verenigingsnieuws
Absintmonnik

DE MONNIK CHALLENGE

Zeldzaam. Tenminste, als je mag afgaan op het aantal ingevoerde waarnemingen in www.waarnemingen.be. De Absintmonnik. Het beest vliegt van begin juni tot eind augustus in één generatie. De vlinders zijn actief vanaf de schemering maar komen slecht op licht of smeer.

Nieuws
26 september 2020
Verenigingsnieuws
Rodeland

Ontdek het Rodelandproject op de fiets!

Het Rodelandproject is een landschapsproject op het grondgebied van Gemeente Gavere, Gemeente Melle, Gemeente Merelbeke en Gemeente Oosterzele.

Nieuws
04 augustus 2020
Verenigingsnieuws
Zandwinningsput in Melle

Bezwaarschrift Zandwinningsput in Melle

Momenteel loopt het openbaar onderzoek over het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) "Zeeschelde Bastenakkers-Ham en zandwinningsput Melle".

Nieuws
09 juni 2020
Verenigingsnieuws
De eerste Heideschaaruil voor Vlaanderen

KETSJING!

Nu en dan zetten we in de tuin eens een nachtvlinderval uit. Niet echt fervent. Nog maar 526 soorten, maar wel al een pak leukerds.

Nieuws
03 juni 2020
Verenigingsnieuws
Knotwilgen

Drukte in de Spanjaardmeersen

Als u op maandag 1 juni in de buurt was van de Spanjaardmeersen heeft u ongetwijfeld een crew aan het werk gezien. We verduidelijken u graag waarom dit plaatsvond.

Nieuws
05 mei 2020
Verenigingsnieuws
De twee moeders met hun veulen

Twee Exmoor pony's geboren in De Putten in Merelbeke (Meersstraat)

De twee mama’s, papa en kinderen stellen het goed. De veulens zijn begin mei met enkele dagen verschil ter wereld gekomen. Een veearts kwam er niet aan te pas.

Nieuws
28 april 2020
Verenigingsnieuws
Zevergem

Wandelen in corona tijden

Uit tal van studies blijkt dat wandelen in de natuur heilzaam is. Niet een strak aangelegd parkje of een gemillimitreerd gazonnetje maar wilde, spontane natuur. Het versterkt je weerstand. Ook nu raadt de overheid wandelen in de gezonde natuur aan.

TOP