Afbeelding
Rodeland wandeling
Rodeland

Nieuws uit Rodeland

3 nov 2023
Categorieën
Lokaal nieuws


Bijeenkomst van de stuurgroep

Overleggen en netwerken is nuttig en noodzakelijk in een project met 20 partners. Realisaties bekijken, nieuwe voorstellen en ideeën bespreken, nieuwe acties voorbereiden. Nodig en interessant. Maar dat hoeft niet steeds in vergaderzalen te gebeuren, soms is het veel interessanter om samen het terrein op te gaan om ter plaatse concreet zaken te gaan bekijken en te bespreken. Dat deden we onlangs in het Aelmoeseneiebos en de Gondebeekvallei.

Het was een rotweer! Maar moedig trotseerden we de regen. We doorkruisten een deel van het bos- en beekvalleilandschap met zijn waardevolle natuurgebieden. Van noord naar zuid wandelden we door Gontrode, Landskouter en Lemberge. Onderweg werd er regelmatig gestopt en namen de onderzoekers en terreinbeheerders het woord. Zo kwamen we meer te weten over de ecologische waarde van het gebied, het wetenschappelijk onderzoek, de terreinrealisaties en het beheer dat er wordt gevoerd en de mooie plannen voor de toekomst.

Poelenplan

Ook het poelenplan wordt nog steeds verdergezet. Er komen nieuwe amfibieënpoelen bij en bestaande worden in ere hersteld. Een paar weken geleden ging een aannemer aan de slag bij twee boseigenaars in Rodeland. Er werd een nieuwe poel uitgraven aan de rand van een bos in Munte en een bestaande, sterk verlande bospoel werd geruimd in Vurste.

Daarbij wordt voldoende aandacht geschonken aan de omgeving. De aanwezigheid van houtige vegetatie, zoals bossen, houtkanten en ruigtes in de nabijheid van een poel, is een grote meerwaarde. Amfibieën gebruiken immers poelen om zich voort te planten, maar hun volwassen leven leiden ze voor een groot deel van het jaar op het land. Daar hebben ze nood aan beschutting en overwinteringsplekken.

Voor meer foto’s en nieuws uit Rodeland, check de FB pagina: www.facebook.com/Rodelandproject/